“Húsvéti tojások” a Résföld kiegészítőben!

By Robi

A húsvéti tojás-gyűjtés hagyományának alapján a “húsvéti tojások” vagy angol nevükön “Easter eggek” olyan rejtett utalások, üzenetek (vagy funkciók), melyeket az alkotók tudatosan rejtenek el egy-egy filmben, dalban, könyvben, játékban, vagy éppen egy kártyajátékban. Korábban már írtam egyszer az egyik kiegészítő kapcsán az ott megtalálható Easter egg-ekről. Most másfél évvel később úgy gondoltam, hogy gyűjtök össze egy újabb adagot az aktuálisan megjelent HKK kiegészítőből, a Résföld lapjaiból.

Pcz’gecz, a tisztító

Bevallom nem vagyok egy nagy South Park rajongó, így nekem elsőre semmit nem mondott ennek a csodálatos éjfattynak a neve. Azt persze láttam, hogy sokan ismerik a történetét, de nekem utána kellett járnom. Az egyik South Park részben van ez a “pucgec” nevű masina, amely a “lélek megtisztítására” való. Persze ennél kicsit bonyolultabb a történet, s nem is fogom kifejteni. Aki gondolja, az utánanéz az egésznek. Legyen elég annyi, hogy a Vatikán tisztítógépéről van szó, aminek nem véletlenül ez a neve. Maradjunk a lélektisztításnál, az a legegyszerűbb. Akit érdekel ez a masina ennél bővebben, annak javasolni tudom a South Park 22. évadának második epizódját. Ott tájékozódhat.

Valfar, a holdszellem

Talán nem okozok vele túl nagy meglepetést, hogy egy elhunyt énekesről emlékezik meg ez a lap. Terje Bakken, egy norvég black metál zenekarnak, a Windirnek volt az alapítója, illetve énekese. Valfar volt a beceneve, s mivel az egyik tesztelő nagyon szereti mind a farkasokat, mind pedig a skandináv metál zenét (vajon ki lehet az?), így végül az egyik farkas lap névadója is lett ez az énekes. Tudom, hogy Tihor Miklós (a kiadó vezetője) nem igazán kedveli ezt a vonalat, azonban szerintem jobb egy névvel megemlékezni valamiről, mint véletlenszerű Kenny, Lenny és hasonló neveket kitalálni. Ráadásul ez a név nagyon is tetszetős.

Fenris, az utolsó

Egy másik farkas, akinek az egyik megfelelője szintén lehet egy metál együttes dobosa. Gylve Fenris Nagell, a Darkthrone nevű formáció dobosa. (Szintén norvég, szintén black metal.)
Azonban ennek a lapnak van egy másik, sokkal kézenfekvőbb megfejtése is. Fenrir egy hatalmas farkas, Apja Loki, anyja Angrboda óriásnő. Testvérei Jormungand, a Midgard-kígyó és Hél, az alvilág királynője. Ezek a mítikus lények a skandináv-germán mitológiából származnak. Jómagam (ispánok és vármegyék után régiesen kifejezve magam) mindig csodálkoztam azon, hogy Fenrir miért nem jelenik meg kártyalapokon. Mivel ő a mitológiák szerint egy félisteni erejű farkas, ezért el tudtam volna képzelni ettől végletesebb képessége(ke)t is neki. Hozzá kapcsolódik ugyanis a Ragnarök, ami a viking istenségek pusztulását okozza.

Nargoth, a kristályfőnix

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, azonban nekem ez a név is tetszik. Maga a lap egy elég erős képességekkel bíró főnix-sárkány, azonban most nem ezeket kívánom elemezni. Névadója Nargaroth, ami egy német illetőségű black metál zenekar. Igen, ezúttal nem skandináv, hanem német. Ha valaki nem ismerné őket, akkor bővebben a fenti linken tud olvasni róluk.

Farkaseledel

A Farkaseledel nevű gyakori mesekártya egy mémmé vált képről emlékezik meg a színesítő szövegében. Mégpedig a szövegtől balra található képről.

A Résföld tréfája

S hát akkor jöjjön egy olyan új lap, a Résföld tréfája, amely szintén a színesítő szövegével állít emléket egy régi – mára legendásnak mondható lapnak – a Majd legközelebb-nek. Egész pontosan a flavorban a régi, mára legendássá vált másik HKK lap neve szerepel.

Téveszme

S akkor most jöjjön az első olyan általános vízió varázslat, melyen helyet kapott egy csont. Már ezzel az apró nyomdahibával is kitűnik a lap, azonban szerintem azt kevesen tudják, hogy ezt a lapot egy magyar együttes, a Téveszme, egészen pontosan ennek a zenekarnak a Pirkadat című dala ihlette.
Ez egy érdekes lap, s igazából – bár tudom a cikk nem erről szól – csak részben értek egyet Bubu elemzésével. A lap nem annyira jó, de nem azért, mert használhatatlan lenne a képessége, hanem mert a színe rossz. Ez bármely gyűjtőgenben használható lenne, csak ugye a mentális tortúra sokkal jobb, s a kék jobban is illeszkedik a gyűjtőgenbe, mint egy Chara-din-Rhatt lap.

Patrícia, a Résföld úrnője

Bár ez valószínűleg véletlen (tudtommal egyik ex-tesztelő barátnője után lett ez a lap neve), azonban Patríciának hívták a Széttörve (Split) című film főszereplőjének az egyik (történetesen az egyetlen női) alteregóját. S hát ugye ezen a lapon van egy színesítő szöveg, ami arra utal, hogy erről a szörnyről valójában nem tudjuk eldönteni, hogy valaminek az Ura, vagy Úrnője. Mindenképpen érdekes összehasonlítás, ha ez nem szándékos volt, akkor is érdekesek a “véletlenek“. Már persze, ha léteznek ilyenek.

Akerón, az erdősámán

Ha azt mondom, hogy ez a lap is Patrik fejéből pattant ki, s hogy az Acheron nevű black metál formáció Rites of the Black Mass című albumának a meghallgatása közben “fogant“, akkor talán már nem is lepődik meg senki.
Azonban ezúttal történetesen így hívják az ókori görög mitológiában az alvilág folyóját, melyen keresztül Kharón, az alvilág révésze viszi át a lelkeket Hádész birodalmába. Valószínűleg maga az együttes is erről a mítikus folyóról vette át a nevét.

A hét kulcs őrzője

Nem tudom mennyire meglepő, de a hét kulcs őrzője is zenéhez köthető. Mégpedig nem máshoz, mint a Halloween együttes Keeper Of The Seven Keys című dalához. Egészen pontosan innen származik a lap neve.

Mt’muram, a világok felzabálója

Ez a név is valójában egy húsvéti tojás. A név nem másra, mint az Everquest MMO RPG egyik bossára, Mata Muram-ra utal. Ha jól megfigyeljük, még a kinézetük is hasonló, bár nyilván a játék jóval korábban készülhetett, így a grafikája nem éppen friss. Ennél a lapnál lenne egy privát megjegyzésem.

Én többször felvetettem már, hogy szeretném, ha a játék hűbb lenne a saját hátteréhez. Mivel az éjfattyak is egy olyan faj, ami ehhez a világhoz kötődik, ezért nagyon jó lenne, ha megjelenénnek az ottani éjfattyak. Történetesen Zt’tuzzarxn, a világok megsemmisítője még nem jelent meg lapon, s én személy szerint örülnék, ha feltűnne. Ugyanis nem kevés energiába kerül ezt az éjfattyat elpusztítani, egy igazi mérföldkő játékban. Nekem hiányoznak ezek, ahogy egy Sistergő Pumpa felújítás, vagy egy Romboló is jöhetne a jövőben varkaudar fronton.

Féregfark, a visszataszító

Ismét egy olyan húsvéti tojás, amelyiket nem igazán kell magyarázni. Aki esetleg nem ismerné J. K. Rowling Harry Potter sorozatát annak leírom, hogy Féregfark a főszereplő apjának egyik barátja volt. A neve pedig Peter Pettigrew.

Egy bejegyzetlen animágus, aki patkánnyá tudott alakulni, s az első két évadban Ron patkánya volt. Talán ez a legismertebb Easter Egg az egész kiegészítőből. Erről még talán azok is hallottak, akik amúgy nem néznek fantasy filmeket és nem olvasnak ilyen témájú könyveket.

Quwarg taposó tappancs

Az ilyen kártyákat szeretem igazán. Ez a tárgy a Túlélők Földje egy ikonikus darabja, nem más, mint a Vasalt Bunkók közös tudat által megalkotott tárgy. Gyakorlatilag nagyobb eséllyel tudnak ezzel a bunkók quwargot eltaposni. Az egyik “legszerepjátékosabb” (ha van ilyen kifejezés egyáltalán) fejlesztés volt ez a tárgy a Túlélők Földje korai éveiben.

Rovarsámán

Bár ez a lap egy felújítás, ezzel együtt is egy igazi easter egg. Sszerintem kevesen tudják, hogy a Rovarsámánok a Shadowrun világának gonosz sámánjai. Abban a világban a mágiát kétféle módon lehet birtokolni. Az egyik a taumaturgikus út, melyet a varázslók járnak, a másik a szellemek útja, amikor a mágiahasználó egy adott állatszellemmel kapcsolódik össze. Ez a szellem segíti őt, s miközben a sámán tanul, egyre közelebb kerül az adott állathoz. (Tehát egy kutya sámán hűséges lesz, vagy egy nyúl sámán gyáva.) A rovarszellemek ebben a világban egytől-egyig gonosz entitások. Ez a lap rájuk utal.

Egyelőre ennyit sikerült összegyűjteni a kiegészítő húsvéti tojásai közül. Kimaradt valami? Van, amit nem vettem/vettünk észre? Írjátok meg kommentben! Legközelebb a podcast új részével jelentkezem! Ha esetleg nem láttátok volna, akkor csináltam egy Résföld kvízt. Bátran töltsétek ki, és teszteljétek a tudásotokat!

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük