Sorozatajánló – Lea 7 élete

A legutóbbi podcastban beszéltünk róla Nillel, hogy írhatnék ajánlót olyan sorozatokhoz, amelyek sokaknak “radar alatt” maradnak. Ilyen például a Netflix francia gyártású szérája, a Lea 7 élete. Filmiparból első kézből tudom, hogy az óriás streaming szolgáltató nem minden projektjét gyártja saját maga.

Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy kis költségvetésű, többnyire független filmesek által gyártott filmeket és sorozatokat vesznek meg. Nem ismerem ennek a sorozatnak az eredetét, nem állítom, hogy ezt is megvásárolták. Az imdb adatbáziása szerint csak francia filmesek szerepelnek a gyártó csapatban, valamint én nem találtam a “Netflix original series” listáin sem. Miért is kezdtem ezzel? Miel ezek a produkciók sokszor nem elég jók ahhoz, hogy próbát tegyünk velük. Mivel a szolgáltató oldalán rengeteg fellelhető ismeretlen film és sorozat van, ezért sokszor eltűnnek az efféle gyöngyszemek. Nem árulok el nagy titkot, hogyha azt mondom ez a sorozat egy nagyon-nagyon jó választás azoknak, akik egy kifejezetten egyedi hangvételű, kicsit misztikus, spirituális szórakozást keresnek.

Egymás bőrében, újragondolva

A történet főszereplője Lea (Raika Hazanavicius), aki egy eléggé zaklatott, törékeny lelkivilágú lány. Családi háttere kicsit sem mondható jónak, meglehetősen zűrös a kapcsolata szüleivel. Nem sokra tartja az életét, legszívesebben átlebegne belőle a túlvilágra. Éppen ezért a helyi fiatalok által a hegyekben szervezett bulin számolatlanul tölti magába az alkoholt és a különböző drogokat. Ebben az állapotban megy le a közeli folyó partjára, ahol szó szerint belebotlik egy csontvázba, rajta egy karkötővel.

A rendőrségen senki nem tud semmit sem a karkötőről, sem a holttestről. Senki nem jelentett eltűnést, senki nem keresett senkit. Az ugyan kiderül, hogy nagyjából 30 éve lehet halott az ismeretlen, de ennyi idő távlatából a rendőrök sokat nem akarnak tenni az ügy felderítése érdekében. Úgy tűnik, hogy senkit nem érdekel igazán ez az ismeretlen halott. Egyedül Lea fejébe fészkeli bele magát az a kérdés, hogy vajon ki lehetett ez az ember? Mi lehetett a története? A kihallgatást követően Lea hazamegy, ahol szokásához híven bezárkózik a szobájába, belezuhan az ágyba és álomba merül.

Másnap azonban nem ugyanott ébred, ahol elaludt (sőt nem is a ugyanabban a testben), hanem 30 évvel korábban, az általa lelt csontváz tulajdonosának Ismaelnek (Khalil Ben Gharbia) a bőrében. Ez először sokkolja, aztán elég hamar rájön ennek az izgalmas oldalára. Felfedezi a fiú testét, s rájön mennyi érdekességet tartogat neki ez a lehetőség. Először a férfi fiziológiája tűnik fel, nehezen kezeli a reggeli merevedést. Aztán a reggeli zuhany alatt átéli azt is, hogy milyen érzés az önkielégítés ebben a testben. Egy egész napig “lakhat” a srác bőrében (természetesen meglehetősen furcsán viselkedve), akiről kiderül, hogy ismerte a szüleit, sőt egészen jó barátok voltak.

Idősíkok

Következő reggel ismét saját magaként, a saját ágyában ébred fel reggel. Hamar ráeszmél, hogy a múltbeli döntéseinek és ténykedésének vannak következményei a jelenére nézve. Kiderül, hogy élete olyan változáshoz érkezett, mely lehetőséget nyújt neki arra, hogy megváltoztassa az életét. Hogy ez az ajándék kitől van (Istentől, az univerzumtól vagy éppen Ismaeltől?), azt nem tudja, leginkább a fiúnak tulajdonítja. Egy olyan kihívásként éli meg, amelyben lehetősége nyílik rá, hogy megmentse a fiút.

Azonban itt jön az írók csavarja, ugyanis a második alkalommal kiderül, hogy már nem Ismael élete felett veheti át az irányítást 1 napra, hanem egy másik szereplő testébe csöppen. Így kezdeti terve a fiú megmentésére sokkal nehezebé válik, mivel így már más embereken (sokszor nem is barátokon) keresztül kell megpróbálnia Ismael sorsába beavatkozni. Minden utazással egyre nyilvánvalóvá válik, hogy a két karakter sorsa összefonódott, így függenek is egymástól, de leginkább a lány döntéseitől.

Életeken át

A történet kifejezetten feszes, izgalmas, annak ellenére, hogy “mindössze” egy tinidráma elevenedik meg előttünk. Minden szereplőről egyre többet tudunk meg, egyre érdekesebbé, egyre árnyaltabbá válnak, érthetőek lesznek a céljaik, motivációik, ahogy más-más szereplők szemüvegén keresztül is megvizsgáljuk őket.

Az is hamar kiderül, hogy Lea bárhogy próbálkozik, a fiú elkerülhetetlenül robog a szakadék irányába. Minden döntés új problémákat, új konfliktusokat szül, vagy a már meglévőket mélyíti tovább. Lea minden epizódban egy másik szereplő helyébe kerül, így aztán mindig egy új ember szemszögéből tudja megfigyelni az emberi kapcsolatokat. Ami elsőre nem tűnik túl nehéznek (megmenteni egy embert egy ismeretlen eseménytől), az emberi kapcsolatok kesze-kusza hálóján keresztül szemlélve egyre lehetetlenebb vállalkozássá válik. Minél jobban belebonyolódik a fiú megmentésébe, annál komolyabb következményei lesznek döntéseinek mindkét idősíkra. A múlton ugyanis nem lehet büntetlenül változtatni.

Nagyon sok testcserés filmet láttam. Ezek a mozik többnyire vígjátékok, hiszen a helyzetkomikumok köré kiválóan fel lehet építeni egy történetet. Itt azonban egy drámát kapunk elég egyedi megközelítéssel. Az első perctől fogva azon van a hangsúly, hogy a lány döntései miképpen befolyásolják a szereplők sorsát. Minden életből tanul valamit a lány. Olyan, mintha 1 nap alatt élte volna le a másik karakter életét. Így ismeri meg lakhelyének egy teljesen másik arcát. Rá kell jönnie, hogy a múltban olyan sérelmek gyökereznek, olyan ellentétek feszülnek egymásnak, amelyet addig ő nem tapasztalt. S ez egyúttal azt is megmutatja neki, hogy a környezetében élő emberek (köztük a szülei is) mennyire álságosak és hazugok tudnak lenni.

Spirituális utazás

Lea miközben megpróbál megmenteni egy életet, közben átél másik 7-et, ami fantasztikus lehetősége mellett meglehetősen megterhelő számára. Minden másik életben meghozott döntésnek, cselekedetnek más és más következményei vannak a múltra és a jelenre vonatkozóan. A sorozat nézése közben végig volt egy olyan érzésem, hogy lehet, hogy épp Lea utazásai és döntései indukálják a fiú halálát. Lea a másik szereplők életének megtapasztalásán keresztül lassan megismeri önmagát, szülei történetén keresztül családja titkait. Kiderül, hogy valójában a kisvárosi felszín alatt mennyire álságos és hazugságoktól megmérgezett kapcsolatok vannak. A múltbeli események szereplőinek sokszor teljesen ellentétes nézőpontjai teszik egyre árnyaltabbá a történetet.

Úgy éreztem, hogy az írók szándékosan úgy tervezték, hogy legyen egyfajta eleve elrendelés az egész történet hátterében. Ez a motívum arra kényszeríti a szereplőket, hogy kitérő nélkül haladjanak az elkerülhetetlen tragédia felé vezető úton. Végig izgulhatunk azon, hogy vajon képes lesz-e Lea fordítani a sors kerekén, vagy mindössze külső szemlélője marad Ismael halálának. Azonban miközben egyre azon erőlködik, hogy megakadályozza a tragédiát a múltban, közben egyre nagyobb változásokat idéz elő a jövőben is. Meg kell tanulnia: az univerzum egyensúlyra törekszik.

Színészek

Az egész szériában külön ki kell emelni, a magas szintű színészi játékot. Mivel a lány mindig más testébe kerül, így a viselkedésének meg kell jelennie az adott karakterben. Ezt kivétel nélkül minden színész kiválóan oldotta meg. Minden esetben tudjuk, hogy Lea melyik szereplőben van éppen.

Emellett nagyon szép íve van a főszereplő jellemfejlődésének is. A kezdeti depressziós, halálra vágyó lány a sorozat előrehaladtával egyre inkább életvidámmá és életigenlővé válik. Ez az ív melegséget hordoz, miközben tudjuk, hogy egy tragédia megakadályozása szükségszerűen nagy árat fog követelni a főhőstől.

Összesítés

Aki szereti az érdekes és nem feltétlenül amerikai típusú forgatókönyvre épülő történeteket annak érdemes egy próbát tennie a sorozattal. A spirituális, misztikus vonal nem zavaróan erős, a valóságtól csak minimálisan rugaszkodik el a történet. A mondanivalója ezzel együtt sokkal mélyebb a megszokottnál. Egy gondosan megírt drámát kapunk tinikkel, bulikkal, droggal, alkohollal, szexszel. A feszültség kézzel fogható, a szereplők egymásra gyakorolt hatása miatt a néző is egyre jobban bevonódik a történetbe. Így aztán az egész sorozat “nézeti” magát. Egyedülálló, elgondolkodtató történet, ami még a végénél sem ereszti el azonnal a nézőt. Kevés ilyen érdekes sorozatot láttam.

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Hellfire Club – Stranger Things sorozatajánló - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük