[HKK] Kísértetjárás Zén kiegészítő

By Robi

Már a Covid intézkedések alatt – mivel versenyre nem lehetett menni – elkezdtem tesztelni a gyűjtőgenes paklikat. Tudtam, hogy januártól néhány alaplapja (például ugye a szöveg mellett látható Megrontott lélek) tiltva lesz, ezért úgy gondoltam ameddig lehet, pörgetem ezeket a kártyákat. Korábban felfedeztem már magamnak (s kifejezetten szeretem is) a Zarknod szabálylapokat, mely mellett ezek a lapok jól működnek. Korábban voltak vele próbálkozásaim farkasokkal, ködös lapokkal, azonban egyik mechanika sem feküdt annyira, mint a generálás (na jó, a köd lehet, hogy igen). Tudtam, hogy jön a Kísértetjárás zén, amely ezt a mechanikát fogja támogatni, csak nem tudtam, hogy ez mikor esedékes. Bevallom reméltem, hogy az első idei zén ez lesz, így nagyon örültem, hogy ez valóban így alakult. A lapok kitalálásában jelentős szerepet játszott egy gyűjtőgen rajongó tesztelő, Vogel Patrik. Köszönetem neki ez úton külön ki szeretném fejezni.

“GYŰJTŐGEN!”

Még mindig a fülembe cseng ez a felkiáltás az egyik Beholderes verseny amatőr kategóriájának eredményhirdetésekor, amit Patrik farkasokkal nyert meg. A győzelem feletti örömének így adott hangot. Ekkoriban nem igazán szerettem ezt a paklit, mert nem tudtam ellene játszani. Sorra megvert, bármit találtam ki, nem működött. Így aztán annak idején még örültem is, amikor az Alanori Olimpia nem gyakori lapjai közt megjelent Kyb’er, amely végérvényesen keresztbe tett a Zarknod börtönével felálló gyűjtőgenes pakliknak. Természetesen később – amikor megkedveltem a mechanikát – már inkább húztam a számat, mert megnehezítette a gyűjtőgeneráló játékot.

Mára persze van ellenszere ennek a lapnak is, amely máig fellelhető szinte minden egyes fehér színnel játszó pakli kiegészítőjében. Hát lássuk, hogy milyen lapok jöttek ki a mostani zénben, és ezeket hányasra pontoznám. Őszintén szólva ez is saját véleményt tükröz, meglátjuk, hogy ti hogy látjátok. Elöljáróban annyit, hogy szerintem ennek a zénnek a lapjai úgy gondolom, hogy drágák lesznek a jövőben. Így szerintem ezt mindenképpen megéri most beszerezni.

Pontozás

Már volt korábban ehhez hasonló írás a blogon (például itt). Már ott leírtam a pontozási szempontokat és pontszámokat, azonban ha valakinek nincs kedve visszakeresni, azoknak bemásolom ide is. (Akkor emlékszem Miklós azt mondta, hogy nagyon lepontoztam 1-2 lapot, ígérem most nem így lesz.)

Pontozási szabályok (a Beholdernél megszokott szabályok szerint):

 • 10 pont – Erős versenyspoiler, amely több pakli alapja lesz, káoszformaton is simán előtérbe fog kerülni.
 • 9 pont – Kiemelkedő lap, sok helyre befér majd, vagy győzelemesélyessé tesz egy koncepciót. Káoszformátumon is megállja a helyét.
 • 8 pont – Nagyon jó kártya, a saját paklijába kötelező darab, de más paklikban is felbukkanhat, kiegészítő jelleggel (inkább korlátozottabb környezetben) káoszformátumon is elférhet.
 • 7 pont – Jó lap, nem feltétlenül miatta fogunk meccseket nyerni, de még bőven használható, elsősorban Új Nemzedék formátumokon.
 • 6 pont – Nem kifejezetten nagy szám, de speciális Új Nemzedék formátumokon előtérbe kerülhet.
 • 5 pont – Gyűjtőgenes lapoknál? Ugyan, hagyjál már!
Kísértetjárás
A halál angyala (9 pont)

Ez a lap egy mini Krakoch, ennek megfelelően bőven van benne potenciál. A tipikusan ellenfelet idegesítő kártya, amit az idézési költsége miatt ellopni sem egyszerű. (Bár ugye van rá például Halászat.) Imádom az ilyen lapokat, mert rettentő zavaróak pláne korlátozott környezetben. Minden körben fixen leüt egy lényt, vagy egy épületet, s teszi ezt úgy, hogy nem kell félnünk, hogy gyűjtőbe kerül. Egyetlen apró hiba, ha az ellenfél ellopja, akkor teperhetünk, hogy valahogy visszalopjuk, mert ha kikerülne játékból, akkor nem a tulajdonosa tartalékába kerül, hanem gazdájáéba. A lopáson és a dermesztésen kívül (jó kis Művészek céhe szerencsére ellene is jó) nagyjából az NTI a jó megoldás ellene (mivel az kikapcsolja a lap összes képességét, mielőtt semmizné).

A zsz költség remek rajta, sokszor VP sem kell ahhoz, hogy kijöjjön. Kiválóan kiegészíti ezt a lapot is a szomjazó féreg.
Talán még amit megemlítenék, hogy a nagyobb testvérét is megoldja, mert harc után a semmibe küldi, míg ő maga csak a tartalékba kerül.

Holdkő pálca (8 pont)

Farkasba és Járjba kötelező darab, én azonban nem feltétlen használnám mindenhova (gyűjtőgeneráló paklinak is leginkább a kiegészítőjébe). Ai rögtön feltűnik, hogy van rajta életkioltó ikon, ami kifejezetten erős képesség. Emellett tárgy típusú, amit a mai környezetben egyre nehezebb megfogni, valamint háló is van rajta, ami az ellenfél pörgéstől kímél meg minket. Korlátozott környezetben (Pl.: Zarknodok mellett) nem nagyon szoktak lepörögni minket az ellenfelek, így a háló ott nem annyira fontos, néha jobban zavar, mint amennyi hasznot hajt. Szerencsére a képességének ő maga is beáldozható. Tény, hogy a fekete patkány, vagy épp a farkasok nagyon jól működnek vele, jelenése egy elég nagy űrt tölt be, amit korábban az Ezeréves alkotás és az Örök telihold völgye tudtak.

Én személy szerint – mivel nem farkasokkal szoktam elsősorban játszani – valószínűleg kezdetben a kiegészítő pakliban szorítanék neki helyet. Nagyon sok helyre jó ez alap, s hát ugye bőven-bőven jobb, mint egy átlagos nem gyakori bármelyik nagyobb kiegészítőben. Lipi munkája pedig ismét csodálatos.

Alvilági óriás (7)

Bár leginkább óriás pakliban lehet elképzelni, oda azonban kifejezetten gusztustalan. Az, hogy feltámad, s olcsóbbítható nagyon nagy előny. Összességében egy buta és egyszerű lényről beszélünk, amit tud, azt azonban őszintén tudja. Nagyot üt, nehéz leütni és mindemellett még az ellenfélbe is lövöldöz. Tényleg nem egy nagyon bonyolult kártya, se leszedni, sem lapot húzatni, sem pedig kánterelni nem tud. Azonban az óriások amúgy sem feltétlenül az összetettségükről híresek. Egy hordalény, amely elég kellemetlen tud lenni, amennyiben az ellenfél nem tudja kisemmizni.

Nyilván járjban is el lehet képzelni, azonban az efféle őszinte lapok nem szoktak sok helyen feltűnni, mert egy jól optimalizált pakliban nem sok hely jut nekik.

Hullaféreg (8)

Ez már egy nagyon jó gyűjtőgen lap. Nyilván jelenésre gyűjtöt növel, ami mindenképpen egy jó képesség, azonban abból csak egyet tudunk használni körönként, s többnyire lesz más is, szóval közel sem biztos, hogy őt forgatjuk át. Ami nekem ebben a lapban tetszik, s ami miatt biztosan ki fogom próbálni az a tömegírtás potenciálja. Manapság már létezik több út is arra, hogy vissza tudjon jönni. Mivel Dornodon lap kifér a Varkaudar trágya mellett, a Temetővel is vissza lehet hozni vagy egy Végtelen formázással visszavenni. (Márpedig ezek beférnek egy gyűjtőgen pakliba.) Mondani sem kell, hogy mondjuk egy bilincs mellett milyen különösen gusztustalan, amikor folyamatosan kirakjuk, s megoldjuk az ellenfél asztalát.

S amikor már nincs az ellenfélnek asztala és a kezében lapja, akkor eltekerjük 2 lapra. Az első bemutatóból ez a lap tetszett a legjobban.

Lidércharcos (9)

Egy legenda visszatér. Kicsit olcsóbban, mint eddig, azonban ritkaként. (Korábban ez a lap gyakori volt.) Bár tényleg okosodott kicsit, azonban a gyűjtőgenek az utolsó időkben – amikor még lehetett Új Nemzedéken használni – sem igazán használták már. Ennek oka, hogy bár kijátszási feltételből növelte 5 lappal a gyűjtőt a 2 varázspont bizony sokszor bizonyult elég borsosnak. (Pedig akkor még volt Búvópatak, vagy Suu’zy csillogása.) Igen tudom, hogy van Szomjazó féreg, ami megtermeli az egy zanszilánk költségét. Azonban, ha azt nem húzzuk fel ezzel ellentétben (vagy nem generáljuk be a gyűjtőbe), akkor bizony azon elmehet a meccs.

Egyszóval én egy kicsit drágácskának érzem jelenleg olyan lapokkal szemben, mint például a Varkaudar trágya, vagy a Morgan szelleme. Tudom, hogy semmizget, leszed és még az ellenfelet is bántja, s később (mikor a fenti lapok már nem lesznek) nagyon nagy sztár lesz, azonban jelenleg kérdés, hogy akarnék-e belőle használni 3-at. Annak ellenére, hogy az 5 lapot még most is fixen megtermeli.

Quwarg animátor (7)

Ezért Bubu biztos meg fog kövezni, azonban én ezt a lapot nem érzem annyira magaménak. Nyilván quwarg dekkbe, Rox-ba, vagy egy zanszilánkokra épülő pakliba be tud kerülni. Ez természetesen megfelelően univerzálissá teszi, hiszen az óriással szemben ez a lap több pakliban is használható. Sajnos csak akkor termel sok zanszilánkot, ha kevés lapos paklival játszunk, szóval az számomra jelenleg kérdéses, hogy mennyire lesz helye bennük. Amikor Qwysixet kirotál az Új Nemzedékből jövőre, akkor lehet annak a helyettese a zanszilánkok termelése fronton. Belőni az erejét elég nehéz, hiszen ha jó zanszilánk idézési költségű lapok jönnek ki, akkor idővel ez magasabb pontszámot is elérhet.

Most azonban én semelyik erős versenypakliba nem érzem igazán kötelező darabnak. Ahova igazán jó, azok most inkább másod- és harmadvonalas paklik. (Kivéve HD Rox pakliját.)

Morgan szolgája (6)

Hát ez talán a zén legkevésbé használható darabja. Gyűjtőbe generálva nincs képessége, kijátszáskor növeli kettővel a gyűjtőt és semmiz (vagy leszed egy lényt). Leginkább a semmizős képessége miatt lehet cserepakliba rakni, azonban őt én sajnos nem igazán érzem magaménak. Ugye a gyűjtőgenhez jó a piros, aminek isteni lapjai közül a Szottyantó kifejezetten hasznos, az pedig gyűjtőből eltekerve tud semmizni. Ligán, kezdő paklikban elférhet, azonban én nem érzem, hogy feltétlenül szeretnék vele játszani a koncepcióban. Mondhatni: ennél csak jobb lapok vannak a gyűjtőgeneráló pakliba.

Morgan gyermeke (8)

Igen, ez a Megrontott lélek kisebbik testvére (RIP Megrontott lélek). Egy manával nagyobb a költsége, mint az elődjének. Elődje egy zanszilánkért egy élőholtat vett vissza (ami azért sokkal nagyobb halmaz, mint a kísértet altípus) vagy a Morgan gyermekéhez hasonlóan zanszilánk idézési költséggel bíró lapot. Sajnos a másik képessége is gyengébbre sikerült, mint az elődjének. Ő ugyanis a gyűjtőből semmibe rakva tudott generálni 3 lapot, vagy semmizni ugyanannyit az ellenféltől, ha szükséges volt. Én annyira nem örülök ennek a lövöldözős vonalnak. Persze tud helyet kiharcolni magának gyűjtgenben, azonban nem gondolom, hogy túl sokat használnék belőle.

Pláne, hogyha már 1 mana és egy zanszilánk a költsége, akkor már inkább a ritka lidércharcost válogatnám be. Tipikusan idővel valószínűleg használhatóbb lesz, azonban a költsége nekem még egy kicsit borsosnak tűnik. 2 ilyen lap egyszerűen nem fér el még a mai paklikban, mert ha összehúzgáljuk őket, akkor könnyen kikaphatunk miattuk. (Megjegyzés: Ahogy Varga Jani megjegyezte: Buckaquwarggal sajnos könnyű összekombózni, s ezt el kell ismernem..)

Holtvándor (9)

Neki – első ránézésre – bérelt helye van a gyűjtőgenes pakliban. Visszarak egy élőholt lényt a gyűjtőből, vagy ha megakadályozzák, akkor gyűjtőt növel és visszaadja a befektetett varázspontot. Vagy így, vagy úgy nem fog rosszul jönni, ha behúzzuk. Az egyetlen szépséghibája, hogy gyűjtőben működő képessége nincs. Ha jelenésre is tudna valamit az már annyira szép lenne, hogy el sem hinném. Természetesen a Holtvándor minden gyűjtőgenbe jól fog jönni.

Az, hogy eredendően Gyűrűlidérc lett volna az külön plusz pontszámot érdemelne. Értékeltem volna nagyon az Easter Egg-et. Sajnos a filmes cégek elég komolyan veszik a jogi dolgokat, nem érdemes a tudtukon kívül kockáztatni. Ha meg engedik jogilag a névhasználatot, s csak mondjuk egy névleges 1000 dollárt kérnek érte, akkor is egy elég jelentős plusz költség volna ez egy kártyalapon szereplő névért. (Fun fact: Annak idején egy színdarabhoz meg akartuk szerezni a felhasználási jogot, s ott az alkotó a fenti összeget mondta, ami kifejezetten barátinak számít.) Azonban nekem így is tetszik. Biztosan meg fog fordulni a kezemben.

Temetőlidérc (10)

S hát itt a legjobb lap, ami megjelent ebben a kiegben. A 2 zanszilánk idézési költség optimálisnak mondható. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy vele együtt már 3 darab 2-es idézési költségű lap jelent meg gyűjtőgenhez. S ugye kezdőkézen, ha nincs mellettük mondjuk Szomjazó féreg, akkor nem tudjuk kijátszani 1 varázspontból. Ez a lap azonban bőven megéri az árát.
Feltámad. Akár gyűjtőgenráló lények áldozásából, melyek utána vissza tudnak jönni (ugye-ugye fekete patkány?), akár a Szomjazó féreg által termelt zanszilánkokból. Dobat, gyűjtőt generál, gyűjtőből kánterel. Van benne potenciál bőven, s nem feltétlenül csak gyűjtőgeneráló pakliban.

Egyértelműen a kiegészítő lapjai közül ő a legerősebb. Talán 2 évvel ezelőtt még olcsóbb lett volna az idézési költsége, azonban így sem lehetünk elégedetlenek. Egy valóban jó lap érkezett a személyében.

Értékelés

Összességében egy nagyon is hasznos, hiánypótló, ugyanakkor kifejezetten hangulatos kis zént kapunk a Kísértetjárással. Én nagyon lelkes vagyok, nagyon örülök neki, hogy újra lehet pörgetni a koncepciót.

Ami tetszett
Ami nem tetszett

A rotáció után az idei évben a Gnorrathi vérfarkas, a Morgan rontása és a Megrontott lélek elvesztése után nagyon kellett ez a kiegészítő, a fenti lapok pótlására.

 • Hangulatos kiegészítő
 • Majdnem minden lapon van színesítő szöveg
 • Néhol talán nem felel meg a rotáció elvárásainak, mert a lapjai összességében kicsit erősebbre sikeredtek.
 • Kötelező zén lesz, valószínűleg hamar el fog fogyni.

Nem igazán van olyan, ami nem tetszik, ami van az is inkább a rotáció hatása, emiatt érthető.

 • 3 olyan lap is megjelent (s ebből kettő ritka), amelynek az idézési költsége 2-es, amiből azért túl sokat nem szeretnénk összehúzni kezdőkézre
 • Ha hamar elfogy, akkor a másodlagos piacon gyorsan fog felmenni a lapok ára.

Nektek hogy tetszik ez a kiegészítő? Szerintetek kapott Kyb’er megfelelő utánpótlást? Egyetértetek a pontokkal, vagy ti másképpen pontoznátok? Válaszaitokat várom a poszt alatt!

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük