[HKK] Te mihez kezdenél a kiegészítő legerősebb lapjaival?

By Robi

Korábban már írtam a TCG-ket érintő “nerfelésről” (azaz a lapok gyengítéséről), vagy éppen a “banolásról” (azaz a lapok tiltásáról). Mindig megosztó egy kártyás közösségen belül a lapok ereje. Megjelenik egy új kiegészítő, s szinte minden esetben jönnek ki olyan új lapok, amelyek azonnal uralni kezdik az asztalokat, sok kellemetlen percet szerezve a játékosoknak. Ilyenkor persze rögtön elkezdődik a sírás a különböző netes fórumokon, facebookon, hogy a legerősebb lapok mennyire szükségesek a győzelemhez, s hogy ez mennyire egyoldalúvá teszi a játékot. Ma jött ki a legújabb nerfelésről szóló cikk a Beholder Kft Kérdezz-Felek sorozatának 45-ik részében. Már most nerf alá vettek egy lapot és immáron másodszor is megerősítették, hogy a másik “sztárkártyát” is figyelik.

Felmerül a kérdés: szükség van-e ilyen, a többinél sokkal erősebb kártyalapokra? Vajon a tesztelők nem látják ezt előre? A kérdést ketté kell választani, hiszen van a játék (és ezzel együtt a játékosok) érdeke és van a kiadói érdek. Sajnos ezek többnyire nem találkoznak, sőt elég sokszor ütköznek is egymással. Az egyik csoportnak fontos a játékélmény, ezen belül az, hogy azt ne borítsák fel ezek a “metaformáló” kártyalapok, amik kötelezők szinte minden pakliba. Ezen lapok ára már kezdetektől jóval magasabb, mint a kiegészítő többi lapjáé, hiszen mindenki ezeket szeretné beszerezni. A kiadónak ezzel szemben elsődleges szempont a termék eladás, s ehhez bizony szükség van húzó lapokra. (Akárcsak egy filmnek, vagy épp egy futballcsapatnak a sztárokra.) Ez sajnos akkor is igaz, ha már megjelenés előtt látható (sőt többnyire borítékolható), hogy ezek valamilyen formában gyengítésre vagy tiltásra fognak kerülni. Lássuk melyek ezek a lapok a Roxat Céheiben.

Podcast és vélemények

Mielőtt belemennék ezekbe a lapokba meg kell említenem egy új csatornát, és azon egy igényes podcast sorozatot, melyet Egyed Dávid és Csető Zsolt készítenek. Ehhez a sorozathoz máris készült két rész, amit meg lehet hallgatni mind Youtube-on, mind pedig Spotify-on. (A csatornára pedig itt tudtok feliratkozni!) Az első részben leginkább ezekről az új “broken” kártyákról volt szó. (A másodikban pedig arról a mana szabályról, melyről én is írtam már ezen az oldalon.) Sok mindennel egyet tudok érteni az első részben elhangzott véleménnyel, más dolgokkal viszont nem. Én úgy látom, hogy mindig kell időt adni a játékosoknak arra, hogy tudjanak reagálni az új kiegészítőre, illetve az ezzel járó meta-változásokra. Lehet, csak az én agyam jár rosszul, azonban én valahogy mindig túl gyorsnak érzem az első változtatást a kiegészítő megjelenését követően. Örülnék, ha egyszer legalább 3 hónap lemenne anélkül, hogy a legerősebb lapok tiltásra, vagy gyengítésre kerülnének.

Roxat céhei, problémásnak tartott lapok

A Roxat Céhei egy új mechanikát, a céheket adta a játéknak. Ez mindenképpen új, érdekes lehetőség, s egyáltalán nem bántam, hogy közben a kiegészítőben megjelenő lapok átlag idézési költsége elindult visszafelé, egy egészségesebb szint irányába. Mindannyian tudjuk mely lapok verik ki a biztosítékot, de most hadd foglalkozzam kicsit mindegyikkel.

Művészek céhe

Kétségtelen ebben az egyben egyet kell értsek a LootCastban elhangzottakkal, ennek a lapnak az a legnagyobb baja, hogy korlátozza a pakliépítést. Ugyanis nem lehet számolni az asztalon maradó lapok képességével, így aztán vagy olyan asztalon maradó lapokat használunk, amelyeknek a kijátszáskori képessége után nincs aktiválást kívánó képessége vagy folyamatosan működő hatása, ami azért rossz, mert a rotáció után tovább kolátozza a játszható lapkészletet. Az ilyen lapokkal nem az a baj, hogy játék közben az idegesít, hogy ledermeszt mondjuk egy Újjászületés könyvét, vagy egy Kifordított varázsdobozt, hanem mert miatta sok olyan lap kerül partvonalon kívülre, amivel ugyan játszanék, azonban ezen kártya miatt be sem kerül, hogy elkerüljem a céh hatásait. Ha mást nem csinál, csak korlátozza a játszható lapkészletet már az is önmagában egy probléma. Nem azért, mert nem lehet körbejátszani, hanem mert arra kényszerít, hogy kevésbé optimális dekket építsek. Olyan ez, mint anno volt az Elmerombolás, ami gyakori lapként nagyon-nagyon régóta a tiltólistán csücsül.

Nekem csak mesélték, hogy mennyire jó is volt ellene játszani, amikor az ellenfél fixen rombolta a varázspontot legkésőbb a második kör húzási fázisa után. A Művészetek céhének gyengítésével maximálisan egyetértek, hiszen az első körtől van az ellenfélnek +1 (2, vagy 3) leszedése az asztalon, amit bármikor használhat. Az évek alatt azt tapasztaltam, hogy egy apróbb gyengítés is képes körön kívül helyezni a problémás lapot. Jelen esetben nem tudom, hogy a +1 zanszilánk nem lesz-e túl sok a játékosoknak. MAjd meglátjuk.

Termomágikus indikátor

Emlékszem, hogy már a megjelenés előtti lapbemutatónál egy csomó embernél kiverte a biztosítékot, ez az úgynevezett “rotacreep” lap. Ezt is megértettem, mert lehet tényleg nem az ilyen lapokra van szüksége a játéknak. Ez tipikusan olyan kártya, amelynek a célja, a kiegészítő nagyobb számban történő értékesítése. Szóval a megjelenés egyértelműen kiadói érdek, s nyilván az is az, hogy ez ne változzon. Megértem azokat, akiknek ez a lap nem tetszik. Azonban azt is látni kell, hogy sokkal könnyebben körbejátszható, mint mondjuk a fenti céh. S emellett vannak koncepciók, amelyek ellen szinte semmit nem csinál. A legnagyobb baja a kontrolloknak van ezzel a lappal, hiszen egy jókor történő leszedés könnyedén megpecsételheti az egyik játékos sorsát. Nekem ezek a lapok sosem voltak kedvenceim (valahogy én is mindig szerettem metán kívüli koncepciókkal játszani), így az indikátorral nekem nincs bajom. Mostanában leginkább Börtönre, és Bilincsre építek paklikat, azok ellen meg ez nem a legjobb lap, hacsak nem mezővel játszik az ellenfél.

Ha ez a lap így marad, úgy gondolom, hogy engem kevésbé fog zavarni, mint fenti társa. (Így azt gondolom, hogy annyira nem izgat, hogy valaha nerfelik-e. Játszani – valószínűleg – nem sokszor fogok vele. Mondjuk egy majdani Roxat Céhei sorbemutatás miatt azt sem bánnám, ha használhatatlanra gyengítenék, vagy tiltanák mindkettőt. Legalább nem kellene végtelen áron beszereznem őket.

Roxati céhtanács főtitkára

Hát, ha van jól sikerült és erős követő, akkor ez bizony azok közé tartozik. Nemcsak megfricskázza a sokak által utált Semleges csatamezőt, emellett szükségtelenné teszi olyan “tölteléklapok” használatát, mint a céhaktivátorok. Egyetértek Dévvel, hogy ez együtt a Kereskedők céhével képes olyan köröket produkálni, amellyel könnyen megnyerhető a játék, hiszen ki tudja zárni az ellenfelet egy körre a játékból. Kiváló blokkoló, illetve hasonlóan erős Isteni érzésre épülő, gyógyító paklikat lehet rá építeni. Én személy szerint kreatívnak és érdekesnek tartom. Örülök, hogy ez a narancs lap nem egy epikus követő lett, hanem egy hordaparancsnok. Tudom, hogy vannak, akik szerint ez is tönkreteszi a játékélményt. Nekem ezzel szemben az a véleményem, hogy néha érdemes belegondolni azok helyzetébe, akik azért nem tudnak a kedvenc koncepcióikkal játszani, mert ugyanezt teszi velük a fent már említett mező. Csak remélni tudom, hogy nem nyúlnak ehhez a követőhöz. Én úgy gondolom, hogy szükség van ilyen lapokra a játékban. Bár abban is igazat kell adnom Dévnek, hogy ez olyan erős,

hogy pakliépítésnél én is folyton arra gondolok, hogy miért ne játsszak inkább ezzel?

Mardakor céhmester

Pay to win!” – Ez jut elsőre eszembe erről a lapról. Emiatt sokkal több bajom is van vele, mint az indikátorral és/vagy a főtitkárral. Nem értem, hogyha a Mardakor ajándékozó kiadásával egyszer már “megégett” a cég – s emiatt korábban kellett nyugdíjba küldeni, mint a többi ultra ritka lapot – akkor a következő kiegészítőnél hogy tud kijönni egy ilyen lap? Ami végülis ugyanazt csinálja a céhes paklikkal, mint amit korábban az ajándékozó a kevés kezdőlappal rendelkező koncepciókkal. Borítékolható, hogy a legtöbben azért fognak céhmesterrel játszani, hogy még erősebbé tegyék vele a főtitkárt. S ugye, ha a főtitkár játszik kereskedők céhével, akkor az a 3 varázspont nem is “kifizethetetlen“. Személy szerint ajándékozóval sem nagyon játszottam (több paklit összeraktam, aztán tesztfázisban szét is szedtem őket). Egyszerűen van bennem egy ellenérzés az ilyen lapokkal szemben (sok pénzbe kerülnek alapból és kötelezők az adott koncepcióba). Bár van ilyen lapom is, valahogy nem visz rá a lélek, hogy pakliba rakjam, így gondolkozom erősen a sorsukon.

Konklúzió

Összességében értem a játékosok problémáit, azonban sokszor úgy érzem, hogy egyáltalán nem izgat a létük. Egy pár héttel ezelőtt egy Dönczi Krisztián nevű, mérsékelten ismert játékossal hosszan beszélgettem az Istenek hírnökének, vagy épp a Fájdalom szépségének a tervezett gyengítésén. Szerintem elsőre neki is úgy tűnt, hogy ellenzem az ilyeneket, azonban sikerült elmondanom, hogy attól hogy nem ellenzem, még nem támogatom a létüket. Egyszerűen számomra érdektelen, hogy az avatár követő tud-e 0-ra olcsóbbítani, vagy sem. Persze, értem, hogyha jönnek ki új lények ehhez a koncepcióhoz, akkor ott már nem lesz mindegy, hogy a követő pontosan hogy is működik. Mivel egy régi követőről beszélünk, ez simán megoldható úgy, hogy átdolgozva újra kiadásra kerül, s az új verzió illeszkedik a mostani irányelvekhez.

Azt hiszem engem azért zavarnak kevésbé a túl erős lapok, mert számomra sosem volt prioritás, hogy nyerjek egy versenyen. Én csak jól szeretnék szórakozni (nekem csak ennyi kell), s mivel nem szeretek beállni a sorba, valószínűleg ezért olyan koncepciók tetszenek, amelyek a többségnek nem. Ezt a Junkies már jól megfogalmazta egy dalában, valahogy így érzem magam én is:

Kölyökkoromban emlékszem,
Már a farkas tetszett a mesében,
Azt szerettem, aki esélytelen,
Mint a negatív hősök a filmeken.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük