Új alfák a láthatáron

By Robi

Sok TCG-ben jelenik meg azonnal játszható formájú pakli, ami régebbi koncepciókon keresztül ismerteti meg a kezdőket és az újrakezdőket a játék alapjaival. Pár évvel ezelőtt az Orkokkal, a Kalandozókkal a Sárkányokkal és a Vámpírokkal elkezdődött egy új éra a HKK történetében is, eljött az Alfák ideje. Ezek a 31 lapos paklik mindig egy koncepció köré épülnek, amelyet könnyen játszhatóvá tesznek a tervezőik. Az előző 2 megjelent pakliról, az Ősi sárkányokról és a Vérfarkasokról készült két videó is, melyeket az alábbi bejegyzésekből lehet megnyitni: it az első és itt a második videó. S most március 12-én megjelenik a 2 új Alfa pakli a Varázslények és a Káoszhorda. A 2 pakli lapjai a héten publikusak lettek, s miután elvégeztem a múltkori Beholder verseny döntőjének első videójával, úgy gondoltam írok egy kis lapelemzést. Nem, nem fogom minden lapját pontozni, hiszen a gyakori lapok többsége ezeken a paklikon kívül máshol nem kerül elő.

Varázslények és Káoszhorda
Varázslények

A Varázslények és a Káoszhorda a világ és a Túlélők Földje örök ellentétét, a jó és a gonosz örök harcát önti játszható formába a játékosok számára. Amíg a fény erőit Raia, Elenios és Sheran testesítik meg, addig a káoszt és pusztulást Dornodon, Leah és Chara-din hozzák el ezen paklik keretein belül.

A két alfa pakli március 16-án (szerdán) jelenik meg, melyeket március 19-én a Mondoconon akár ki is lehet próbálni.

Káoszhorda
Lapelemzés

Minden nagyobb kiegészítőhöz szokott készülni egy rövid bemutató, leírás a kártyalapokról. A most következő bemutatóban a ritka lapokat terveztem kielemezni játszhatóság és versenypakliba kerülési lehetőség szempontjából, a többi lapról maximum említés szintjén szeretnék beszélni, hiszen ezen lapoknak nem is az a célja, hogy versenypakliban szerepeljenek, hanem hogy megtanítsák az új generációnak ezt a nagyszerű játékot.

Pontozási szabályok (a Beholdernél megszokott szabályok szerint):

  • 10 pont – Erős versenyspoiler, amely több pakli alapja lesz, káoszformaton is simán előtérbe fog kerülni.
  • 9 pont – Kiemelkedő lap, sok helyre befér majd, vagy győzelemesélyessé tesz egy koncepciót. Káoszformátumon is megállja a helyét.
  • 8 pont – Nagyon jó kártya, a saját paklijába kötelező darab, de más paklikban is felbukkanhat, kiegészítő jelleggel (inkább korlátozottabb környezetben) káoszformátumon is elférhet.
  • 7 pont – Jó lap, nem feltétlenül miatta fogunk meccseket nyerni, de még bőven használható, elsősorban Új Nemzedék formátumokon.
  • 6 pont – Nem kifejezetten nagy szám, de speciális Új Nemzedék formátumokon előtérbe kerülhet.
  • 5 pont – Azért ennyire már egyik sem rossz, így ez alatt nem is fogok pontot adni.
Káoszhorda
Drakolich (8)

Alapvetően nekem a megjelenő lapok közül ez az egyik kedvencem. Tetszik, amit csinál, ahogy csinálja, s nem titkolom, hogy szeretem a Zarknod börtönére illetve a Zarknod bilincsére épülő paklikat, s Lassan Járj mellett ez a lap oda is jó lesz. A fekete mindig is használható volt Járjas paklikban, mai napig vannak olyan lapjai, mint az egyik legjobb tempólap, a Szörcsögő motyogó, az Ulver, vagy épp a Csontvázsereg árulása. Emellett a csontváztermelő Roxos hordába is kiváló, hiszen ott egy ingyenes lény feláldozásával kapunk azonnal egy 5/5-ös feltámadó lényt. S mind az asztal lényektől való mentesítése, mind pedig az egyszeri leszedés jó képességek lehetnek. Zarknod szabálylapok mellett pedig mindig is jók voltak a feltámadó lények, s ott nem annyira zavaró, hogyha 0, vagy 1 helyett 2-t kell fizetnünk egy lény kijátszásáért. Nekem ez a lap többet is megérne, nagyon tetszik. Ennek ellenére nem gondolom, hogy minden pakli vele fog kezdődni.

Káoszangyal (7)

Nem tudom milyen meta várható a rotáció hatására a jövőben, azonban azt tudom, hogy jelenleg (még) nagyon is idézési költségtől és a lapelőnytől függ a játék. A lapelőnyt ez a lap is szépen megtermeli, azonban az idézési költsége még mindig borsosnak mondható a 2-vel. Persze Zarknod szabálylapok mellett még mindig egy kiváló kártyáról beszélünk. Van rajta némi reakciódrágítás, s kijátszáskor rögtön termel egy lapelőnyt egy leszedéssel vagy egy dobatással. Közepesen erős teste van, így az őrposztban kiválóan torlaszol, s az sem baj, ha az ellenfél leszedi, vagy leüti, hiszen vagy lop az asztaláról, vagy visszaadja az árának egy részét. Nekem ez a lap is nagyon tetszik, s szívem szerint itt is magasabbra raknám a pontszámot, akárcsak a lich esetében. Azonban érzésem szerint azzal együtt sem kerül majd előtérbe, hogy a reakciódrágítása miatt az ellenfél sokkal kevesebbért nem tudja megfogni. Arról ne is beszéljünk, ha az ellenfél esetleg ellopja, utána meg lelövi mondjuk egy Fürge elffel, s akkor még ott van Leira is…

Felperzselt föld (7)

A 3 Káoszhordás lap közül nekem ez tetszik a legkevésbé, valószínűleg azért, mert nem az én stílusom. Kijátszáskor meg tud sebzi lényeket, amitől a gyengébb lények gyűjtőbe kerülnek, s amelyik marad, az elveszíti a képességeit. Jelenleg még sok olyan lap van, amelyik kijátszási képességgel rendelkezik, ezekkel most még egészen jól körbe lehet játszani. Ennek a lapnak az ereje nagyban függ attól, hogy a következő kiegészítőkben mennyi olyan lap jön ki, aminek a kijátszáskori képessége egy “J” ikon mögé rejtőzik egy aktiválást kívánó cselekedet formájában. Sok ilyen lapnál – a rotáció előrehaladásával – egyre nagyobb lesz a benne rejlő potenciál, hiszen nehezebb lesz körbejátszani. Most én még valahogy nem tudom vizionálni magam előtt azokat a paklikat, amelyek ezzel kezdődnek, ez azonban lehet az én szegénységi bizonyítványom. Kétségtelen, hogy elő fog fordulni versenyeken, korlátozottabb formaton pedig abszolút látok benne potenciált.

Gyakori lapok

Démoni bölcsesség – A manó pakli egyik lapja volt, hiszen lapdobásra is húzni lehetett rá, illetve utoljára a Kezdő Zsolti challenge Válogatás paklijában láthattuk, amivel később én láttam Zsoltit játszani egy Váci versenyen. Ez most egy más (kevésbé használható) verziója a lapnak. De itt egy horda pakli akár be is fejezheti a játékot, ha csak kevés életpontja hiányzik az ellenfélnek.

Démonporonty – 3 ÉP-ért és 1 vp-ért 3/3-as lény, amit nehéz leszedni? Nyilván ez egy olyan gyakori lap, ami ebben a pakliban kifejezetten jó, hiszen hordalény, üt. Régebben áldozásos költsége volt.

Ében Thargodan – 2 zsz-ből 1 vp lett a költsége és az alfa példány nem anti-blokkol a “normál” verzióhoz képest. Nagyjából ugyanazt tudja, csak vp költségen. S hát alfában még nincs blokkolós pakli.

Fatty víznyelő – Növeli az őrposztméretet, vp-ért sebzést oszt a lényeknek. Mondjuk 1 vp-ért vicces, ha egy izmos lényt úgy ütettünk le az őrposztból, hogy az ellenfél lényét erősítjük. Nyilván elsősorban saját horda erejét növeli.

Konfliktus – Azonnali leszedés ingyen, ami leszedheti a mi lapunkat is, akkor azonban tudunk rá húzni. Ez az ingyenes leszedések körében jelent meg régebben, ugyanebben a verzióban.

Mutáns lemúr – Meg kellett nézni, hogy mit tudott az előző verzió. Nagyjából ugyanezt, bár annak volt legendás képessége, meg reakciódrágítása is. Kijön, lelövi az őrposztból a lényt, vagy ha nincs lény, akkor odacsavar 6-ot. A hordalények így működnek.

Rémeb – Az Elemi Erők verziója egészen jól sikerült darab volt, amikor a beharangozóban olvastam, hogy kijön, nagyon örültem neki. Sajnos ez a verziója nekem az idézési költsége miatt kevésbé tetszik akkor is, ha a képessége ugyanaz.

Sötétségszellem – Ő is egy olyan gyakori lény volt, ami sokszor megfordult paklikban (pl.: Villámháborúban). Itt is a megváltozott idézési költség a legnagyobb probléma. 1 nekronért 1 szörny és 1 vp egészen jó megindulás volt. Persze megértem a kiadót, hogy nem bonyolítják túl a kiegészítőt egyéb idézési költséggel.

Szörnyszülött – Új funkció ismét, a visszavétel. 3-ért szintén az alfa paklik foglya marad, hiszen a mai játékkörnyezetben maximum Fókuszba lehetne jó. Mondjuk, ha csak azt nézem, hogy ott 1-ért 4/4, és visszavesz egy lapot, nem is annyira rossz.

Torz fatty – Ebben a lapban nekem az az érdekes, hogy ilyen lények a HKK őskorában jelentek meg, amiken volt egy színesítő szöveg, de semmi más. 1-ért 4/1, s nem csinál semmit. Legalább nem lehet ledermeszteni.

Varázslények
Sir Rasolphius (7)

Sir Rasolphius, a legendás lovag. A Túlélők Földjén a Démonölő nevű kardot tőle lehet megszerezni. Szeretem azokat a kártyákat, amiken gondolkodni kell, hogy miképpen használd ki a benne lévő potenciált. Anno a Hét törzs főnökére is lehetett úgy paklit építeni, hogy az alternatív nyerése tudott lenni a meghatározó. Itt 3 erőjelzőt kell valahogy a kártyára varázsolni. Nagy kérdés, hogy ezt mivel lehet megtenni. Adja magát Evelin, aki ugye jelzőket dupláz és Rasolphius nem tiltja meg ezt a fajta “csalást”. Nyilván ez a kártya sem igazán az, ami előkerül versenyeken, bár azért korlátozott környezetben megjelenhet. Idegesítő képessége van, de emiatt nem hiszem, hogy első lesz a ma divatos dekkekben. Nem rossz, ötletes kártya, nekem tetszik, azonban nem jutott róla eszembe rögtön olyan pakli, amit megépítenék vele. (Ezzel szemben például az első 2 lapról igen.) Én azért örülnék, ha a lap tervezője építene rá egy paklit.

Tredeber, az erdő őre (6)

Esküszöm, hogy ez a kártya sem tetszik igazán. Persze, nem lehet megsebezni, meg csak egy színű és a Rozoga lebuj miatt a zöld nagyon erős kontroll szín még mindig. Van kvázi egy halálsikolya, melynek keretében visszaadja önmagát, s még gyógyít is. Önmaga el tud tenni egy direkt sebzésre épülő paklit (ha ugye be tudjuk húzni), de itt nagyjából meg is áll a tudománya. Kiegészítő pakliba beférhet, bár szerintem oda is akadnak ennél jobb lapok. Valahogy nem érzem, hogy ez a kártya hiányzott volna, s most sokan azért sóhajtanak fel, hogy “de jó, hogy végre megjelent egy ilyen lap“. Nem szeretem leszólni a lapokat. A színesítő szöveg (amit amúgy én nagyon szeretek a kártyákon) a Gyűrűk Ura filmre utal (Szilszakáll), akárcsak a kép, ami csodálatos, s ismét Nagy Gergely keze munkáját dícséri.

Tökéletes csend (8)

Kétségtelenül a legjobban sikerült a három kártya közül. Húzhatunk rá, s emellett 2 lénytől is elveszi a képességeket. S hát ugye még a színe is jó. Nyilván egy Kárhozott bájolás azért ennél jobb, de ezt simán el tudom képzelni bármelyik kékkel játszó kontrollba. S a 3 Művészetek céhe mellett több, mint baráti, hogy ez is leveszi 2 lapról a képességeit. S emellett még az ellenfél pörgését is megakaszthatja. Őt azonban el tudom képzelni, hogy szembejön versenyen, hiszen a dermesztésjelzők osztogatása is jó üzlet, ez pedig 1 vp-ért többet tud 1 jelző kiosztásánál. Mondjuk cserébe be kell húzni. Én ebben a lapban látom a potenciált, a Varázslényekből ez tűnik a leginkább játszatónak.

A képet emelném még ki a lapon, amiről nem tudom eldönteni, hogy tetszik, vagy nem tetszik. El van mosódva, mintha el lenne rontva, ugyanakkor ilyen ódon kastélyban lógó, megvizesedett képre hasonlít, tényleg nem tudom, azonban szó nélkül nem tudok elmenni mellette.

Mindent összevetve a ritka lapok tekintetében egy egészen jól sikerült kiegészítőről van szó. Ahogy megszokhattuk nincsenek benne igazán metaformáló lapok, azonban biztos fogjuk látni egyiket-másikat versenyasztalokon. Nekem a gonosz lapok jobban tetszenek, a pontozás is eszerint alakult.

Gyakori lapok

A régmúlt szárnyasa – Legutóbb a kreátor követőeiben láttuk ezt a lapot, akkor még ritka volt a szentem, s igazából akkor is a kiegészítő talán egyik leggyengébb ritkájának számított. Egy kicsit “felejtett”, s így végérvényesen visszavedlett gyakori lappá. Ha sebez, akkor gyógyít 3-at.

A természet rendje – Egy egyszerű azonnali körszakítás vagy leszedés, ami jöhet ingyen is. Végtelenül egyszerű lap, ami ebben a környezetben a beleszólást hivatott megtanítani, hiszen 0-ért le tud szedni egy lapot, ha az ellenfél kezdett. S ugye itt nem kell tartani a reakcióktól.

Bűvös tigris – Ezek a típusú kártyák már nagyon rég nincsenek benn a körforgásban. 3-ért leszedni 2 kártyát maximum alfa paklikban fogunk. Az idézési költségéről (3) nekem mindig eszembe jut a Fókusz meglelése, azonban nyilván ott sem fog szóhoz jutni.

Fényfőnix – Üt 3-at, majd – hogy az ellenfél ne tudja leszedni – visszamegy a kézbe. Többet nem is tudok róla mondani.

Gemina könnyei – Ez valamikor olyan lap volt, amit még használtak a kontrollok. Életenergia mellett adott VP-t és lapot is. Ez a verzió már csak vagy ezt, vagy azt adja. De nyilván egy ilyen pakliba még mindig jó erőforrás.

Gyónás Raia-nak – A lap, ami megtanítja a beleszólásokat. A Tükördimenzióban megjelent lap reprintje. Olcsón beszerezhető lapsemlegesítés.

Lady Terilien – Az eredetihez képest ez a kártya is egyszerűsödött. Az utolsó verziója olcsóbbított és visszajött a gyűjtőből, ez pedig minden körben 2-t gyógyít, valamint kör közben egy lényen 1-et. Ez akár meg is menthet alkalmasint egy lényt.

Nemesröptű Frynn – Egy homokdűnés gyakori lap, ami a HD-s verziójához képest annyit gyengült, hogy már csak egy lapot semmiz, azt is kijátszáskor.

Vidám manó – Semmiz és manát buktat ez a 2/1-es manó. Ez is olyan funkció, amire már egy tanulópakli keretein belül is van kipróbálási lehetőség.

Szirén lányka – Szegény szirén elvesztette a hálót, meg aztán most már 1 manába kerül, cserébe 1-el nőtt az életereje is. Míg az előző verziója akár fel is bukkanhatott egy pakliban, 1-ért már nem éri meg berakni sehová. Ez is jelzi a kiadó szándékát, hogy a jövőben nem nagyon lesznek olyan lapok, amelyek ingyen csinálnak valamit.

S végezetül…

Készül egy bemutató videó is Híresember tolmácsolásában trutymákkal, megfogással és egyéb szakszavakkal körítve, csak hogy új szavak jöjjenek be a köztudatba a pénz, a semlegesítés vagy a reakció helyett.

A másik pedig, hogy a hét végén lesz a Beholder Kft következő versenye, melyet Wekerlén, a szokásos helyen rendeznek meg, ezúttal két színű formátumban.

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:[HKK] Kísértetjárás Zén kiegészítő - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük