HKK szleng szótár

Minden kezdőnél előfordul, hogy amikor elkezd kártyázni, akkor repkednek azok a kifejezések, amelyeket nem ért meg. Itt egy counter, ott egy topdeck, s mi az a meta? Én Nil-nél tapasztaltam először, mikor felvétel közben a nekem természetesnek tűnő szavakat nem értette. Természetesen adáson kívül igyekszem ezeket elmagyarázni. Az egyik ilyen esetnél jutott eszembe, hogy kellene írnom egy szleng szótárt.
Nem. Természetesen nem én vagyok az első, aki ilyet ír. Csető Zsolt megtette ezt már 2014-ben. Azonban itt az idő, hogy egy új cikk szülessen ebben a témában.

Szleng

A szleng nem más, mint egy sajátos szóhasználat, vagy szókészlet, ami az adott környezetet jellemzi. Az ilyen szavak többnyire sajátos értelemben használt kifejezések, melyek nem illenek a megszokott mondatszerkezetekbe. Például: A “board” szó angolul “táblát” jelent, míg mondjuk a HKK-ban az asztalra kirakott kártyalapok összességét értjük alatta. Mivel rengeteg az új játékos, s a játék a reneszánszát éli, ezért minden bizonnyal segíteni fog néhányatoknak ez a kis összefoglaló a HKK-s “szakszavakról“. Az összeállítás nem biztos, hogy teljes, azonban azzá tehetitek. Amennyiben ismertek olyan kifejezéseket, amelyek nem szerepelnek itt, kérlek írjátok meg kommentben, s akkor be fogom illeszteni az oldalra. (Azonban ennek feltétele, hogy kultúrált kifejezések legyenek.)

Meg fogjátok látni, hogy a szlengek többnyire a magyar kifejezésnek az angol megfelelőjét takarják. Lássuk is a szavakat, illetve kifejezéseket.

Játékkörnyezet szleng

Deck (dekk) – Ez alatt a kártyapaklit értjük. A pakli angol megfelelelőjét gyakorta használja a kártyás közösség.
Side (szájd) – A kifejezés szintén angol. Itt a kiegészítő paklit értjük rajta.
Side-olni, Side-olás – A kiegészítő pakli használatát nevezzük így. Amikor egy 3 játszmás versenyen játszol, akkor a második és a harmadik meccs előtt használhatod ezt a paklit.

Mana – A varázspont megfelelője. Minden esetben a varázspontot értjük alatta, akár csak szerepjátékban.
Csont – A játék szabálykönyve szörnykomponensként hivatkozik arra az ikonra, amely legtöbbször a szörnyek képe alatt látható. Sokan használják ezt a szót, mivel a kérdéses ikon csont alakú.

Zanszilánk (vagy zsz, néhány embernek zan) – A narancssárga varázspont ikont értjük alatta. Ez annyiban tér el a normál varázsponttól, hogy ezt a költséget fizetheted “manából“, “csontból” és “áldozásból“, valamint építmények esetében “építésből” is.
Áldozás (bedobom zsz-nek) – Ezt is gyakran használjuk. Régebben volt ilyen költség (jelenleg az ÚN formátumon már csak a Tirranda batyuja ilyen), egy csepp alakú idézési költség ikon. Manapság leggyakrabban zsz áldozáskor, vagy kör eleji csont áldozásakor használjuk. (Esetleg ilyen formában is megjelenhet: beszáll csontnak.)
ÚN, vagy UN (Új Nemzedék) – A kiadó 2020-ban a rotáció bevezetése mellett döntött. Akkor megalkotta ezt a kifejezést, ami azt jelenti, hogy az aktuális évből visszamenően 3 évig (UR-ek esetében 5 évig) lehet használni a lapokat az ilyen megjeleölésű versenyeken. A váltást minden esetben jelzi a kiadó. (Jelenleg a cikk megírásakor ez bontható és promóciós lapok esetén 2019-2022, UR-ek esetén 2017-2022.) Lásd még az alábbi linket.

Formátumok

Sealed (szíld) – A frissen bontott versenyekre használják. Azonban HKK-ban gyakran használják a korlátozott versenykörnyezetre is.
Draft (draft) – Magyarul válogatós versenynek nevezzük. A frissen bontott verseny egy speciális fajtája.
Skydraft (szkájdraft) – Arra mondják, ha valaki draft versenyen a pakli optimális összerakása helyett az anyagi haszonszerzést helyezi előtérbe, s minden pakliból a legdrágább lapokat veszi ki.
Matchup (mecsáp) – Egy mérkőzésen használt kifejezés, amely a két pakli egymáshoz viszonyított erejét írja le. Amelyik előnyben van a narancs lap miatt annak általában “jó matchupja” van, s ebből adódóan az ellenfelének pedig “rossz matchupja“.
Meta (metagame) – Egy versenyen felbukkanó paklik összessége. Ez mutatja meg, hogy melyik paklik dominálnak, melyek azok, amelyekre készülni kell, ha versenyre megyünk. A “nem meta pakli” azt jelenti, hogy valaki a szokásosan felbukkanó pakliktól teljesen eltérő dekkel játszik. Ebből lehet következtetni előzetesen, hogy milyen paklik bukkanhatnak fel egy jövőbeli versenyen. A legtöbbet játszott, legsikeresebb paklikra, azok ellenpaklijaira való készülést jelenti. Ennek az elemzése fontos szempont a sikeres versenyjáték elsajátításához.

Fázis szleng

A fázisok a játék részei, ezek sorrandje a következő: Előkészítő~, húzási~, első fő~, csere~, harci~, második fő~, gyógyulási~, valamint kör vége fázis. Ez kezdőknek elegendő, nem fogom itt taglalni, hogy melyik pontosan milyen részfázisokkal dolgozik. Általános szabály a fázisokra:

  • Hogyha valaki olyan cselekményt hajt végre, ami egy következő fázisban történik, akkor “átugorja” az(oka)t, amelyeket kihagyott.
  • Minden fázisban az aktív játékos cselekszik először. Ha átugrik fázisokat, attól még az ellenfél cselekedhet az átugrott részben.

Nézzük a jelentéseket:
Előkészítő~ – Ez akkor kezdődik el, amikor az egyik játékos átadta a körét (vagy első körben, aki kezdett). Ekkor kap a játékos varázspontot, aktivizálódnak a passzív lapjai vagy jelzői, illetve ekkor nőnek a méreg-, és elmúlás jelzők, valamint csökken az álomjelzők száma 1-el. Illetve saját aktív szörnyet is itt lehet feláldozni csontért.

Húzási~ – Ekkor húzza fel a játékos a kötelező kör eleji lapot.
Első fő~ – Itt lehet lapokat kijátszani, vagy cselekvéseket végrehajtani. A játékosok felváltva cselekedhetnek.
Csere~ – Ebben a fázisban mozghatnak a lények a tartalék és az őrposzt között.
Harci~ – Ekkor az őrposztban lévő lények harcolhatnak (nem kötelező). A támadókat az aktív játékos jelöli ki.
Második fő~ – Teljesen megegyezik az elsővel. Felváltva lehet cselekedni.
Gyógyulási~ vagy gyógyfázis – Ekkor lehet utoljára azonnali cselekvéseket teljesíteni, illetve lapot kijátszani.
Kör vége~ – Kör átadása előtti automatikusan végrehajtódó cselekvések. (pl.: kör végi lap, kör végi hatások, stb.)

Asztalon lévő lapok és pozíciók szlengje

Aktív – Azt a lapot nevezzük így, amelyik álló helyzetben van a tulajdonosa szemszögéből nézve. Így nevezzük azt a játékost is, akinek a köre van éppen (aktív játékos).
Passzív – Azt a lapot nevezzük így, amelyik az aktívhoz képes 90 fokkal el van fordítva az aszatlon, tehát “fekvő” helyzetben van. Valamint azt a játékost is így nevezzük, akinek nincs éppen a köre (passzív játékos).
Tartalék – Ide játszunk ki minden lapot. A mérete “végtelen“, az asztalon lévő lapok többsége itt van.
Őrposzt – Egy speciális pozíció az asztalon. A mérete 3 és csak lények tartózkodhatnak ott. Csak azok a lények harcolhatnak, akik itt tartózkodnak. Ide bekerülni, illetve innen kikerülni a csere fázisban lehet.
Permanens – Gyűjtőnév. Minden kijátszott lapot és önálló jelzőt értünk alatta.
Jelző – Többnyire lapokra kerülő valamilyen jelölés. Létezik az önálló jelző fogalma is, amely lap nélkül van jelen az asztalon.
Tóken – Ezeken azokat a lapokat érti a játék, amelynek a képe nagyobb és többnyire nem, vagy minimális képességgel rendelkeznek. Tágabb értelmezésben azok a lapok is itt szerepelnek, amelyeket “előre kikészített lapként” használunk. Közös jellemzőjük, hogy többnyire nem a pakliban kapnak helyet, hanem bizonyos lapok hozzák létre, azaz termelik őket. (Pakliba is rakhatók.)
Tap (tep) – Egy lap passzivizálását jelenti, azaz 90 fokban elfordítását az álló helyzethez képest.

Lapokra használt szlengek

Buta – Arra a lapra használt szleng, amelyik valamilyen okból kifolyóan elveszítette a képességeit, vagy nem tudja használni őket.
Blank – Arra a lapra használjuk, amely nem segít nekünk az adott szituációban, s olyan, mintha nem is húztuk volna fel.
Spoiler – Azokra a lapokra használják, amelyek a legerősebbek, a legtöbb pakliban szerephez jutnak, mert szinte mindenhova beférnek. Ezek a játék legerősebb (s ezzel együtt a legdrágább) lapjai. Használt még a nagyon erős lapokra a “giga spoiler” kifejezés is.
Gitt – Ahogy vannak “legerősebb” lapok, úgy vannak “használhatatlannak“, azaz gittnek minősített lapok is. Ezek többnyire nem jelennek meg versenypaklikban, mert vagy nagyon speciálisak, vagy olyan paklikat támogatnak, amelyekkel nagyon kevesen játszanak.

Erős lapok

Inba (inbalanced) – Azokra a lapokra használt kifejezés, amelyek rosszul vannak kiegyensúlyozva és ezáltal felborítják a játékkörnyezetet. Ezek többnyire annyira erős “spoilerek“, amelyek felborítják a játék egyensúlyát.
Eber (elmebeteg erős) – Tesztelők közt használt kifejezés, amely átterjedt a játékosok szótárába is. Nagyjából az “inba” kifejezést értjük alatta. Inkább akkor használják, amikor még egy lapról nem derült ki, hogy milyen hatása van a játékkörnyezetre. Többnyire potenciális “inba” lapok.

Broken (bróken) – Az adott szituációban, pakliban, vagy játékkörnyezetben túlságosan erős lapra szokták mondani. Nem feltétlenül “inba“, vagy “eber“, azonban kétségtelen, hogy a kifejezés azon lapokra is használható.
Agro – Az agresszív szó rövidüléséből fakad. Többnyire a gyors, a játékot az első 1-2 körben eldönteni akaró, leginkább horda jellegű paklikra használt kifejezés.
Kontroll – Azon paklikra és játékosokra szoktuk ezt mondani, akik mindenáron kontrollálni kívánják a környezetet. Ellenfelük lépéseit rendre megakadályozzák, míg lapelőnybe nem kerülnek, s többnyire abból nyernek.
Gyngy – A gyakori és nem gyakori lapok együttes gyűjtőneve.
Spell (spell) – A varázslat angol megfelelője. Gyakran használt kifejezés. (Általános, azonnali és bűbáj lapok.)
Instant (instant) – Az azonnali varázslatokat értjük alatta.
Cantrip (kentrip) – Az angol “can’t rip” kifejezés “magyarosított” megfelelője. Azon lapok gyűjtőneve, amelyek a “húzz X lapot” kifejezés olvasható. (Mindegy, hogy azonnal, vagy a kör végén.)
Counter (kánter) – Semlegesítés, reakció, ellenvarázslat. Bármelyik kifejezés használható rá. Azon lapok gyűjtőneve, melyek hatást, lapot, vagy lapok egy csoportját akadályozzák meg.

Egyéb szlengek, kifejezések

Board (bord) – Ez nem más, mint az asztalra kijátszott lapok és jelzők összessége.
Random (random) – Véletlenszerű dolgok. Ezek lehetne dobások, visszavételek, visszakeverés, bármilyen hatás ahol nem a játékosok határozzák meg a végkifejletet.
Topdeck (topdekk) – Azt az esetet hívjuk így, mikor egy játékos mindig az éppen felhúzott lapjára tud csak támaszkodni, azaz nincs egyéb lap a kezében. Amikor eljut erre a szintre a játék, azt szokták “topdeck fázisnak” is nevezni. Ha csak egyik játékosnak nincs lapja, akkor pedig a “topdeck-re él” kifejezés használatos.
Pénz – A varázspont alternatív elnevezése.
Papír, zsuga – A kártyalapok alternatív elnevezése.

Pénz feldobása

Coin flip (koin flip) – Igazából pénzfeldobásként is nevezhetnénk, amit végül is az angol kifejezés is rejt. Jelentése, hogy egy adott mérkőzés leginkább a szerencsén múlik, azaz feldobhatnánk egy pénzt is arra vonatkozóan, hogy ki nyer.
Old school (old szkúl) – Régies játék-, vagy régies paklistílusra szokták mondani. Tipikusan ilyen, amikor 3 körig a játékosok csak passzolnak, vagy ha egy régen sikeres paklival jön egy játékos.
Mainstream (méjnsztrím) – A divatpaklikat hívják így, amelyekből a legtöbb van versenyeken.
Elúszik – Azt jelenti, hogy az adott játékos már nem tud jó eredményt elérni egy versenyen a korábbi mérkőzéseken szerzett vereségek, vagy döntetlenek miatt.

Nerf, nerfelés – A túl erős lapok gyengítése. Ez többnyire a kártyára írt képességtől eltérő (gyengébb) működést eredményez.
Bannolás – Tiltás. Ezt többnyire azok a kártyák kapják, amelyek túlságosan dominálják a versenykörnyezetet és senki nem szeret ellenük játszani. Ráadásul többnyire, ha létrejönnek, nyernek. (Ld. még “inba”, “eber” és “broken” kifejezéseket.)
Buffolás – Így nevezzük, ha egy lap erősebb lesz, mint korábban volt. Ez lehet szabályváltozás, vagy egy rossz nerf eredménye is.
Lemákol valakit – Gyakran használt kifejezés, amennyiben vélt vagy valós szerencsével nyer az ellenfél.
Noob (núb) – Zöldfülű. Leginkább pejoratív értelemben használják. Nem csak a kezdő játékosokat értik alatta, hanem azokra is használják, akik nem tudnak eredményeket elérni, mert nem jól rakják össze a paklijukat. (Ez utóbbi formájában a “béna” szinonímájaként is használatos.)
Szinergia – A lapok közti egyensúly, a lapok egymásra épülése egy pakliban. Ez minél nagyobb, annál erősebbnek számít a pakli.

UPDATE – Amik kimaradtak, s ti küldtétek

OTK (one turn kill) – Amikor egy kör alatt visz be valaki annyi sebzést, amivel megnyeri a játékot. (20+)
Tipli – Leginkább a licit oldalon felbukkanó kifejezés, ha valaki meg szeretne szerezni egy tételt, hogy elijessze a többi licitálót. (Bár én meg voltam róla győződve, hogy a forrás Dév bácsi, azonban kiderült, hogy Velvárt Laci!)
Mesekártya – A HKK alternatív elnevezése.
Behörren – Amikor beindul az ellenfél paklija, s csak sorjázza a lapokat az asztalra. (Ld. Hörrentő nevű lap, szintén Dév bácsi kifejezése.)
F@..mák – Amikor valaki vesztésre áll és egy topdeckel jön vissza a játékba és nyer.
AnbamAmúgy Nincs Baj A Mezővel. Mozaikszó, mely akkor terjedt el, amikor a semleges csatamező szinte verhetetlenül uralta az asztalokat. (Kártyalap is készült belőle.)
UR (ultra ritka) – Legritkább, legtöbbször versenyen nyerhető lapoknak a ritkasági foka és egyben elnevezése is.
Check (csekk, vagy passz) – A pókerből átvett kifejezés. Akkor használja valaki, ha át akarja adni a kört.
Hoki – Ezt arra szokták mondani, ha valaki interakció nélkül passziánszozik magában. Azaz folyamatosan rakja ki a lapokat, használja a képességeket s nem adja át a kört. Többnyire ez olyankor fordul elő, amikor az ellenfél nem tud valamiért közbeszólni.
Pay2win (péj to win) – Fizess sok pénzt, hogy eredményt érj el. Ez egyfelől egy üzleti fogás, melynek hatására drágán lehet olyan promóciós lapokhoz hozzájutni, melyek erős versenyspoilerek. Másfelől azokra a paklikra és/vagy játékosokra használják, akik ezt a pénzt el is költik a paklijukra, s képesek ezáltal eredményt elérni.
Gen, gyűjtőgen – Ezek a kifejezések egy pakliformára és egyúttal egy játékstílusra utalnak. Az ilyen paklik arra épülnek, hogy a saját húzópaklijukat a gyújtőbe juttassák, s onnan feltámadó lényekkel és/vagy víziókkal igyekeznek megnyerni a játékot.

További Updatek

Goodstuff (gúdsztaff) –  Legjobb spoilerekből álló, általában kontroll pakli. HKK-ban jó példák erre a Sokszínűség-gel, vagy a Semleges csatamező-vel feláló paklik. A legjobb funkciólapok egy kupacban (legerősebb counterek, erőforrások, leszedések stb.) összefogó általános pakliszinergia (faj, szín, esetleg kombó) nélkül.
Faék (egyszerű) – A lap képessége semmiféle gondolkozást, vagy döntési funkciót nem kíván.
OP (over power) – A túl erős, borzasztóan erős lapokra, vagy képességekre szoktuk használni.
Passziánsz – Amikor az egyik játékos úgy játszik, mintha nem lenne ellenfele. Ő sorjázza a lapokat, folyamatosan pörgeti a lapokat, miközben a másik fél hosszú percekig (sokszor 10-15 percig is) azt nézi, hogy a másik hogy játszik beleszólás nélkül. Régen emiatt volt jó a Most már elég nevű kártyalap.

Ti ismertek még hasonló kifejezéseket? Írjátok meg kommentben!


Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Tábori adó és Harangmester (HKK pakli) - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük