Így draftoltam a Kelet-magyarországi HKK találkozón

By Bubu

Bár mostanában kevesebb időm volt, de nem felejtettem el a Benke Robi-nak (ezt megköszönöm ezúton is – szerk.) tett felelőtlen ígéretemet, mely szerint kielemzem, hogy miként sikerült a Nyugat-magyarországi HKK találkozó-n a draft. Nem sokkal később a Kelet-magyarországi HKK Találkozón is részt vettem, és szerintem ott még jobban jöttek össze a válogatott lapok. Végül arra az elhatározásra jutottam – hogyha már a videós interjúban elhúztam a mézesmadzagot – inkább ezt a paklit mutatom be nektek. (Így jött végül létre a RosalindaHurok párosra épülő dzsinn pakli.)

A paklit már láttátok a beszámolóban (meg itt kicsit lejjebb is), ezért ebben az elemzésben inkább azt próbálom meg bemutatni, hogy milyen dilemmáim voltak az egyes kiegészítőknél. Fontos részének tartom a beszámolómnak, hogy bemutassam azokat a döntéseket, amelyeket az adott ponton meghoztam, valamint azt is, hogy melyik lapnak milyen funkciót szántam. A magyarázatokat, kiszólásokat dőlt betűkkel írtam. Ezek olyan információk, amelyekre a korábbi versenyen jöttem rá, és amelyek így fontos szerepet játszottak a döntéseimben.

Kelet-magyarországi draft lapjai
A verseny napja

Ezen a versenyen a létszámra való tekintettel nem nyolc, hanem hét fős asztalok voltak. Ez picit leszűkíti a kombinációs lehetőségeket, de azért olyan eszement különbség nincs. Ha a Nyugat-magyarországi találkozóval hasonlítom össze ezt a versenyt, akkor ezt kell mondanom, hogy az itteni mezőnyt egy kicsit rutintalanabbnak éreztem. Ettől függetlenül a mi asztalunk így is elég erősre sikeredett.

A korábbi nemzeti bajnok Kövér Attila mellett Sallai Gábor, Varga Krisztián, Szilágyi Csaba is ennél az asztalnál ült. Rajtuk kívül nálunk volt még Pogácsás Norbi., valamint még egy ember, akiben nem vagyok biztos. Talán Szarvas Attila vagy Kalotay Bálint lehetett (ha megírjátok, akkor ezt javítom – szerk.). A fenitekből is látszik, hogy az asztalunknál több embernek is volt “draftrutinja”. Zorall meg is jegyezte, hogy egy ilyen asztalnál kizárt, hogy valaki bevállalja a koncepciódraftot, én azonban nem vetettem el az ötletet. Igazság szerint jártam már úgy, hogy egy erős asztalnál mindenki good stuffban gondolkodott, én meg egy nagyon erős ganüid paklit kiszedtem. Sohasem érdemes semmit előre eldönteni, hisz egyik verseny sem a startnál dől el.  

Első kiegészítő – Tükördimenzió

Az első kiegészítő rögtön egy érdekes lappal kezdődött: egy Tiltott könyv-vel. Isteni lap, keresés, ez brutális ebben a környezetben. A dilemmát igazából az jelentette, hogy vállaljam-e fel az elköteleződést az első lappal a kieg egyik leggyengébb színe mellett. Azonban ez egy annyira erős lap, nem éreztem úgy, hogy sokat kellene gondolkodnom rajta.

Ezt követően második picknek jött egy újabb lila lap, a Vég kezdete. Tömegirtás, ölés, ráadásul lehet életkioltó és még foil is… (nem mintha utóbbi itt sokat számítana). Ahogy forgattam a lapokat ebben a pakliban találtam valami mást is: konkrétan egy Jéghozót. Úgy gondolom, hogy ennek a lapkészletnek az egyik legerősebb lapja. A körönként permanens leszedés, ami két lapra is hathat. Ez a lap olyan erőt képvisel, amit nem kell magyarázni. Ahogy még tovább lapoztam találtam egy újabb érdekességet…egy Gleccserlámpást. Hatékony keresés, főleg, ha van a pakliban mondjuk egy Jéghozó. Tudtam, hogy mindkettőt nem szedhetem ki, azonban ezt más sem tudja megtenni. Emellett reméltem, hogy nem bontottunk (illetve fogunk bontani) sok jég szinergikus nem gyakori lapot. Így végül arra jutottam: elkezdtem a lila vonalat, folytatom azt, kivettem a Vég kezdetét.

Majdnem megfáztam, bár nyár volt

A harmadik pakliban azonban ott volt egy újabb Jéghozó (…hogy az a…). Nyilván, ha az ember ezt előre tudja, másképpen dönt az előző körben. De ezen ilyenkor már kár búsulni. Megnéztem mi van még ebben a pakliban… Találtam is egy lapot, amely ötletet adott a továbbiakra nézve. Ez nem volt más, mint a Lámpás dzsinnje. Őszintén szólva ez egy picit meglepett. Bár a sok nem gyakori és ritka lap miatt a dzsinnek ereje erősen kérdőjeles, de egy 0-1 manás keresésbe épített leszedés olyan képességű lap, ami simán lehet akár first pick is, ha valaki dzsinnekben gondolkodik. (Itt jutott az eszembe, hogyha ez a lap bennmaradt harmadiknak, akkor a két tőlem balra lévő játékos jó eséllyel nem ment bele a dzsinn vonalba. Ami akár azt is jelentheti hogy innen kaphatok még pár dszinnes lapot a következő 1-2 körben. Azonban, ha ez a gondolat nem jönne be, akkor sem bukok sokat).

A következő kiegészítő alá is támasztotta a sejtésemet. Itt ugyanis jött egy Parázslámpás, amit azzal a lendülettel ki is vettem. Ezt követően ötödiknek egy Kívánságod számomra parancsot találtam. Ez a lap ugyan nem feltétlenül ilyen magasan pickelendő, azonban úgy döntöttem, hogy adok egy kis teret a szinergiának (meg amúgy sem rossz, hiszen alig van manatermelés a kiegben, így nem kell más módon az erőforrás-fölényt megteremteni).

Újabb dzsinnek

Hatodik lapnak egy Felhőlámpás jött, amin bevallom őszintén, bármennyire erős tárgy, egy picit elgondolkodtam. Felmerült bennem ugyanis a kétely, hogy okos dolog-e, ha a 4. színem már a 6. lapnál ellövöm. Ködkeresni a két már meglévő keresés mellett eleve nem lenne bölcs dolog. Azonban annyira erős ez a lap, hogy nem tudtam elengedni. Az ezt követő körben már meg sem lepett, hogy hetedik lapnak jött még egy Kívánságod számomra parancs. Öt dzsinn, öt egymást követő pakliból és még mindig teljesen az elején voltunk.

Ezt követően jött vissza az általam bontott pakli, kíváncsi voltam milyen lila lapok maradtak a második körre. Ahogy sejtettem, sajnos nem sok. Azt vettem észre, hogy nemcsak az első-, de a másodvonalas lila lapok is eltűntek. Mindösszesen egy Plazmaköpülőt és egy Éjfatty plazmát találtam.  (Úgy gondolom, hogy ezeknél sokkal erősebb lila lap a Fattylárva vagy az Orgling bűzfelhő, amiket korábban még láttam. Mivel ezeket szerintem 1-3 lapnak még kis eséllyel szedném ki, ezért úgy gondoltam, hogy aki a lilát szűri, az tőlem balra van, s valószínűsítettem, hogy közel ül hozzám).

Ezt követően a TD-ből szedett többi lap ad hoc jellegűvé vált. 3 Goblin takarító is jött, ezen felül egy Gyónás Raiának, ezekkel együtt 5 darab két manás countert is kiszedtem. Éreztem, hogy ennyit nem fogok tudni használni. Ki tudtam szedni még egy Törött pajzsot is, ami nem rossz lap, hiszen 0-ért cantrip és néha a háló meg az +1/+1 is sokat érhet. Illetve a végére maradt még 1 darab Üveglámpás is, bár a használhatóságát már ekkor is erősen kétségesnek éreztem.

Az első Tükördimenzió hasznos lapjai
Az első kör vége

Véget ért az első kör. Átnéztem mi van nálam, 15 lap volt, amit használhatónak láttam. Nem rossz, de nem is az igazi. A legnagyobb bajom az volt, hogy nagyon drágának tűnt a lapok összköltsége. Mivel ekkora már összeállt a 4 színem, próbáltam végiggondolni, hogy mit lenne érdemes keresni a következő kiegészítőből. Rosalinda olcsó counter, ami gyógyít is. Mindkét funkció nagyon hasznos lehet. Ezen kívül úgy gondoltam, hogy az erős Raia lényekből is jó lenne 1-2-t összeszedni. Az Élőholt Invázió Tharr lapjai közül pedig a Goblin tolvaj tűnt jónak. Egy kicsit sajnáltam, hogy az egy nem gyakori lap.

Második kiegészítő – Élőholt Invázió

Az Élőholt Invázió paklim kibontásakor – mi tagadás – eléggé kétségbeestem. Két olyan ritka lap volt benne, ami abszolút nem illet a pakli színeihez (ez az ára a túl korai elköteleződésnek). Egy Rosalindát láttam ugyan a pakliban, de legyen az bármennyire is jó, azért nem egy “first pick” lap. A gyakori és nem gyakori lapok között azonban találtam pár érdekességet: egy Rémisztő yeti, egy Yeti elementalista, valamint egy Hóvarázs is volt a pakliban.

Éreztem, hogy ezek közül valamit ki kellene szedni. Igazából egyik se tűnt rossznak a paklimba, és nem akartam túl sok választást kínálni annak az úriembernek, aki ráment a jeges lapokra. (Mert, hogy volt ilyen az asztalnál, afelől kétségem sem volt.) Végül az Elementalista mellett döntöttem. Igazi kis mini Jéghozó, de a költsége néha kedvezőbb. A második kiegben sem láttam értelmes ritkát, viszont találtam egy Goblin tolvajt. Ez egy nagyon undorító lap. A lopás nagyon hasznos képesség, és később sem teljesen blank. Főleg úgy, hogy már voltak goblinjaim, amivel kihasználható a másik képessége.

Rosalinda, Hurok, Hurok, Rosalinda

A harmadik kiegészítőben azonban nem találtam értelmes nem gyakori lapot, így a gyakoriak között kellett körülnéznem. Rögtön feltűnt egy Hurok, ami igen effektív folyamatos írtás, ez mindig jó. Emellett a lila vonalat tudtam volna erősíteni egy Áldozati fattyal. Volt még a pakliban egy Rosalinda is. (Esetleg azt válasszam?) A leszedést láttam ezen a ponton inkább hiányfunkciónak, így a választásom végül a Hurokra esett.

A negyedik kiegészítőben találtam egy Drakolder kritpát. Érdekes lap, úgy éreztem, hogy egy nem lenne rossz belőle, hiszen elég univerzális a képessége. De vajon a lilagyűjtő, aki a közelemben van, kiszedi ennyire korán? Ezt a kérdést azért tettem fel, mert láttam egy másik érdekes lapot is, egy Szorgalmas főnixet. Egyrészt egy újabb szinergia a Parázslámpással, másrészt szintén van egy erős kijátszáskori képessége, és utána is elég idegesítő tud lenni két hasznos funkciójával. Ezért végül nála maradtam.

Végül a goblin tolvajok

A következő kiegészítőben találtam egy újabb Goblin tolvajt. Ez a példány nem állított dilemma elé, rá esett a választásom. (Egy picit talán mégis elgondolkoztam, mert ekkor már a harmadik Rosalindát láttam elmenni. Kicsit tartottam tőle, hogy valaki észreveszi és elkezdi kiszedni őket.) A hatodik körben újra egy Hurok és egy Rosalinda páros volt a legjobb választás. Ezúttal azonban már a counter mellett döntöttem. (Az a tény, hogy még ötödik lapnak is maradt Goblin tolvaj, rávilágított arra, hogy a barna szint nem nagyon szedik. Ezt eddig is sejtettem, de az első kiegben a Tilretas erődítményeket – amiből hármat is láttam – elkapkodták. Ekkor már biztos voltam benne, hogy nem nagyon építenek rá. Ebből kiindulva úgy láttam, hogy nagyobb eséllyel kapom vissza a Hurkot, mint Rosalindát. Meg amúgy is kellett az olcsó counter.)

Hetedik lapnak jött még egy Goblin tolvaj. (Mi a fene van itt? Ennyire nem játszanak barnával?) Kezdett alakulni a deck.

Újból a dilemma…

A második körre visszajövő lapokból, a nyolcadik körben megint előjött a RosalindaHurok dilemma, ismét a Rosalindát vettem ki. Ezt követte egy Fokhagymakoszorú, majd újabb Rosalinda. Ekkorra felfedeztem, hogy a lila lapok nem jöttek vissza. Egy Hurok ellenben tizenharmadik lapnak igen. Az utolsó körökben kiszedtem még egy Fokhagymakoszorút, egy Gormug parittyásait (ha egyszer már gyűjtöttem pár goblint), egy Rhatt bárányát és egy Ganüid tojómestert.

Ez utóbbi lapot kicsit bántam, hogy nem figyeltem korábban. Ez a lap azt tudja a dekkemben, hogy egy szerencsés első körben megtermel két zanszilánkot úgy, hogy ő maga az asztalon marad. Tehát ha van két lámpásom, egyik rögtön kijöhet belőle. Az sem elhanyagolható, hogy utána körönként kapok vissza ganüid ifjoncot a gyűjtőből. Mint mondtam nagyon erős lap a deckemben. Sajnos nem figyeltem fel rá, s nem is gondoltam bele az erejébe egészen eddig. (Őszintén szólva arra sem emlékszem, hogy mennyi ment körbe belőle.)

Az Élőholt Invázió köre után az az érdekes helyzet alakult ki, hogy nem találtam se ritka lapot, se lila lapot, mégis elégedett voltam, hiszen 16 használhatónak tűnő lap került a dekkembe.

Az Élőholt Invázióból szedett – koncepcióba illő – lapok

Összesítve az első kiegészítővel már 31 egészen korrekt lapom volt, és volt még hátra egy kiegészítő. Úgy gondoltam, hogy jó lenne a dzsinn szinergiákat erősíteni, illetve kellene a Tiltott könyv kimaximalizálása miatt még 1-2 erős lila lap, amelyek közül egy Fattylárva kötelezőnek tűnt.

Harmadik kiegészítő – Tükördimenzió

A harmadik kiegészítő bontásakor rögtön egy óriási dilemmával találtam szemben magamat. Ugyanis egyik ritka lapként nyitottam egy Taurust. Ha csak kicsit végiggondoljuk, hogy ez a lap mit tud mondjuk a goblinjaimmal, esetleg a Rosalindákkal, de még a lámpásokkal is…brutális. A lila lapok pedig eddig nem nagyon érkeztek. Emellett ekkor már volt egy Gyógyítás fájdalma nálam, amit korábban ellendraftoltam (elég brutál Rosalindaval, Felhőlámpással, és a Szorgalmas főnixszel is).

Itt kifejezetten elgondolkodtam rajta: Vajon nem kellene színt váltani? Ha így teszek, akkor azonban kiesik a Vég kezdete, valamint a Tiltott könyv is, amik azért elég erős lapok. Ebben a helyzetben ez egy kifejezetten nehéz döntés. Megnéztem, mi van még a kiegészítőben. Volt benne ugyan egy Fattylárva, de first picknek azért azt nem akartam kiszedni. Emellett úgy gondoltam, hogy még az asztalnál ülő nagy Chara-din gyűjtő játékos sem fogja második vagy harmadik lapnak kivenni. Úgy ítéltem meg, hogy van esély rá, hogy a lárva visszajön.

Ritka, ritka után

A kiegészítő másik ritka lapja pedig nem volt más, mint egy Ártatlan Womath. Ez már sokkal izgalmasabbnak tűnt. Látszólag nem erős kártya, azonban a környezet hemzseg a leszedésektől, emiatt könnyen meghízhat, miközben ő maga célozhatatlan. Folyamatosan erősödik és a lapon lévő háló miatt elég nehéz eljátszani mellette. Ráadásul ez színben is jó. Végül nem éreztem, hogy érdemes lenne vállalni a színcsere rizikóját, így maradtam a Womathnál.

Következő kiegészítőben rögtön 2 megfelelő lapot is találtam. Az egyik egy újabb lila ritka, egy Hulcarhud. Ez a lény egyáltalán nem rossz, mert bár az elején nem örülnék neki, ha felhúznám, de egy topdeck fázisban szinte ingyen ad egy masszív mérgező lényt, ami valamilyen előnyt biztos fog nyújtani. Azonban ebben a pakliban volt még egy érdekes lap, méghozzá egy Parázslámpás. Úgy éreztem, hogy ebből a tárgyból nagyon jól jönne egy második, márcsak a szinergiák miatt is. Tudtam, hogy itt választani kell! Esélytelen, hogy bármelyik visszajön. Úgy tűnt, hogy a dzsinnekre rajtam kívül senki sem repült rá, ennek ellenére nem akartam kockáztatni. Minél több dzsinnes lapom van, annál jobban működnek a Kívánságod számomra parancsok, ez meg az egyik legbrutálisabb mind közül. Szóval győzött a Lámpás az avatárral szemben.

Még több dzsinn

A következő kiegben aztán még két Lámpást találtam. Az egyik egy újabb Parázs, illetve egy Gleccser. Gleccserlámpásom még nem volt, emiatt ezen a ponton kifejezetten csábítónak tűnt. Azonban józanul végiggondolva összesen egy darab jeges lapot szedtem ki addig, amit esetleg tudtam volna keresni vele. (Azt ekkor már tudtam, hogy jó eséllyel nem is fogok több jeges lapot kapni. Ekkorra észrevettem, hogy a jeges lapok nem nagyon jönnek, valószínűnek tűnt, hogy valaki szedi őket az asztalnál. Úgy tippeltem, hogy az illető tőlem jobbra ülhetett eggyel vagy kettővel. Nyilvánvaló volt, hogy helyzeti előnyben van velem szemben, így biztosan nem fogok abból az irányból Jéghozókat kapni.) A Parázslámpás ezzel szemben mindig megadja a dupla előnyt. Szóval kivettem ebből a lapból a harmadikat!

A következő boosterben a dzsinnes vonalból nem jött semmi, azonban végre találtam egy Orgling bűzfelhőt, aminek nagyon megörültem. Igen hasznos lap: keresi a Tiltott könyv, alapból cantrip, utána pedig leszedés. Itt már biztos voltam benne, hogy a lila lapokat gyűjtő játékos ki fogja szűrni, ha továbbengedem. Úgyhogy inkább kivettem én. Az ötödik és hatodik lapnál aztán még optimistább lettem. Először egy második Felhőlámpást, majd egy negyedik Parázslámpást kaptam. (Ezúton is üzenem: köszi srácok!)

Ismét jó lapok a kör végén is

A hetedik körben egy Tilretas erődítménye mellett döntöttem. Ennek a döntésnek egyrészt volt egy ellendraftos oldala is (az első TD-ben 3-at is láttam, de egyet se kaptam vissza), hiszen nem jó, ha túl sok van ebből a lappból valakinek. Ráadásul ha nem én kezdek, a minimális erőforráselőnyt is sokat érhet, illetve a Szellemszolgának is van létjogosultsága. Nyolcadik lapnak aztán szerencsére visszajött a Fattylárva. Ebben a pillanatban éreztem, hogy itt már nagy baj nem lehet, ha ennyi lesz a paklim, akkor is elégedett lehetek.

Innentől már elkezdtem ellendraftolni is. Így szedtem ki egy Elnyelte a ködöt, egy Gyógyítás fájdalmát és két Dimenziók védelmezőjét is. Amelyek a deckbe is jónak tűntek, azok pedig még egy Törött pajzs, egy Ulurquia és egy Ősminotaurusz. Ez utóbbi, bár nem egy ördögien erős spoiler, de úgy gondoltam, hogy egy topdeck meccsen egy darab jó lehet belőle, esetleg ilyen szituációban játékot fordíthat. Ahogy végignéztem a lapokat határozottan úgy éreztem, hogy ebben a körben is jól tudtam erősíteni a paklimon.

A második Tükördimenzió lapjai
A dekk összesítése

Ahogy összesítettem a decket 41 lapot számoltam, amelyek befértek a dekkembe. A végső összesítés előtt az alábbi lapokat találtam elég jónak, amelyek helyet kaphatnának a paklimban:

 • Parázslámpás (4)
 • Goblin takarító (3)
 • Goblin tolvaj (3)
 • Rosalinda (3)
 • Kívánságod számomra parancs (2)
 • Felhőlámpás (2)
 • Törött pajzs (2)
 • Hurok (2)
 • Fokhagymakoszorú (2)
 • Tiltott könyv (1)
 • A vég kezdete (1)
 • Ártatlan womath (1)
 • A lámpás dzsinnje (1)
 • Üveglámpás (1)
 • Gyónás Raiának (1)
 • Éjfatty plazma (1)
 • Dag’maug plazmaköpülő (1)
 • Yeti elementalista (1)
 • Szorgalmas főnix (1)
 • Gormug parittyásai (1)
 • Manokalipszis (1)
 • Ganüid tojómester (1)
 • Orgling bűzfelhő (1)
 • Tilretas erődítménye (1)
 • Ősminotaurusz (1)
 • Fattylárva (1)
 • Ulurquia (1)

Ahhoz, hogy 35 lapos legyen a dekkem, mindössze 6 lapot kellett kiszednem.

Végül az alábbi lapok kivétele mellett döntöttem:
 • 2 Fokhagymakoszorú: Az ingyen cantrip lapok hasznosak, de mivel kell hozzá a KF lény, szerintem van bennük rizikó. Abban biztos voltam, hogy négyet nem akarok ilyen lapokból használni. Bár a Koszorú képessége erősebb, mint a Törött pajzsé, úgy éreztem, hogy a képességét nem mindig tudnám kihasználni. Ezzel szemben a +1/+1 mindig jól jön, emiatt inkább a pajzsnál maradtam.
 • 1 Üveglámpás: Dzsinn szinergia ide vagy oda, ez a lap egyszerűen túl keveset ad ahhoz, hogy egy ilyen versenyen komolyan elgondolkozzak a használatán. A rezisztencia annyira nem durva képesség, amúgy meg cantrip és ennyi. Ez kevés.
 • 1 Gyónás Raiának: 6 darab két manás countere volt a paklinak. Ez még akkor is sok, ha a Plazmaköpülőnek van alternatív képessége. Tudtam, hogy valamit ki kell szednem! Bár a Gyónás Raiának szélesebb spektrumban counterel, mint a Bárány vagy a Goblinok, azonban azok alternatív képessége és ütőereje erősebb indoknak bizonyult. Így végül a legkevesebb egyéb előnyt biztosító countert szedtem ki.
 • 1 Ulurquia: Tiltott könyv mellé szedtem ki szinergia lapnak. A dekk összerakásánál azonban elgondolkoztam rajta, hogy elég kevés szituáció van, amikor ezt akarnám keresni. Kijtszásakor semmit nem csinál, nekronköltsége van, könnyen leszedhető, így végül nem éreztem szükségét, hogy helyet adjak neki.
 • 1 Manokalipszis: Igazából ezt már a draft körben is side lapnak szedtem ki. Arra gondoltam, ha mondjuk valaki túl sok Gleccserlámpást vagy Jéghozót használ ott jó szolgálatot tehet. De már akkor sem terveztem vele alapból játszani.
 • 1 Gormug parittyásai: Talán ezt a lapot szedtem ki a legnehezebb szívvel, mert a tavalyi nemzetin nagyon sok meccset lehozott. Azóta tudom, hogy mire képes. Ott négyet sikerült kidraftolnom, ami eléggé megnövelte a szinergia lehetőségét. Itt ellenben egyedül maradt, és bár akadnak mellé goblinok, tudtam, hogy a Takarítókat nem fogom csak úgy kitenni egy Parittyás miatt. Így végül nagy szívfájdalommal, de lemondtam róla. Egyik fordulóban így is bekerült a pakliba Kövér Attila hordája ellen, és ott egyik meccset meg is nyerte.
Tapasztalatok a versenyen

Összességében úgy gondolom, hogy nagyon erős paklit tudtam összehozni a versenyre. Sikerült jót draftolnom, és a játék is olajozottan ment. A legneccesebb helyzetbe egyértelműen Kalotay Bálint ellen kerültem, ugyanis az első meccsen – ahol ő kezdett – sikerült kezdőkézre 3 darab két manás lapot húzni. Ez egy borzasztóan peches szituáció volt, Bálint meg is nyerte azt a kört. A második meccsen egy nagyon kiélezett csatában végül én tudtam nyerni, a harmadikban pedig az elején kipörögtem a Tiltott könyvvel, így azt a meccset is sikerült lehozni.

A versenyen a fenti eseten kívül még Kövér Attila hordája tudott az egyik körben legyorsulni. Ellene kifejezetten jól jött a kétszeri kezdés.

Mindent egybevetve azt tudom tanácsolni, hogy amikor szeditek a lapokat figyeljetek a környezetetekre és próbáljátok meg kitalálni, hogy az ellenfelek milyen taktikát követnek. Például: Van-e játékos, aki hasonló lapokat gyűjt, mint te? Vajon nagyjából hol helyezkedhet el hozzád képest? A lapok járásából többek közt erre is lehet következtetni. Ez rengeteget segíthet abban, hogy egy koncepció kiválasztása ne csak szerencsejáték legyen.

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük