[HKK] Kalandok a frissen bontott versenyen

by Robi

Július 17-én szombaton jelent meg a Hatalom Kártyái Kártyajáték legújabb kiegészítője, a Kristályláz. A kiadvány megjelenésével többször foglalkoztam az oldalon, bemutattam 5 különböző kártyalapot 4 cikkben. (Első, második, harmadik és negyedik.) Ezen kívül felvettem egy paklibontós videót is, melyben 6 boostert nyitottam ki a Beholder Kft és Tihor Miklós jóvoltából. (A videó készítésekor sajnos egy beállítást elrontottam, így végül a videót csak 480p-ben rederelte ki a program. Erre sajnos csak egy komment olvasása után jöttem rá. 🙁 Ezért a hibáért ez úton is elnézést kérek.) A versenyre mindenképpen szerettem volna elmenni, azonban a cél nem az volt, hogy játszak. Nem igazán szeretem a frissen bontott versenyeket, aminek az az oka, hogy itt nagyobbnak érzem a szerencse szerepét.

Új ismerősök

Ha már úgy alakult, hogy lehetőségem nyílt a részvételre, felvettem a paklik kibontását ezúttal is. Gondoltam ezen felül egy interjús tartalomra is, azonban a versenyen jelen volt egy másik youtuber, aki hasonló tartalmat készített, többek közt velem is. Ő Híresember, akivel itt ismerkedtem meg. A beszélgetés során kiderült, hogy mindketten a filmiparban tevékenykedtünk. Érdekes lenne egyszer közösen dolgozni egy projekten. (Szívesen írnék forgatókönyvet, ha lenne kedve filmrendezőként beszállni.) Híresember videóját, melyet a versenyen készített, itt nézhetitek meg. Nekem is a kontent megtekintése közben jött az ötlet, hogy mihez kezdhetnék a saját felvételemmel. A megvágott tartalmat feltettem a csatornára, s ezt követően írtam meg ezt a cikket arról, hogy az ott látható lapokból végül melyekkel játszottam, s milyen szempontok szerint választottam be a paklimba őket.

A versenyen megismertem egy nagyon kedves hölgyet is, akit Mészáros Tamarának hívnak. Első lépésben adott nekem egy tollat, hogy felkészületlenségemet ellensúlyozza, amivel rögtön belopta magát a szívembe. (A videóban ő integet mellettem.) Róla a beszélgetés közben kiderült, hogy grafikusként tevékenykedik, s néhány kártyalapot a HKK-hoz is rajzolt már (Kisebb kívánság, Szellemszolga, Tilretas homokpiramisa). Ezen felül elkészített egy reklámot is a Beholder Kft részére. Ajánlanám figyelmetekbe a facebook oldalát, amit TamArt néven találtok, ha rákattintotok a linkre. Kövessétek, lájkoljátok! Reméljük még sok szép illusztrációval örvendeztet meg minket!

Frissen bontott paklik

Tisztában vagyok vele, hogy nem feltétlenül az én gondolatom a mértékadó a “how to play” témakörben, ha HKK-ról van szó. Valószínűleg vannak, akik jobban rakták volna össze a paklit, illetve olyanok is szép számmal, akik jobban játszottak volna vele. Mivel nem készültem rá, hogy játszani fogok, így nagyon felületes képem volt csak a lapokról. A ritkák egy részét elolvastam, a nem gyakori és gyakori lapokból pedig főleg a frissen bontott videóban látott kártyalapok maradtak meg a fejemben. Így helyben olvastam el a kártyákon található képességeket, miközben villám sebességgel kellett leírni egy papírra a bontott lapok nevét. Nézzük, hogy milyen lapokból tudtam választani:

Játék a lapokkal, avagy hogyan készült el a pakli

Egy pár kiegészítővel a Kristályláz előtt a kiadó úgy döntött, hogy az új kiadvány lapjait még a verseny előtti napokban közzé teszi a saját oldala lapkeresőjében. Így 1-2 nappal a frissen bontott verseny előtt át lehet tekinteni a lapkészletet, abban megkeresni a megfelelő szinergiákat. Nekem ezúttal ott helyben kellett kitalálni, hogy mely lapokkal akarok biztosan játszani, mely lapok jöhetnek esetlegesen szóba, illetve melyek azok, amelyekre semmiképpen sem szeretnénk támaszkodni. Hiába követtem minden beharangozót, nem éreztem magam felkészültnek. Így maradt az a tudás, amit az elmúlt években megtanultam, s arra hagyatkoztam, amit korábban nálam jobb játékosoktól hallottam.

Alapszabályok, melyeket ilyen paklik összerakásakor betartok:
 1. A legfontosabb, hogy törekszem a pakliminimumra. (Ezen a versenyen ez 40 lap volt.)
 2. Mivel kisebb a pakli, mint egy hagyományos versenyen, ezért a nekronos lapok beválogatását jobban meg szoktam fontolni.
 3. Az egyik legerősebb képesség frissen bontott környezetben a laplopás, ezeket igyekszem berakni a pakliba.
 4. Mivel ezen a formátumon nincs sok counter, így minden semlegesítéssel rendelkező lapot érdemes figyelembe venni.
 5. A ritka lapok ugyan erősebbek a többinél, azonban nem biztos, hogy mindegyiket használni is kell.
 6. Az olcsó laphúzásokat, illetve leszedéseket mindig érdemes betenni az épülő dekkbe. Szerencsére mára a gyngy készletben elég sok a húzó- és a gyűjtőbe küldő forrás.
 7. Kevésbé számít a lapok idézési költsége, bátrabban lehet válogatni magasabb költségű lapokat.
 8. Ha nem tiltottak a narancs lapok, akkor meg szoktam vizsgálni, hogy mennyire illeszkednek a bontott lapjaimhoz.
 9. Igyekszem javarészt olyan lapokat használni, amik “csinálnak valamit” kijátszáskor.
 10. Minden lapot érdemes jól elolvasni, mert 1-1 áramlás, vagy jelenés, esetleg egy kevésbé fontosnak tartott mondat miatt is más megítélés alá eshet a lap. (Ugye jó kis törpe hős, amin nem vettem észre, hogy nem csak pakliból keresi ki a tárgyat…)
 11. Lehetőleg a verseny előtt ismerjük meg a lapokat, hogy tudjuk melyekkel szeretnénk biztosan játszani.

Ez közel sem egy minden körülmények közt igaz tízparancsolat. Én ezeket tanultam a régebbi játékosoktól, s tapasztalom, hogy ezek is működnek a legjobban. Biztos lehet ennél több szempontot is összeírni, azonban számomra most ezek tűntek a legfontosabbak.

Miket is bontottam?

Elég egyszerű lesz, mivel 2 képen be tudom mutatni a bontásomat. Az elsőn láthatók a választott lapok, a másodikon a kimaradtak.

Bontott verseny pakli
Bontott verseny cserepakli

Alapvetően elégedett voltam a lapokkal, azonban most így jobban átnézve, átgondolva több kártya helyett mást választanék. Látható, hogy a kiegészítő pakliba került egy ritka, a törpe hős. Ebben az esetben az döntött, hogy nem akartam KF-es tárgyakkal játszani, s valahogy nem olvastam el alaposan a lapot, így nem vettem észre rajta, hogy a kiegészítő pakliból is tud keresni. Ez a 3 KF-es tárgy függvényében (drakolder póráz, Thargodan fétis, Baghar fétise) hiba volt, szerencsére nem éreztem a lap hiányát. Ami szóba jöhetett volna még az a Thargodan, ami az olcsóbbító képességével elég jó lehetett volna, illetve az Ostoba goblin, amit most sikerült kiszúrnom a kiegészítő pakliban. A Magmaköpő és a Rabszolgahajcsár szintén bekerülhetett volna a dekkbe, végül mindkettő a kötelékek hiánya miatt maradt ki. A Gyógyító rúna se lett volna rossz, azonban ahhoz jobban el kellett volna olvasnom a lapokat, amire nem volt idő, így inkább kihagytam.

A pakliból biztos nem játszanám a burástya keltetőfészket. Mondjuk talán egyszer húztam fel, s akkor is egy counter áldozatává vált, azonban még így is túlságosan körülményesnek és lassúnak éreztem. A Függőhíd-at eredendően a kis lények (illetve a teknős tojás miatt) raktam be a pakliba. Azt a lapot nem játszanám, annak ellenére, hogy nem igazán bántam meg, hogy bekerült. Leginkább azért, mert valahogy mindig zanszilánkként tovább tudta gördíteni a paklit. A teknős tojás – igaz ugyan, hogy zanszilánkokat termel – szintén egy kérdéses lap volt. Mivel passzívan érkezett, ezért sokat nem tudott hozzátenni a játékhoz, így rajta most már biztos elgondolkodnék. A második képen látható narancs lap után következő kártyákkal úgy gondolom, hogy most sem játszanék.

Legjobban működő lapok
Kreatúra kreálása
Homokvár
Kígyópók

Ha jól emlékszem 5 lap volt, ami képes volt lopni valamilyen módon a pakliban, így indokoltnak éreztem a szirén követő használatát. Szerencsére elég sokszor sikerült is kisütnöm a képességét, így ezt a döntést egyáltalán nem bántam meg. Ha sima 5 lap ellen játszottam, akkor Ozixi Thrill jött nagyon jól, hiszen az epikus követő miatt mindjárt -2 ÉP-m volt, így 2 izommal érkezett. Nem egyszer segítette a játékot ez a 2 izom. A ritka lapok kiemelkedően teljesítettek. Azonban a Kreatúra kreálása különösen erősnek tűnt, ahogy a Homokvár és a Kígyópók is. A gyakoriak közül a Szivárványsörényű pegazust szerettem húzni, különösen galád volt a Kristályvulkán képességét kisütni még egyszer az egyik játékban. Fifikás Smug eléggé tempón kívül tudta helyezni az ellenfelet, illetve a Repülő erőd is elég jónak tűnt játék közben.

Ozixi Thrill
Szivárványsörényű pegazus
Repülő erőd

Szivárványsörényű pegazusból 2-őt is sikerült bontanom, ami elég jónak bizonyult a játékok többségében. Ozixi Thrill-t szinte mindig felhúztam a játék elején (bár csak egyet bontottam belőle), s nagyon szerettem vele kezdeni a már említett 2 izom miatt. A Homokvár itt is megmutatta erejét, biztos vagyok benne, hogy sokszor fog még kellemetlen perceket okozni versenyasztalon. Többször is dobattam vele, azonban a semlegesítő képessége is legalább ugyanennyiszer bizonyult hasznosnak. Úgy emlékszem, hogy minden játszmában sikerült behúzni, mondhatni egész nap “ragadt a kezemhez”. A Kígyópók használatát hagyományos környezetben meggondolkodnám a 2 zanszilánkos idézési költsége miatt, azonban az hogy semlegesít, leszed és opcionálisan laphúzásként is működik, igen erőssé teszi. Frissen bontotton prémium minőséget képvisel. Egy alkalommal volt olyan, hogy megfogott egy lapot, emellett leszedett egy másikat. Ezt követően az ellenfél nagy nehezen leimádkozta az asztalról, majd jött a Kristálysárkány, s jól visszavette.

Játék a versenyen
Első mérkőzés – Ország Gergő

Gergővel már nagyon régen játszottam. (Jó vicc, gyakorlatilag alig volt verseny az elmúlt másfél évben.) Alapvetően semmilyen elvárásom nem volt, csak, hogy jól érezzem magam, illetve kicsit beszélgessek vele. Úgy ültem le, hogy igen kicsi az esélye annak, hogy itt győzedelmeskedni tudok. Gergő időközben jó játékossá vált, én pedig alig járok versenyre, így nem vártam sokat ettől az összecsapástól. Sőt mivel az esetek elég nagy részében veszíteni szoktam az első mérkőzésen, így alapból úgy álltam hozzá, hogyha már kikapok, legalább egy jót beszélgetek közben. Az első parti igencsak elhúzódott és egy teknőstojás körül zajlottak leginkább az események. Én játszottam ki, aztán ellenfelemhez ellopta. Ezt követően néhány lap helycseréje után végül jött egy Homokvár. A 3 lap eldobása után Gergő nem akarta húzni a játékot, így ugrottunk a második körre. Abban a partiban ellenben neki sikerült elég sok countert húznia. Ez azt eredményezte, hogy egy véső nagy “all in” lépés részemről nem jött be, mert minden lapomra volt válasza.

Teknőstojás

Elfogyott a lap a kezemből, s ezután már nem tudtam feltartóztatni a lényeit. A harmadik játszmára nem maradt idő. Másfél perccel a vége előtt megállapodtunk egy döntetlenben. 1,5 : 1,5

Második mérkőzés – Holman Gábor
Viharburok

Ami igaz Gergőre, az igaz Gáborra is. Régen nem játszottam vele, s szintén örültem, hogy egy régen látott ismerőssel hozott össze a sorsolóprogram. A játékot a második körben sem vettem komolyabban, így szintén egy jó hangulatú , beszélgetős játékot játszottunk egymás ellen. Az első körben én kezdtem és sokkal jobban húztam (illetve Gábor hibázott is egyszer), így ha nem is villámsebességgel, azonban végül eljutottunk oda, hogy Gábornak kifogyott a keze (szintén a Homokvár dobatásának hála). Ezt követően hamarosan elfogytak az életpontjai is. A második kört ő kezdte, s jött is az első körben egy Viharburok, amire egy darab leszedést sem húztam. Így vagy a kijátszott lények estek le, vagy Gábor tudott húzni lapot a burokra. Mire sikerült megoldanom olyan hátrányba kerültem, amiből nem tudtam visszajönni. Timera a parti további részében is ellenfelemmel volt, így a második játékot itt is elveszítettem. Sajna itt sem maradt idő a harmadik játékra, így ez a parti is döntetlennel végződött. 1,5 : 1,5

Harmadik mérkőzés – Dégi János

2 döntetlen az sajnos nem túl jó teljesítmény, így erősen a mezőny végén kullogtam. Így találkoztam Dégi Janival és az ő kislányával. Nagyon aranyos és cserfes kislány volt, így meglehetősen szórakoztató volt ellenük játszani. Azt hiszem, hogy Janit jobban meg tudta zavarni a kislány, mint engem, így elég könnyen húztam be az első két partit. Erre Jani a harmadikban válaszolt, de ez csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő, a mérkőzést így sikerült megnyerni.
Számomra az egyik legemlékezetesebb momentum az volt, amikor a Kreatúra Kreálásával belenéztem Jani dekkjébe (mellesleg mindkét partit ez a lap hozta le), akkor láttam benne egy Konok férget, amit nem tudtam hova tenni. Igazából ő nagyon fun-ban játszott. Ez azt jelentette, hogy kb. 60 lapos paklival tolta, így oda ilyen kártyalapok is “gond nélkül” befértek. A játékot végül 2 : 1 arányban sikerült megnyerni.

Konok féreg
Negyedik mérkőzés – Cseke Barnabás
Tzhourion kristályvulkán

A negyedik körre meglehetősen elfáradtam. Nyomott a benti levegőtlenség, a légkondi hiánya, meg az, hogy hiába vittem számomra megfelelő ebédet, az étkészletet elfelejtettem. Ezekkel a kondíciókkal nem is csoda, hogy az egyetlen, számomra addig ismeretlen ember ellen sikerült több hibát is vétenem. Az első partiban történt az a már korábban említett eset, hogy egy Szivárványsörényű pegazus kisütötte az asztalon lévő Kristályvulkán kijátszáskori képességét, ami másodszor szedte semmibe az ellenfelem asztalát, teljesen ellehetetlenítve. A második körben ellenben én hibáztam egy óriásit. Ezúttal is a vulkán kijátszása volt a kulcsmomentum. Egyszerűen nem figyeltem az ellenfelem életpontját, s egy aktív 3/2-es lénnyel is építettem a vulkánba. Ennek az lett eredménye az lett, hogy 8-ból 7 életpontot tudtam csak leütni róla, így 1-ben maradt. Onnan pedig – ahogy az lenni szokott – visszajött a játékba, s hiába használtam ki minden lehetőséget ő már nem hibázott, s végül döntetlenre mentett. 1,5 : 1,5.

Konklúzió

Összességében a koncentráció hiánya, az éhség, valamint a meleg azt eredményezte, hogy sikerült egy harmadik mérkőzésen is döntetlent játszani, így inkább kiszálltam a versenyből (s mint később kiderült ez egy kifejezetten jó döntésnek bizonyult, mert nagyon későn ért véget a versenynap). Alapvetően nagyon élveztem a játékot, régen volt utoljára, hogy ennyire izgalmasnak éreztem a meccseket. Nem vártam semmit (ezt sikerült is teljesíteni), de utólag visszagondolva ez a 72 lapból 40 jobbnak tűnik, mint a 63-ból 30. Lehet, hogy csak a kiegészítő gyngy lapjai jobbak, én azonban élveztem a versenyt. Így, amikor Niklai Bálint felvetette, hogy szervezzünk ilyet Szombathelyen, azt mondtam, hogy miért is ne?

Így aztán addig beszéltem telefonon emberekkel, ameddig sikerült új játékhelyszínt találni, ami Szombathelyen a Broadway Cafe Club, ahol augusztus 1-én 10-től várunk mindenkit (hirdetés itt). A formátum: Frissen bontott verseny, bár jómagam egy draftot is szívesen vállaltam volna, talán legközelebb.

Másik versenyünk hagyományos formátumban Győrben augusztus 15-én kerül megrendezésre. Ezen a versenyen kvalifikációt lehet szerezni a Nemzeti Bajnokságra (hirdetés itt). Reméljük minél több emberrel találkozunk versenyeinken. (Amennyiben van igény rá megbeszélhetjük, hogy a frissen bontott verseny is legyen kvalifikácós.) Várunk mindenkit szeretettel mindkét helyszínen!

A lapbemutatókat, a videókhoz a lehetőséget és a frissen bontott versenyen való részvételt köszönöm szépen ezúttal is a Beholder Kft-nek és a vezetőjének, Tihor Miklósnak!

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük