[HKK] Volt itt egy kis reaktor szivárgás…

By Robi

Mindig vannak olyan dolgok, amelyek nem tudnának bennem könnyen megfordulni, ha nem lenne az oldalam. Szerencsére van, s így bőven van rá lehetőségem, hogy kiírjam magamból a problémáimat. Legutoljára ilyen cikket februárban írtam (itt el tudjátok olvasni). Most ismét egy olyan dolog miatt ragadtam billentyűzetet, ami a fenti játékkal kapcsolatos. Nem. Mielőtt azt mondanátok, hogy olyan vagyok, akinek semmi nem tetszik, akkor mondom, hogy van rá Stimuloton, hogy ne érezzek így. Így aztán tényleg jól vagyok. Persze attól még a probléma, probléma marad a szememben, így miközben – most egy régi ígéretemhez híven – egy videót vágok meg éppen időt szakítottam rá, hogy ismét írjak egy bejegyzést az oldalamra.

Nos, itt volt egy kicsit más jellegű rész, ezt kivettem, mert lehet tényleg nem szerencsés. Marad a kritikai rész a lapok nerfeléséről. Amit ehhez elöljáróban el kell mondani, hogy nekem nem fűződik érdekem sem a lehúzáshoz, sem pedig a dicsérethez. S nem is arról van szó, hogy nem bízok az ítélőképességében a tesztelőknek, ezek csak megérzések, s egy ahhoz kapcsolódó vélemény. Van egy mondás, mely szerint, ami nem változik, az haldoklik. Ehhez könnyű ragaszkodni, ha valaki változásokat szeretne elérni. Azonban – ahogy az állandóság is lehet rossz – úgy az állandó változások sem jók, hiszen a stabilitást veszik el. Nézzük, hogy milyen változások jöttek ki a Beholder legutóbbi cikkében.

Lapok gyengítése
Kragoru familiárisa

Nerf: Hátrány: Nem lehet mellette követőt vagy szabálylapot használni.

Valóban nagyon erős volt ez a követő, amennyiben drágító szabálylap (például Lassan Járj), vagy tovább olcsóbbító követő mellett használták. Azonban az, hogy elveszti a lehetőséget, hogy bármi mellett használják gyakorlatilag használhatatlanná teszi a lapot. Érdekes kérdés (nem én találtam ki, a fórumon olvastam), hogy az ilyen türelmi időszak végén miből statisztikázzák ki a változásokat? Mert ugye jelenleg nincsenek olyan avatár paklik, amelyek Kreátorral (vagy anélkül) uralnák a versenyeket.

Ha 0 lesz a tesztidőszak végén az a szám, amennyi ezzel a narancs lappal felállt az pontosan mit jelent? Nincs elég jó lap hozzá, vagy esetleg a nerf miatt az emberek nem használják a követőt? S akkor mi a döntés? Ez valóban érdekelne, mert én nem nagyon emlékszem olyanra, hogy egy ilyen tesztidőszak úgy ért volna véget, hogy bármilyen változás túlzásnak lett minősítve és visszavonták.

Az istenek hírnöke

Nerf: A költséget nem csökkentheti 1 VP alá.

Ez régóta gondot okozott a játékban. A 0-ra olcsóbbítás nagyon nagy előny volt ezen a követőn. S szerintem azt kevesen vitatják, hogy ez eddig is szembement a játék filozófiájával. (Én sem vitatom.)

Most nem igazán van versenyképes avatár pakli (mivel a jobb avatárok kirotáltak), azonban úgy tudom, hogy a Résfölddel és az év végi kiegészítővel jönnek mások, amelyek jól pótolják az eddig elveszett példányokat. Ahhoz nem kell nagy jóstehetség, hogy belássuk, hogyha nincs Kragoru, akkor marad a Járj, esetleg a paklinak egy 5 követős változata.

(A Járj ugye lehet, hogy nerfet fog kapni.) Kreátorral nem látom, hogy miképpen tudna működni, hacsak egy jó kis Kyorg ősmágusos felállás nem lesz összerakható. Ezt meglátjuk mennyire lesz jó változás, az biztos, hogy jelenleg szükséges lépésnek tűnik.

A fájdalom szépsége

Nerf: A képessége körönként csak egyszer használható (mintha K lenne rajta).

Valóban ez a szabálylap meglehetősen inkorrekten tud viselkedni, azonban azt ne felejtsük el, hogy a valódi ereje a Változó környezet miatt van. Ott ugyanis a Bilincs és a Rúna mellett könnyen be lehet vállalni ezt a kártyát is.
Ha valaki csak ezzel próbálná összerakni a tüzes paklit, akkor hamar tapasztalná, hogy például a Zarknod szabálylapok, vagy a drágítások könnyen elverik. Úgy azért már nagyobb összegben mernék fogadni, hogy szinte senki nem vállalná be.

Igazából olyan keveset játszottam ezzel a narancs lappal, hogy nem tudom, hogy ebben a formában jó lesz-e? Majd meglátjuk. Nem vagyok nagy híve ennek a szabálylapnak, azonban, ha őszinte akarok lenni, akkor azt is el lehet mondani, hogy nem is zavar, hogy van ilyen pakli. Az idő majd dönt. Valójában ezzel a gyengítéssel sincs igazából bajom.

Antimágikus rakshallion

Nerf: Mint minden más reakciódrágító követőnél, az ő képessége is csak a 2. körtől fog működni.

S el is érkeztünk az első problémámhoz, amivel semennyire nem értek egyet. Ez a lap része a meta körforgásának. S nem csak a tűzpakli mellett van szerepe, hanem más koncepciók is használják/használták. Úgy érzem, hogy ez kizár más koncepciókat is, amelyek ezzel álltak fel. Ugyanis, ha az első körben nem véd, akkor gyakorlatilag az ellenfelek 90%-a az első körben betöri. Úgy meg nem sok értelme van összerakni egy alternatív paklit, hogy a mezőny második felében bohóckodjunk vele.

A követőhöz többnyire egy pörgős, kánterek nélküli koncepciókat raknak össze a játékosok, amit ha nem véd a követő (márpedig így sokszor nem fog), akkor az egésznek semmi értelme. A változás gyakorlatilag a követő tiltását jelenti, csak gyengítésnek van csúfolva. A fájdalom szépsége nerffel együtt meg kifejezetten soknak tűnik. Egyedül 5 követőben tudom ebben a formában elképzelni, mert ott a többi követő védi.

Epikus követők

Nerf: Az epikus követők olcsóbbító képessége ezentúl nem adódik össze, tehát egy kedvelt lap költségét maximum 1_VP-vel tudod olcsóbbítani. Emellett a kedvelt lap szabályt egyszerűsítettük, az epikus követők 20 ÉP-ről indulnak, de a játék során egy alkalommal (amikor azonnalit játszthatnál ki) megmutathatsz 3 db kedvelt lapot a gyűjtődből és/vagy a játékból, ekkor max. ÉP-d megnő 4-gyel és gyógyulsz 4-et.

S el is jutottunk az epikus követők nerfjéhez (gyengítés), ami sokkal inkább buff (erősítés), azaz ezen követők erősítése. Ebben a formában kisebb a kockázat ezeken a narancs lapokban. Ha valaki egy törhető követővel jön ellenük, azt könnyebb lesz betörni, pláne, ha tudunk utána mutatni 3 etnikum lapot. Színtiszta nyereség a +2 max. ép az elején, ami játék közben tovább nőhet. A változás legfőbb indoka, hogy a követő mentesüljön a jelzőktől, azonban az történik, hogy a 3 helyett csak 1 kerül rá. Mivel nincs hátrányban semmihez képest (hiszen 5 lappal kezd, a max. ép sem kevesebb és még nőhet is), nem látom, hogy itt mi gyengült. Nem lehet felgyűjteni az olcsóbbító jelzőket? Na és? Nem mindegyik epikuson van ilyen. Amelyiken ilyen nincs az csak nyer ezzel a változással (például az egyik legerősebb epikuson, a Goblin totemistenen sincs olcsóbbítás). Amelyiknek meg van, az maximum nem használ majd 3 varázspontos lapokat. Mondjuk ezekből eddig sem használt túl sokat.

Ebben a formában – bárhogy is utálja a játékosok többsége az epikus követőket – tovább lettek erősítve ezek a lapok. Én annyira nem szeretem őket, hogy nálam eleve mappa hátuljába vannak pakolva, s nincs olyan formátum, ahol szóba jöhetnének. S megelőzendő az olyan kommenteket, hogyha nem játszom velük miért véleményezem a változást: játszottam több epikussal, azonban nem tudtam élvezni a velük való játékot. (Többek közt idehaza tesztelni is szoktunk, akkor is forgatok néha ilyet, s mindig megállapítom, hogy ez mennyire nem az én paklim.)

Lássuk a kimaradókat
Lassan járj!

Ha van szabálylap, aminek az állandó nerflistára vételét nem értem az pont a Járj. Elismerem volt olyan időszak, amikor uralta az asztalokat, azonban ez már elég régen nincs így. Azt az érvet nem tudom elfogadni, hogy sok a 2 nekronos, meg az 1 varázspont és 1 nekronos lap. Nem a játékosok rajzolták ezeket a szabálylaphoz, hanem a tesztelők tesztelték úgy az egészet, hogy tudtak róla, hogy ez a szabálylap létezik. Emiatt nem igazán érzem, hogy az ilyen indokok miatt állandóan felette lebeg Damoklész kardja, miközben a listában következő lap nerfelése valahogy sehogy sem akar elkészülni.

Régen volt egy hármas körforgás a Semleges csatamezőLassan Járj Életenergia közt. Az Életenergia helyét mára többségében átvették az epikus követők, melyek ellen jó a mező. S bár pont azt a szabálylapot zavarja legkevésbé a járj, mégis lassan állandósul a figyelőlistán való feltűnése.

Semleges csatamező

Miközben a legtöbb gondot (természetesen a most erősödő epikus követők mellett) ez a szabálylap okozza, aközben minden egyébre kerül gyengítés, csak erre nem. Ez számomra egy teljesen érthetetlen dolog. Azaz értem én, mert itt is emberek vannak saját preferenciarendszerrel, s ami jobban fekszik az maradjon, minden más mehet a kukába is akár. Tényleg várom azt a hihető magyarázatot, ami miatt ezt a lapot bármiféle gyengítés elkerüli, miközben még egy olyan Melák nerfelése is szóba került, amivel jelenleg tudtommal Szabó Márkon kívül kb senki nem játszik. Tényleg nem értem, hogy amivel a legtöbbeknek baja van, azt miért kell pátyolgatni, egyáltalán mi lett volna, ha 60 lapra nő a minimum méret és +3 lapot lehet kiszedni belőle.

Tudom, hogy az már 3 teljes szett, s Leira, illetve Zu’lit kastélya nélkül élni sem érdemes. Lehet, hogy ez már-már “rage” szintű kritikája ennek a csomagnak. Ezzel együtt zavar, hogy minden olyan pakli megkapja a pofonját, ami zavarja az epikust, meg alkalmasint a mezőt, azonban ezek simogatáson, kis erősítésen kívül nem kapnak semmit.

Lassan félek bilinccsel, vagy börtönnel menni versenyre, mert a végén még valakit megverek vele, s jön a gyengítése vagy a tiltása. Jelenleg azt érzem, hogy semmi nincs biztonságban, ami valakiknek nem szívügye. S ezzel egyáltalán nem célom a tesztelőket kritizálni, egyszerűen próbálom megérteni, csak nem igazán sikerül a mögötte meghúzódó gondolatokat. (Bizonyára az is felmerülhet, hogy én vagyok gyengeelméjű. Ezt is el tudom fogadni.)

Újrakeverés (Mulligan)

Szabály: Ellenfelenként 1 választott meccsben a kezdőkezet visszakeverheted a paklidba, majd az ellenfél emelése után húzhatsz egy új kezdőkezet. – Nyilván bizonyos megkötésekkel.

Ha ezt felszínesen nézzük nyilván nem egy rossz szabály. Azonban ha onnan nézzük, hogy mondjuk egy Járj ellen egy 5 lap a 10 húzásból már csak fel tud húzni egy Ősmágikus térfixálót, s ha ez 5 lapból sikerül, akkor nagy gondok már nem lehetnek. Ugyanis ebben az esetben megmarad a lehetőség a következő mérkőzésre, emiatt akár taktikaként is alkalmazható így ez a szabály. Tudom, hogy valóban van olyan, hogy az ember felhúzza a kezébe a lapokat, meglátja benne a Kurtz-ot, vagy a síkot, s legszívesebben bedobná. Egészen biztos vagyok benne, hogy mindenki járt már így. Én úgy látom félő, hogy ez is csak egy újabb lehetőség lesz arra, hogy az amúgy is erős paklik jobb lapokat húzzanak, s megint nem azt a célt tölti be, mint ami a szándék volt vele. Azt is tudom, hogy ezt a szabályt nem nagyon fogom tudni kihasználni.

A másik érdekes dolog, hogy a szabály negatívan különböztet meg bizonyos koncepciókat, hiszen például egy 5 követős felállás nem tudja kihasználni egyáltalán. Vagy mondjuk a pörgős versenyen meg mindenki ellen minden fordulóban használható. Emiatt tűnik amolyan “ad hoc“-nak ez a változás is. Továbbra is úgy érzem, hogyha a szándékot nézem jó, azonban szerintem közel sem ad annyit, amennyi időt elvesz egyéb fejlesztésektől. Emellett az is egy érdekes kérdés, hogy ez a változtatás egyes szabálylapokat indirekt erősít. Ennek a kifejtésébe azonban nem szeretnék most belemerülni.

Konklúzió?

Hát az nem nagyon van. Nem szeretem húzni a szám, s igazából úgy látom, hogy nincs is nagy ráhatásom ezekre a dolgokra. Azonban szerencsére van oldalam, s szeretek írni, így aztán lehetőségem van vélemény kifejtésére. Nyilván nem fogok sírva fakadni a tiltásokon és gyengítéseken, megpróbálok alkalmazkodni. Ha esetleg nem menne valamikor (annak még nem jött el az ideje), s nem akarnék tovább játszani, akkor sem történne semmi. A gyűjteményem nem lesz eladó akkor sem, maximum majd a káosz formatokra megyek el. Úgy érzem, hogy az efféle álfenyegetéseknek amúgy sincs túl sok értelme. Én csak azt szerettem volna elmondani, hogy most egy kicsit örülnék neki (mondjuk egy évig), ha a változások egy ideig befagynának. Se változásokra, se új szabályokra nem vagyok nyitott jelenleg. Örülnék, ha csak azokhoz a lapokhoz nyúlnának hozzá a tesztelők, ami éppen aktuálisan problémát okoz. S akkor is előtérbe kellene helyezni azokat a lapokat, amelyek most okoznak kisebb agyvérzést a játékosok többségének. Megyek, beveszek még egy gyógyszert, s hallgatok egy kis zenét.

Nektek mi a véleményetek a csomagról? Örültök ezeknek a változásoknak? A kérdés jórészt költői (mert olvasom a Beholder fórumát is), azonban, ha kiírnátok magatokból a véleményt erre bíztatlak ezen poszt alatt is.

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük