[HKK] Hype-vonat 2. (Kristályláz)

by Robi

Mint tudjátok hamarosan megjelenik a HKK legújabb kiegészítője, a Kristályláz. Bizonyos értelemben a bőség zavara állt elő, hiszen a kiadó mellett 3 különböző blog is jelentet meg lapokat a saját oldalán. Korábban már itt is megjelent két gyakori lap, amelyről ezen a linken olvashattok, ha eddig még nem tettétek meg. Ígértem, hogy hamarosan jelentkezem egy nem gyakori lappal, amelyet szombatra terveztem, azonban Thu’zad utazása és az Elfajzott kedvenc is ezen a napon lett elérhető. Így aztán végül arra az elhatározásra jutottam, hogy én csúsztatom ezt a lapot vasárnapra, hogy minden napra jusson egy kis hype. A mai kalauz bár kevésbé erős mellben, mint az elődje, azonban arcra igencsak bájos, remélem ő is elnyeri tetszéseteket a lap mellett.

Burástya pókfajzat

Az olyan etnikumok, amelyek Ghallának a specifikus szörnyei hozzám sokkal közelebb állnak, mint azok, amelyek bármelyik fantasy játékban fellelhetők.

Ha a Túlélők Földjére pillanatunk, akkor azt látjuk, hogy a burástyák leginkább a xenomofokhoz hasonló lények. Ez elsősorban a kinézetükben és a képességeikben nyilvánul meg. Valószínűnek tartom, hogy az alienek megfelelőjeként kerültek be Ghalla világára – elkerülendő az esetleges jogi vitákat – egy egyedi, azonban nagyon hasonló fajként. (A xenomorf faj, melyhez hasonlítanak, s melyekről egy egész etnikum készült a HKK-ban, tudtommal az Ősök Városába került be először). A Túlélők Földjén a burástyák közül a kezdeti időkben a ragyás burástya volt a legrettegettebb ellenfél. Ez a bestia a nehezen összeszedett páncélokat könnyedén tönkre tudta tenni savleheletével. Amikor a klasszikus TF-el játszottam, akkor is végig barátság listában volt, mert nem szerettem volna több forduló munkáját kukába dobni. Tudtommal Ghalla szörnylistáján mindössze 3 burástya kapott helyet: a púpos-, a ragyás- valamint a királynő. A többi, mely kártyalapon is megjelent – köztük a pókfajzattal – csak a HKK-ban léteznek.

Burástya pókfajzat
Nézzük meg, hogy mit tud ez a lap?

A lapon látható képességek közül az első, kézből való megmutatáskor működik. Sajnos a képesség hátránya, hogy kötelék kell hozzá, azaz ahhoz, hogy használhassuk, mutatni kell egy másik burástya altípussal rendelkező lapot a kezünkből, az asztalunkról, vagy a gyűjtőből. Én szeretem ezt a mechanikát, s bár ingyen erőforrást (jelen esetben saját körben egy csontot) termelni nem rossz képesség, valahogy mégsem ez fogott meg a lapban.

A második képesség érdekesebb, hisz kijátszáskor visszatetet az ellenfél paklijának aljára 2 lapot. Ennek nagy hátránya, hogy az ellenfél választja ki, mit tesz a pakli aljára. Amennyiben a másik játékos tud Szikrákat vagy hasonló token jellegű lapokat termelni, akkor ez a képesség besülhet. Ellenben, ha nincs erre lehetősége nagyon fájó lesz kvázi 2 lapot a semmibe dobni a kezéből. Mivel a lapok nem a gyűjtőbe, hanem a pakliba kerülnek, így azokat visszavenni nem lehet. A fenti képességek 2 varázspontba kerülnek, ami a jelenleg metában nem számít olcsónak. A lap másik nagy hátránya, hogy két istenhez tartozik Sheranhoz és Elenioshoz.

Én ezt a lapot simán el tudom képzelni a saját dekkjébe, azaz az epikus követő mellé. Azonban – ha nekem kellene helyet keresni neki – én korlátozott környezetben próbálnám ki. Egy börtön, vagy bilincs mellett rettentő zavaró lehet a két lap visszakeverése. Ezzel együtt nem gyakori lapként nem hiszem, hogy sokszor találkoznánk vele. Egy frissen bontott formátumokon biztos használnám, s szerintem, ha a fenti két színt kiválasztottam, akkor egy drafton sem hagynám benn az ellenfeleknek.

Két színű kártyák

Úgy gondolom, hogy nagyon jól néznek ki ezek a lapok, s örültem is a felbukkanásuknak. Nagyon izgalmas és érdekes gondolat, hogy esetleg egy általam nem preferált színkombinációban rakjak össze egy paklit csak azért, mert egy erősebb, két színű ritka ezt megköveteli. Ami jól áll a ritkáknak, az szerintem nem annyira a többi szekciónak. A gyakori és nem gyakori lapokon nem vagyok kibékülve a több színnel. Ennek több oka is van:

  • Azt gondolom, hogy általában nem a gyngy (gyakori és nem gyakori) lapok határozzák meg egy pakli színválasztását, így benne van, hogy egy 3 színű pakliba, azért nem kerül be valami, mert az egyik színnel nem szeretnénk játszani.
  • Emellett úgy érzem, hogy nem feltétlen kell átmentet képezni a gyakori és a nem gyakori, valamint a gyakori és a ritka lapok közt. Ez amolyan “fél lépés”, ami az én olvasatomban azt jelenti, ha egy ilyen lap kicsit gyengébb, vagy egy kicsit erősebb lenne, akkor a lap bekerülhetne az egyel alacsonyabb, vagy éppen magasabb kategóriába.

Ezzel együtt az is elmondható, hogy játékosok a az újonnan megjelenő kiegészítők egy részét egyáltalán nem használják versenyeken. S azt mindenképpen ezen kártyák javára kell írni, hogyha nem kerülnek pakliba, akkor is különlegességük folytán szépek. Remélem nem esnek át a tervezők a ló túloldalra, hogy túl sok ilyen kártya jelenik meg a jövőben.

A következő kártyák

Még 2 lap fog megjelenni az oldalon, egymást követően 1-2 nap eltéréssel. Az egyikőjük egy érdekes nem gyakori manó, a másik egy Raia ritka. Nektek hogy tetszik ez a kártya? Az is érdekelne, hogy ti mit gondoltok a két színű lapokról? Nem féltek, hogy túl sok lesz belőlük? A válaszokat írjátok meg kommentben, s találkozunk hamarosan.

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) [HKK] Hype-vonat 2. (Kristályláz) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:[HKK] Hype-vonat 3. (Kristályláz kiegészítő) - Bíborhold

  2. Visszajelzés:[HKK] Hype-vonat 4. (Kristályláz) - Bíborhold

  3. Visszajelzés:[HKK] Kristályláz - Paklibontás - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük