[HKK] Használható gyakori lapok UN versenyeken

Korábban Csető Zsolt írt egy cikket (itt elolvashatjátok) a HKK gyakori lapjairól, amelyek kötelezőek minden kezdőnek. Ő akkor az Élőholt invázió-ból említette a teknős hínártornyot. Így aztán a Tükördimenziótól vesszük jelen cikkben górcső alá azt, hogy mely lapok fordulhatnak elő versenyen. Az oldalt látható szörcsögő motyogót, az erős erejét, a fentebb említett teknős hínártornyot és az őshangya herét a fenti cikkben Zsolti már leírta. Amennyiben kimaradó lapokról írtok kommentet, ezeket hagyjátok ki. Nézzük, hogy mely gyakori lapokat célszerű beszereznie minden kezdőnek. Nem mondom, hogy nem épülhet pakli nélkülük, azonban sok helyenérdemes elgondolkodni a használatukon.

Szomjazó féreg

Kezdjük is a sort egy homokdűnés lappal, mégpedig a szomjazó féreggel. Ez a kis lény a rotáció miatti metaváltozások miatt egyre közelebb került a versenypaklikhoz, s a mostanában játszott szinte minden zanszilánk pakliban helyet kap. Mit is tud ez a kis féreg?
Először is minden kijátszáskor ad egy csontot, valamint rak egy zanszilánkot az asztalra. Ez ugye első kijátszásakor 4, utána minden körben további 2 zanszilánkot jelent, ami egy erre épülő paklinak a tempóját nagyon meg tudja tolni. Ráadásul a feltámadása nem “S“-re, hanem “K“-ra történik, így Villámháború mellett az ellenfél körében is tud 2 zsz-t termelni. Biztos vagyok benne, hogy ameddig léteznek csak nekronos és csak zsz-es lapok, addig az emberek használni fogják.

A főnix tüze

Frissen bontotton és drafton is egy kiváló sztárlapról beszélhetünk, ha A főnix tüzét szemügyre vesszük. Azonban ez a lap bőven jó lehet máshol is, ahol ez a két szín, vagy éppen a tűz szinergia elfér. Igazából az sem ront sokat rajta, hogy két színe van, ugyanis ezek a tűzre, vagy főnixre épülő paklik színe is. Sokat nem kell hozzátenni. Semmiz, gyógyít és sebez, s mindezt azonnaliként 1 zanszilánkért. Ha az ellenfél nem tudja kisemmizni, akkor igencsak gyorsan el tudja fogyasztani az életpontját (vagy a kántereit, ez végül is mindegy). Az ára könnyen kifizethető. Ha előtte megtolunk egy szomjazó férget, akkor a zanszilánk költséget könnyedén ki tudjuk gazdálkodni.

A keresés lángja

Itt is van egy másik tűz altípusú lap, amely keresni tud. Igaz jóval drágább, mint a vízió varázslat ugyanakkor, ha létrejön, akkor elég sok olyan tud keresni, amelynek az ellenfél nem fog örülni. Gondoljunk csak a nagy karriert befutott Oázisfészkelőre, a Tűztombolóra, a Sárkányfőnixre, hogy csak néhányat említsek a számtalan remek lehetőség közül. Bár manapság a tűz paklik leginkább a sárgát választják harmadik színnek, azonban ez a keresés továbbra is nagyon erős, így kezdő tüzes környezetre épülő pakliba biztosan beválogatnám.

Elsorvadt óriás

Nem állítom, hogy ez a legjobb erőforrás a színben, azonban bőven jó, amennyiben az embernek nincsenek meg a legjobb lapjai. Óriások közé pedig egyenesen kötelező alaplap. Sok mindent nem csinál, hiszen egy 2/2-es passzív lényről beszélünk, ami Járj kompatibilis, és nehezebb megfogni a 2-es idézési költsége miatt. S ugyan csak a kör végén, azonban ad két lapot.

Ékszerteknős

Játszottál már tekikkel Kragoru familiárisa mellett? Nem? Kipróbálnád? Rajta. Ez a kis teknős nagyon nagyot tud abban a környezetben szólni. Nem is olyan régen (még a Kragoru familiárisa nerfelése előtt) elég sok Kreátor követői pakli volt, amelyik a főparancsnok mellé berakta a Kragorut. S hát bizony ott rendszeresen feltűnt ez a kis gyakori kártya. S abban a környezetben minden lény mágikus védelmű, így aztán mindig fogunk mágikus védelmű lényt kijátszani. Annak hatására pedig ez a kis teknős gyorsan elkezd hízni. Elmondható, hogy ez sem alap mindenhová, azonban megfelelő környezetben megéri kipróbálni.

Földet rá!

Először az Alanori Olimpiában jelent meg ez a kis gyakori kártya. Na jó, azért nem váltja meg a világot, azonban mivel ősmágia ikon van rajta és az idézési költsége is baráti azzal az egy zanszilánkkal, vállalható. Ha pedig nincsenek jobb barna leszedéseid, s paklit szeretnél építeni kezdőként, oda kifejezetten jó lesz. Legtöbb esetben – amellett persze, hogy leszed egy lényt – persze “csak” infót fog adni az ellenfél kezéről. Hozzáteszem, hogy az asztalok rettegett “nagyragadozóját“, T. Vlagyimirt is egy zanszilánkért a gyűjtőbe küldi.

Halálparancs

Ezt a kártyát még én magam is szoktam gyűjtőgenbe használni. Olcsón, és szinte kánterelhetetlenül képes céhet aktivizálni (vagy, ha arra van szükség, akkor leszedni, s ha felhúzzuk sem elsz értéktelen, hiszen egyfelől védekezéses, másfelől 2 lényt a semmibe lőni nem lesz rossz. Gondoljunk csak a feltámadó és aljas szomjazó féregre. Abból kettőt is a semmibe tud lőni. Én találkoztam ezzel a kártyával, magam is használtam, és jónak találtam bizonyos környezetekhez.

Kezdő tolvaj

Szintén egy érdekes, ingyenes zanszilánk lap, ami céhet aktivizál és passzivizál, emellett feltámad. Tudom-tudom, a kezdők többsége nem szereti a nekronos lapokat. Mert ugye fogy a pakli. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet szemléltetni, hogy egy átlagos meccsen 15-20 lapnál többet nem fogunk használni a pakliból, így marad benne bőven, amit el lehet nekronozni. Az, hogy valami kimegy belőle, az ugyanúgy mindegy, mintha nem húznád fel. Nemrég történ sztori név nélkül, hogy egy kezdő játékosnál kinn volt 2 Tilretas piramis, s volt 2 VP-je, majd a 2 vp-t 2 zanszilánknak elhasználva a 2 piramis képességével kirakott egy kifordított varázsdobozt, hogy ne kelljen nekronoznia. Ha nem velem

szemben ült volna a játékos, akkor el sem hiszem. Így 2 vp-ért játszott ki egy amúgy ingyenes, brutálisan erős erőforrást.

Kronoszaurusz

Elsőre nem tűnik olyan nagy számnak ez a kártya, azonban az áramlása miatt én használtam Bűvös erdős pakliba. Elég jól működik, mikor az ellenfél gyűjtögeti a varázspontot és egy áramlással belopunk belőle 2-t. Egyébként is képes manabuktatásra, így aztán meg lehet vele próbálkozni kezdő pakliban, ahol az ellenfél tempóját megakasztjuk vele. Nyilván – itt is el kell mondani, mint majdnem minden gyakori lapnál – ez sem alaplap mindenhova, azonban ezt senki nem is várja el egy gyakori kártyától.

Magmaköpő

Ez az aprócska lény amiatt érdekes, mert van rajta egyfelől védekezés, másfelől idézés ikon is és emellett leszed, illetve tud huzatni is. Szóval elég jól használható. Ha az ellenfél kezdett, akkor egy zanszilánkért már egészen baráti az ára, s hát ugye az ellenfél első körében védekezésből képes lehet megakasztani egy pörgést. Mindenképpen figyelemre méltó gyakori lapról beszélünk.

Megelőző ütés (Szeráf)

Ebben a lapban óriási kombó potenciál van, így aztán egy kezdő ligán lehet össze is raknék rá valami olyan paklit, amiben a kedves társával a szeráffal közösen pillantok alatt oda tudnak sózni 20-at az ellenfélnek. Ehhez persze szükséges, hogy legyen az ellenfél őrposztjában lény.

Ekkor harci fázisban, amikor kijelöltük támadónak a szeráfot és megkapja a +6 sebzést egy megelőző ütéssel ütünk arcra 10-et, majd a szeráf képességével a gyűjtőből ingyen kijátsszuk még egyszer a lapot. Próbáljátok ki, elég vicces.

Sólyomfőnix

Ez a lap szintén egy ingyenes lénybe oltott azonnali varázslatot fogó kánter, amire ha az ellenfél visszakánterel, akkor sem veszítünk semmit, mert kapunk helyette egy főnix fiókát.

1 zanszilánkot biztos termel teljesen ingyenesen, s ha szerencsénk van, akkor megfoghat egy azonnali reakció lapot, vagy azonnali leszedést. A főnix paklikba játszották korábban is, még mindg megvan benne a potenciál.

Cikázó platform

S ebben a cikkben az utolsó lapként jöjjön a cikázó platform. Az ilyen lapok azért érdemesek a figyelemre, mert ingyen jönnek, visszaadják a lapot és egy zanszilánkot tesznek az asztalra. Igaz, a kör végi lap tempóban rosszabb, mint az azonnal felhúzott, azonban az ilyen lapokkal mindig szoktak próbálkozni a játékosok. Nem csodálkoznék, ha feltűnne néha egy-egy pakliban, hiszen megvan benne a potenciál.

Termik spóra

S az első lap, ami kimaradt, arra Szabó András (Bubu) hívta fel a figyelmet, pedig a szomjazó féreg helyet kapott a listán, s ott bizony erősen követi őt ez a lap is. A színe miatt kevésbé használható, azonban ettől még kifejezetten erős a Termik spóra. Mindenképpen érdemes arra, hogy megemlítsük, s felvegyük erre a listára. Ez egy vízió lény, amely gyógyít lényt vagy játékost és áldozásra visszaadja a zanszilánkot, ha nem szeretnénk ebben a körben már ebben a formában használni. Erőforrás termelés és gyógyítás egy lénybe zárva. Ha esetleg többel játszanánk, vagy már nincs rá szükség a gyűjtőben 1 zanszilánkért (ami lehet a belőle nyert csont is) könnyedén kör végi lapra válthatjuk.

Kimaradt volna valami? A cikk közel sem teljes, nyilván vannak még használható gyakori lapok. Aemennyiben szeretnétek, írjátok meg kommentben, s ha elég lapot találunk lehet ennek a cikknek is egy második része.

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük