[HKK] Hype-vonat 1. (Kristályláz)

by Robi

A június (idén a július) minden évben egy ünnep a HKK-s társadalomnak, hiszen ekkor jelenik meg az év első nagy kiegészítője, amely idén Kristályláz névre hallgat. Ez több szempontból is különleges kiegészítő. Ez lesz ugyanis az utolsó olyan lapkészlet, ami még a folyamatos erősödés (kedvelt nevén: power creep) jegyében születik. Mindannyian tudjuk, hogy a tavalyi évben hosszú vita után végül döntés született a rotáció bevezetéséről. A másik különlegesség, hogy 3 blog is mutat be lapokat, így a Bíborhold mellett láthattok új lapokat az Eldüen és az Excelsior oldalán is. A hype-vonat idén is kalauzlányokkal fog megjelenni remélhetőleg sokatok, de különösen Schróth Dani örömére. A lapok bemutatásán túl számíthattok egy paklibontós videóra is az oldalon, ami közvetlenül a verseny előtt fog felkerülni a Bíborhold youtube csatornájára.

Egy kis anekdota

Amikor pár évvel ezelőtt újrakezdtem a játékot, akkor egy versenyen elbeszélgettem Tihor Miklóssal, aki a kártya mellett ajánlotta a Túlélők Földjét is. Nem emlékszem, hogy miképpen kezdődött a beszélgetés, vagy miképpen jutottunk el a levelezős játékhoz, ahogy arra sem, hogy én voltam aki közvetlen volt, vagy Miklós ismert fel bennem egy régi játékost. Ez is elképzelhető, mert a fiam születéséig játszottam a TF-en, egészen a kora ’90-es évek eleje óta. Akkoriban nagyon szerettem ezt a világot, melyre maga a Hatalom Kártyái Kártyajáték is épül. Akkor nevetve utasítottam el ezt az ajánlatot, mondván nem szeretnék játszani újra a TF-en, elég nekem a HKK. Aztán az elmúlt év több szempontból is meggyőzött róla, hogy ideje lenne ezt az álláspontot megváltoztatni, s újfent kipróbálni – még ha csak promóciós jelleggel is – a TF-et. Kérdezhetnétek, hogy miért kezdem ezzel a kis történettel ezt a cikket? Ennek az az oka, hogy szeretném nem csak a lapok használhatósága, hanem a TF-es kötődés szemszögéből is körbejárni ezeket a bemutatókat.

Árnyékhold
Árnyékhold

Elsőként nézzünk egy gyakori lapot a Kristályláz-ból.

“Az árnyékhold éjszakáján iszonytató dolgok történhetnek és történnek meg. A sötét erők felébrednek, és semmi és senki nem szegülhet ellenük” – Asylum

Ezzel a színesítő szöveggel jelent meg egykoron az Árnyékhold kiegészítő ritka lapja, amely egyúttal az akkori kiegészítő nevét is viselte. Most ez a kártya tér vissza kicsit átalakítva, modernizálva, és a jelenkor követelményei miatt immáron gyakori lapként. A 21. századi HKK kiegészítők gyakori lapjainak leginkább annak kell megfelelniük, hogy frissen bontott versenyeken használhatók legyenek. Egyéb elvárása többnyire senkinek nincs ezekkel a lapokkal szemben. Az Árnyékhold felújítása ennek meg is felel, s egyúttal ennél több nem is akar lenni. 1 varázspontért lehet megidézni, s kijátszáskor rögtön visszaadja önmagát. Ezen felül saját körben lapot cserélhetünk vele, az ellenfélében, pedig a zavaró lényeket csipegethetjük le az asztalról.


Minden képessége erőforráshoz kötött, így aztán a működése nem olcsó. Talán a leszedés költsége annyival jobb, hogy ezt vissza is tudja termeli a lényekből eső csontokból, így ilyen versenyen szerephez is juthat. Nem hiszem, hogy a kezdeti bontogatás után sokszor előkerül a mappákból, vagy a cipősdoboz mélyéről. Azonban egy gyakori laptól szerintem nem is várnak többet a játékosok.

Ha a Túlélők Földjének szemszögéből nézem a holdak azért érdekesek, mert magában a játékban sem az évszakok (no jó, azért volt egy rövid jégkorszak egy esemény formájában), sem a napszakok változása nem jelenik meg, így aztán sem a Bíborholddal, sem pedig az Árnyékholddal nem lehet találkozni Ghallán. A kártya színe miatt leginkább Chara-din holdjának tudom elképzelni, amikor az ősi istenség papjainak a mágiája nagyobb hatásfokkal működik. Erre utalhatott az eredetin megjelent színesítő szöveg is.

Thargodan

“Legyen apró, mint egy quwarg, vagy hatalmas, mint egy ongóliant, egy biztos, hogy komoly fenyegetést jelent az életedre” – Ommó

Amennyiben azt gondoltátok, hogy ezzel vége is a bemutatónak, csalódást kell okozzak. Ugyanis van itt még egy kártya, mely a Kristályláz gyakori szekcióját fogja erősíteni. Ez a kártya is egy felújítás, amelynek eredetije a Zu’lit kincsében jelent meg korábban szintén gyakori lapként.

Némi háttérinfó a thargodanokról. Ha valaki nem tudná, ezek a lények Ghallán a démonoknak felelnek meg. Leginkább a Sötét Föld nevű létsíkon, valamint labirintusok mélyén lehet velük találkozni. Korábban is írtam már, hogy személy szerint én jobban örülök a világhoz kapcsolódó specifikus etnikumoknak, mint a más fantasy játékokból átemelt lényeknek. Valahogy jobb érzés kártyákon is varkaudarokkal, éjfattyakkal, ganüidekkel, burástyákkal, vagy éppen a thargodanokkal találkozni. Ezek a fajok más fantasy világokban nem léteznek. Emiatt nagy becsben tartok minden olyan lapot, amelyek a TF speciális fajait jelenítik meg.

Thargodan

S hogy néz ez ki a HKK szemszögéből?

Ez a lap a ritkaságához mért erővel rendelkezik. Vagy élettel, vagy aktívan kerül játékba, s egy nagy körben képes olcsóbbítani egy, a játékosa által kijátszott lényt. Ez a képessége leginkább drágító szabálylapok ellen lehet jó, ennek megfelelően leginkább kiegészítő pakliba tudnám elképzelni. Onnan egy Lassan járj! vagy egy Hegymélyi keltető ellen be lehetne cserélni (ez utóbbi ellen azért is jó lehet, mert tud passzívan érkezni). Hogy erre a modern HKK-ban mekkora szükség van? Ezt mindenkinek a saját megítélésére bízom.

A torzak hercege
Lassan járj!
Hegymélyi keltető

Ha megnézzük ezt a lényt, akkor felmerül még a kérdés, hogy a saját epikus követőjével mennyire működhet jól? Maga a követő megtermelheti azokat a csontokat, amiért ezt a lényt kijátszhatjuk, így akár érkezhet nagyon olcsón az asztalra, hogy ezután további előnyt termeljen azzal, hogy a többi lénynek készítheti elő a terepet Ezzel az a legnagyobb baj, hogy A torzak hercegére épülő paklinak nem létezik versenyerős változata. Ha létezne, akkor sem hiszem, hogy pont ez a lap lenne az, amelyik elsőre helyet követelne magának. Én erősen gondolkodnék frissen bontott versenyen is rajta, hogy befér-e a paklimba. Mondjuk, ha bontanék drágább idézési költséggel rendelkező lényeket, akkor talán. Nagyon-nagyon talán…

Hamarosan folytatás…

Legközelebb egy nem gyakori kétszínű Sheran/Elenios lappal fogok jelentkezni. Addig is kövessétek Dávid, Roland és a tesztelők lapbemutatóit a többi oldalon. Nektek mennyire jönnek be a játékban újra a kétszínű lapok? Várjátok már, hogy újra ilyen lapokkal játsszatok? Erről és akár a fenti lapokról is várom a kommenteket itt vagy a Facebook Biborhold.hu csoportjában. Jövök hamarosan egy újabb lappal.

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) [HKK] Hype-vonat 1. (Kristályláz) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:[HKK] Hype-vonat 3. (Kristályláz kiegészítő) - Bíborhold

  2. Visszajelzés:[HKK] Hype-vonat 4. (Kristályláz) - Bíborhold

  3. Visszajelzés:[HKK] Kristályláz - Paklibontás - Bíborhold

  4. Visszajelzés:[HKK] Kalandok a frissen bontott versenyen - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük