[HKK] Easter egg-ek a játékban

by Robi

Miközben szerkesztettem Hartner Gergely cikkeit (amelyik itt, itt és itt olvashatók), közben elgondolkoztam egy régebbi projekten, ami még az első dzsinn lapok megjelenésekor merült fel bennem. Nálunk van ugyanis egy játékos (Németh Bence), aki imádja megkeresni a különböző Easter egg-eket a játékban. Először az Élőholt Invázió kapcsán vetette fel Bence, hogy feltűnt-e nekünk, hogy a dobozon található halálfej, az egyezést mutat a Diablo nevű játék egyi logójával? Nyilván rögtön utánanéztünk, és tényleg megtaláltuk az egyezést. (Ide most nem teszem ide ki, aki akarja könnyedén rá tud keresni.) A következő kiegészítő lapjait már ilyen szemmel is néztem/néztük. Már akkor akartam erről írni egy cikket, de végül ez akkor elmaradt. Most pótolnám a hiányosságot, s nézzünk meg milyen Easter egg-eket sikerült találnunk a Homokdűnékben.

Mi is az az Easter Egg?

Az “Easter Egg“, azaz “Húsvéti tojás” egy-egy videójátékban, filmben, regényben, zenében, képregényben vagy esetünkben egy kártyajátékban elrejtett utalás. Legjellemzőbben ez egyfajta tiszteletadás egy másik alkotás felé. Számos filmes utalást lehetne felsorolni, amely az eredeti művekre (képregényekre, regényekre, sorozatokra, stb.) utal vissza, ezáltal tisztelegve az előd emléke előtt. Lássuk, hogy a HKK tesztelői milyen kikacsintásokat rejtettek el a kiegészítőben.

Homokdűnék
1. Hiei

Már a lapelemzésnél említettem, hogy Hiei nem is annyira visszafogott utalás, hiszen ő az egyik főszereplője a Yu Yu Hakusho című japán manga- és anime sorozatnak. Egészen pontosan a négy főszereplő egyike.

A sorozat egy Uramesi Juszúke nevű fiatal srácról szól, akit halálra gázol egy autó. Ezt követően a túlvilágon számos próbatételt kell kiállnia azért, hogy visszakapja az életét, s miután ez megtörténik, a Szellemvilág nyomozója lesz. Az ő csapatának tagja Hiei, akit a sorozatban a Gonosz Szem mesterének, vagy csak a Gonosz szemnek neveznek.

Alapvetően cinikus és könyörtelen, az összes szereplő közül ő öli meg a legtöbb ellenfelet. Mondjuk ez utóbbi információ számomra kérdésessé teszi, hogy megfelelő színbe van-e besorolva. Gondolom az eredeti lap kiadásakor volt a tesztelők közt olyan, aki valamilyen formában rajongott a sorozatért.

Még egy apró info: A Yu Yu Hakusho-ból készült gyűjtögetős kártyajáték is.

2. Nefilim

A “nefilimek(avagy Bukottak) a Bibliában angyalok és emberek párosodásából született félisteni lények voltak, akik óriásira nőttek. Eredetileg Őrzőkként lettek a földre küldve Isten által. Ők voltak az emberek tanítói. Tőlük származik az építészet, az időjárás tudománya, vagy éppen az orvoslás tudománya. Később azonban az emberek szívében terjedő gonoszság őket is megrontotta és ekkor az emberek ellen fordultak. Gonosz uralmuknak úgy vetett véget Isten, hogy Özönvizet küldött a világra, amelyben az emberek nagyobb része és a Nefilimek is elpusztultak. Ezután Isten a megmaradta Nefilimeket láncra verte és Tartarosz legmélyére száműzte. Ez Noé idejében volt.

Második említésük a Bibliában Mózes idejében történik, amikor is Ábrahám találkozik ezekkel az óriásokkal a sivatagban. Erre a találkozásra 2 magyarázat is létezik:

  • Az angyalok másodszor is eljöttek időközben a földre és nefilimeket nemzettek.
  • Az Özönvizet néhány Nefilim túlélte úgy, hogy a föld legmagasabb pontjaira menekültek, amelyek nem kerültek víz alá.
3. Uriel, a sivatagi fény

A keresztény és a zsidó vallás szerint Uriel egyike a 7 legfőbb arkangyalnak.

Ő a törvények őrzője. Urielhez tartozik a teremtőerő, tetterő, rendszer, döntéshozó képesség, béke, harmónia, összhang az isteni tervvel és az anyagi világgal, kinyilatkoztatás, megoldás, az isteni rezgések megjelenítése az anyagi világban.

Uriel az, aki az arkangyalok közül leginkább földi, a legközvetlenebbül és legerősebben kötődik a földhöz.

Amellett, hogy a vallásban megjelenik, amellett a színesítő szöveg a Supernatural (magyarul: Odaát) című sorozatra utal.

4. Az oázis őrzője

Nos lehet, hogy ez a kártya nem feltétlenül lett ebben a formában megalkotva. Azonban nem mehetek el a kártya mellett egy ilyen cikk írása közben.

Van egy legendás játék, a World of Warcraft. A háttértörténetében van egy varázsló, akit úgy hívnak, hogy Medivh, az Őrző. Ő volt az Őrzők rendjének utolsó tagja. Feladata a királyság védelmezése lett volna, azonban még anyja méhében megszállta egy gonosz démonúr Sargeras. Később – ahogy a fiú nőtt – ez a démonúr átvette felette az irányítást, és ő lett ezzel a varázsló veszte is. Nem írom le a teljes történetét, akit érdekel a teljes “lore“, az keressen rá a neten.

A kártya több szempontból is érdekes. A kép nagyon hasonló Medivh ábrázolásaihoz, s ahogy az ember varázsló az “őrző” volt, úgy ez a próféta “védelmező“. Reméljük nem egy démon lesz egyszer majd ennek a kalandozónak is a veszte…

5. Elveszett ereklyék fosztogatói

No jó, aki nem látta még Han Solo-t… ööööö… Indiana Jones-t… öööö… de ez a karakter akkor is Han Solo. Hát igen Harrison Ford mindkét szerepe legendás, és a két karakter gyakorlatilag ugyanannak a a szerepnek az átirata: a vagány nőcsábász csibészé. Valószínűleg mindkét szerephez kellet a színész, nélkülük ez a szerep nem biztos, hogy ugyanennyire emlékezetes lett volna. (Igaz Alden Ehrenreich? – még a nevét is úgy kellett megnéznem...)

Ez a kártyalap egyszerre utalás az Elveszett frigyláda fosztogatóira, valamint Han Solo-ra, a csillagok háborújából. Ahogy többen megjegyezték kiválóan illeszkedik a lap képessége Indiana Jones-hoz. Reméljük látjuk még asztalon a legendás kincsvadászt.

6. Kaerri, az oázis Dzsinnje

S el is érkeztünk a dzsinnekhez, akik végül is elindították azt a gondolatsort, ami a cikk megírásához vezetett. Érdekes módon majd minden neves dzsinn utal valakire, kivéve talán Albo-t, mert ő bevallottan kakukktojás közöttük.

A teljesség igénye nélkül:

7. Homokféreg

Ki ne ismerné Frank Herbert remekművét a Dűnét. Ez azon kevés művek egyike, amelynek előbb láttam az első filmváltozatát, melyet David Lynch rendezett, mint olvastam a könyvet. Sőt igazából a Dűne I-II-t én egy remek történetnek tartom, ugyanakkor a folytatásai már nem emelkedtek ugyanolyan magasságokba, mint a szerző első 2 könyve.

Ez a lap nagyon régen – még a Chara-din visszatér-ben – jelent meg ugyanezzel a képpel, mely számomra akkor is hozta a Dűne hangulatát, s akkoriban az egyik kedvenc grafikám volt.

Szándékosan nem térek ki a Dűneelfekre, mert bár ihlethette volna őket is a Dűne világa, de a kitalálójuk – Jancsár János – bevallotta, hogy tudatosan biztosan nem inspirálta őt Herbert remekműve.

8. Kharizmosz

Ez nem is annyira Easter Egg, inkább egyfajta érdekesség. Régebben a kártyák sokkal inkább táplálkoztak a Túlélők Földje játékból, így a készítők többnyire onnan inspirálódtak. Akkoriban nagy megtiszteltetés volt 1-1 kártyalapra felkerülni, s bár szerettem volna, hogy az egyik karakterem kártyalapra kerüljön, nem tudtam, hogy mi kellene hozzá.
Kharizmoszhoz semmi közöm nem volt, ha minden iga talán egy Kvazársziklák népe tag volt, a neve pedig sok TF karakter nevéhez méltón vicces és érdekes. Én örülnék neki, ha visszatérnének a régi hírneves kalandozók a HKK lapjai közé is.

Ennek okán kezdtem el játszani a klasszikus TF-el, ahol egyedül, saját kútfőből kell megoldani a fejlődést, nem rabszolgák hadától körülvéve. Talán majd most…

9. Tilretas homokpiramisa

Rengeteg lap von párhuzamot a Homokdűnék kiegészítő és az ókori Egyiptomi birodalom között. Számomra a jáde szkarabuesz is ezt jelképezi, de mivel minden lapot nem akarok felsorolni, ami a birodalomra utal, így a bogarat becsatoltam a piramis mellé.

Ez egy teljesen nyilvánvaló utalás, hiszen ki ne ismerné a világ hét csodája közül az egyiket, a piramisokat. A mai napig nehéz megmondani, hogy miképpen voltak képesek az akkori technikai eszközökkel ilyen időtálló épületeket emelni. A lap csavar egyet ezen az elképzelésen, s ez a piramis már nem is terméskövekből, hanem egyenesen homokból épült.

10. Uterenth agyaghadserege

A kínai agyaghadseregre utaló lapot talán nem kell bemutatni. A HKK-ban ez a hadsereg Utorrent (bocsi a szóviccért) nevű dűneelf tulajdonában van.
A földön Csin Si Huang első kínai császár sírhelyét őrző szobrokról van szó, amit kutat ásó földművesek fedeztek fel 1974-ben. Az utalás majdnem annyira nyilvánvaló, mint a piramis esetében, hiszen ez is ismert és értékes lelet a világban.
Mivel az agyaghadseregben minden féle szobor van, közkatonáktól, tábornokokon át táncoslányokig, ezért a lapképessége is hasonló, hiszen akár minden körben más tóken lapot termelhet nekünk.

11. Szhet, a sivatagi ősatya

Széth nem más, mint az ókori egyiptomi vallásban a sivatag, a zűrzavar és a pusztítás istene. Hozzá kötik a viharokat is. A hitvilág szerint ő egyben a mágia (elsősorban sötét mágia) és a rontás istene a fentiek mellett. Seth (mert nevének több írott változata is mert és használt) volt Hórusz (a Sólyomisten) ellenfele aki hasonlatosan a kereszténységhez Ízisszel és Ozirisszel alkot egy szentháromságot. Ez a három istenség képviseli a jó oldalt, így velük szemben Széth (ahogy a szférái is mutatják), a gonoszságot testesíti meg.
Ebben a formában nehezen értelmezhető a kártya színe. Hiszen Szeth egyértelműen gonosz, jobban illett volna egy gonosz színbe. A képességei hangulatosak, merítenek valamelyest a manipulatív gonosz istenség eszköztárából.

12. Vérszívó skorpió

Ez a kártya – legalábbis a képe – egy jobb sorsra érdemes film előtt tiszteleg, mégpedig a 2002-ben Dwayne Johnson főszereplésével bemutatott Skorpiókirály előtt. Maga a kártya neve nem szimbolizálja, azonban a képen felfedezhető a film hatása. Nem mondanám, hogyha nem láttátok, akkor ajánlom a megtekintését, mert embert lehet kínozni a vizuális effektjeivel.

13. A csontvázsereg lázadása

Maga a kártya több aspektusában is a Múmia című filmre utal. Egyfelől a képi világa is azt jeleníti meg, másfelől a színesítő szövege is abból a filmből származik.

Némi vitára adott alapot, hogy maga a mondat valóban úgy hangzott-e el a moziban, ahogy a kártyán olvasható, vagy a név valójában Ahmenophis volt.

14. Tuathen lapok

Tuathen, azaz Tutanhamon az egyik legismertebb egyiptomi fáraó, ami nem elsősorban hatalmának, hanem annak köszönhető, hogy sírja teljesen ép maradt. Múmiája a mai napig a sírboltban található. Neve Aton isten nevéből lett képezve, egyik névalakja Tuthanhuaton (azaz Tu-athon). Nagyon ügyesen képezték az alkotók a nevet és rejtették el a kártyákon. 3 lapra is rákerült, így mindhármat megemlítem ebben a cikkben.

15. Dezabukodonor

Ahogy Gergely írta, egy szinte megjegyezhetetlen és kimondhatatlan nevű Thargodan-éjfatty kártya.
Neve nem mástól származik, mint Nabukodonozor-tól (ez a fajta anagramma mindig is jellemző volt a HKK lapokra), aki az Újbabilóniai Birodalom második királya volt. Ő nevezetes volt arról, hogy sikerrel viselt hadat Egyiptommal szemben, valamint hatalmas építkező volt. Nevéhez fűződik többek között a bibliai Bábel-tornyának az építése is.
Lehet, hogy nem csak itt szerepelt? Valóban.
Így hívták a Mátrix című kultikus filmben Morpheus hajóját is.

16. Zythan az istencsászárnő

A legnyilvánvalóbb dolog miatt a xenó-kat nem is említeném, hiszen ki ne ismerné az Alien franchise lényeit. (Akiknek ugye a Túlélők Földje megfelelője a burástya.)

A lap nem más előtt tiszteleg, mint Niklas “Zytan” Lakaniemi, aki egy kiváló League of Legends játékos, valamint profi e-sport játékos s egyben. Bár tény, hogy a fent említett személy maximum Zytan, az istencsászár lehetne, mivel a finn játékos férfiú.

Ennyi Easter Egget sikerült kis csapatunknak összegyűjteni. Valamit nem vettünk észre, vagy kifelejtettünk volna? Írjátok meg kommentekben!

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) [HKK] Easter egg-ek a játékban bejegyzéshez

  1. Visszajelzés:[HKK] Játékos archetípusok - Bíborhold

  2. Visszajelzés:“Húsvéti tojások” a Résföld kiegészítőben! - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük