Hype vonat – A kereskedők céhe (Roxat Céhei)

by Robi

Nemsokára – most már csak alig 1 hónapot kell várni rá – megjelenik a Hatalom Kártyái Kártyajáték legújabb kiegészítője a Roxat Céhei. Eddig több helyen, nevezetesen a Beholder oldalán, az Eldüenen és az Alanor VIP oldalán is láthatók voltak új megjelenések. Tihor Miklós (december 6-án, azaz a névnapján – innen is boldogot neki) meglepett engem is néhány új lappal, melyeket december 20-ig elosztva be fogok nektek mutatni. Nagyon szeretnék a Roxat céheivel kapcsolatban videót is csinálni, azonban igencsak sűrűre sikerült az év vége, így erre nem biztos, hogy lesz elegendő időm. Egy élőt azonban lehetne csinálni a két ünnep között, amennyiben volna 3 ember, aki szívesen beszélgetne az új kiegészítőről élőben a csatornán. Ha valaki érez magában elég bátorságot ahhoz, hogy az új kiegészítőről beszélgessen az jelentkezzen nálam privát üzenetben.

Roxat céhei

Őszintén szólva nem tudtam mire számítsak az új kiegészítő kapcsán. Előzetesen azt hiszem már annak is örültem volna, ha elmozdulnánk végre a 30+ counterrel felszerelt paklik által uralt metától. A lapbemutatók indulásakor örömmel tapasztaltam, hogy sok lap kapott extra védelmet kompenzáció és/vagy reakció drágítás formájában. Ami viszont kifejezetten izgalmasnak tűnik az az új mechanika. Ez a fejlesztés kifejezetten innovatívnak tűnik. Ekkora irányváltást – amióta újra játszani kezdtem a játékkal – nem tapasztaltam még a játék történetében. A céhek kifejezetten tetszenek, ezek az előre kikészített lapok nagyon-nagyon sok taktikai lehetőséget, valamint új fajta paklikat rejtenek magukban. Egyetlen félelmem, hogy januárban még csak a 10-es alapkiadás és az Elemi Erők lapjai fognak a rotáció miatt távozni az Új Nemzedék formátumról, így azért nem lennék meglepve, ha egycsapásra nem változna meg minden. Meglepne ha a 30+ counterrel játszó paklik korának egy csapásra vége lenne. Azonban az irányvonal első blikkre jónak tűnik, az új lapok láttán kifejezetten bizakodó vagyok.

Kereskedők céhe

Időközben már láthattunk több céhet is. Tharr kapta a Kovácsok céhét, Dornodon a Tolvajokét, Elenios a Művészekét, míg Leah a fejvadászokét. Ezúttal nézzük Fairlight, a mágia és pénz istenének kedves céhet, a Kereskedőkét. A lapról rögtön az jutott eszembe, hogy érdekes alternatíva lehet Tábori adó mellett/ellen, hiszen a varázspontot csak a kör végén termeli, s akkor választhatjuk azt, hogy előbb átadjuk a manát és csak utána kapjuk meg a céhtől azt az egyet. Az extra varázspont nyilván akkor is jól jön, ha nem adózunk, s botor módon elköltöttük a körünkben mindet, hiszen így az ellenfél körére is lesz erőforrás. Az “S” (saját körös) képesség mellett a céhnek van egy “E” (ellenfél körében) működő képessége is. Ez az ellenfél varázspontját csökkenti 1 zanszlánkért. Néha biztosan jól tud jönni egy ilyen képesség, hogy belerondítsunk az ellenfél pörgésébe. Én azonban úgy látom, hogy ameddig a sok 0-ás lap nem kezd el kikopni, addig ez nem olyan nagy erő. Persze, ahogy nő a lapok IK-ja, úgy azzal arányosan ez a képesség is egyre hasznosabb lesz.

Rundhal a gyűjtögető

S akkor nézzünk meg egy másik lapot is, ami nem más, mint a Kereskedők céhét 0-ért aktiválni tudó Rundhal a gyűjtögető. Egy régi lap felújításáról van ebben az esetben szó. A kis gnóm passzivizálás hatására előkereshet egy olyan lapot, amivel megegyező van már a játékban. Ez kicsit a kumulatív szimmetriára hasonlító képesség, hiszen ehhez is kell egy kijátszott lap (igaz az a gyűjtőt is nézte). A keresés mindig erős képesség, pláne, ha nem egyszer használatos. Ami nekem emellett rögtön feltűnt, hogy nincs meghatározva, hogy melyik pakliból kereshet elő lapot ez a kis gnóm. Így aztán időközben rákérdeztem arra, hogy vajon jól értelmezem-e? Azt a választ kaptam, hogy ebben az esetben ki lenne emelve a kártyán, hogy az ellenfél paklijára is működik. Ezek szerint a tesztelők és a kiadó célja egyértelműen az, hogy a lap csak saját pakliból keressen. Én úgy gondolom, hogy jó lenne hozzáfűzni egy FAQ-t a laphoz, mert a leírásból ez nekem sem volt egyértelmű.

Nekem mindkét lap kifejezetten tetszik. Az egyik az új mechanika miatt, a másik a keresés képesége, illetve annak potenciálja miatt. A keresés kiválóan működhet korlátozó szabálylap (pl Zarknod börtönében) mellett, hogy kiegyenlítse a laphátrányt. Nektek hogy tetszik? Ti mit gondoltok ezekről a lapokról? S mit gondoltok a Roxat céhei kiegészítőről?

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Hype vonat – A kereskedők céhe (Roxat Céhei) bejegyzéshez

  1. Miklós mondta:

    Köszi Robi 🙂
    A keresés mindig saját paklira vonatkozik, ez az alapértelmzés, ezt nem kell FAQzni. Ha valamilyen speciális lappal az ellenfél paklijából kereshetünk, az külön ki van emelve a szövegben “bármely pakliból” vagy “az ellenfél paklijából”.

  2. Visszajelzés:Hype vonat – Termomágikus indikátor (Roxat Céhei) - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük