Tábori adó és Harangmester (HKK pakli)

Nem is olyan régen beszélgettünk a podcastunk hetedik részében Horváth Dáviddal, az Eldüen blog írájával. Ő említette, hogy mindig is szeretett volna paklileírásokkal szolgálni. Ekkor jutott eszeme a Tábori adó és a Harangmester párosa, amelyről én is szívesen írnék. Számomra amúgy is kedves emlékek fűződnek hozzá. Az első nemzetis bejutásom pont egy ilyen

paklival értük el. Azért a többes szám, mert egy amatőr páros verseny második helyén végeztünk Malárcsik Gáborral. Ez azért is volt érdekes, mert egymástól függetlenül ezt a koncepciót szerettük volna játszani. Azonban az ő párjának eltört a lába, én meg nem találtam olyan párt, akivel közös nevezőre tudtunk volna jutni. Most már nehéz elhinni, azonban akkoriban egy ideig divat volt ez a pakli. Aztán – ahogy az már lenni szokott – lassan kikopott a metából. Ennek ellenére időről-időre összerakok egy ilyet, ha éppen nincs kedvem, bilinccsel, börtönnel és hasonlókkal játszani.

Ez a pakli leginkább azon játékosoknak jó, akik nincsenek ráfeszülve a MINDENT IS megfogok játékstílusra. Ezen kívül azok is megtalálhatják benne a számításukat, akik nem szeretik, ha az ellenfél passziánszozik. Jó hír, hogy amennyiben az ellenfél nem egy Semleges csatamező, vagy egy Átkozott követő, akkor a kánterek mellett a passziánsz is ki lesz lőve.

Hogy is épül fel egy ilyen pakli?

Elsőre úgy tűnik, hogy akár működhet is 3 lapos kontroll pakliként (volna ilyen?) ez a koncepció. Ugye még mindig van egy raklapnyi 0-ás, vagy 1 zanszilánkos semlegesítés (a továbbiakban kánter). A valóság azonban megmutatta, hogy ez egy nem éppen sikeres út. Össze lehet állítani így is, azonban a másik verzió erősebb és sikeresebb is. Én erről a fajta összeállításról írnék most egy kicsit bővebben. A koncepció abban tér el az előzőtől, hogy olyan lapokat játszik ki, amelyekre az ellenfél nem, vagy csak nagyon nehezen tud reagálni.

Kezdjük azzal, hogy megnézzük van-e 0 manás ősmágiás kánter? Kiderül elég hamar, hogy nagyjából a Fecnél kezdődik és be is fejeződik ez a lista. Még az új Batkamanó tud ősmágiásan lapdobásból aktiválást kívánó hatást semlegesíteni, azonban ettől nem érzem, hogy félni kellene. Fec is egy tárgyat tud megfogni, a Három kívánság gyűrűjét,. A pakli gerincét tehát olyan lapok fogják alkotni, amelyeken van reakciódrágítás ikon (kép és szöveg közt egy négyszög benne egy +1-es, +2-es, vagy +akárhányas számmal) és/vagy az egyik képessége az anti-mágia. Mivel az ellenfélnek nem lesz varázspontja, ezért bajosan fizeti ki a reakciódrágítás költségét.

Az első lépések

Ha jól megnézzük a szabálylapot láthajuk, hogy az ellenfélnek át kell adnia a manáját a kör végén (ahogy nekünk is a mi körünk végén). A Harangmester azért kell mellé, mert akadályozza az ellenfelet a gyors terülésben, mivel szerepel rajta egy háló ikon. Célszerű úgy megépíteni a paklit, hogy a varázspontot (legalább az első 4-5 körben) el tudjuk költeni. Ehhez remek alternatívát jelentenek a már fent említett reakciódrágított és anti-mágiás lapok, az áramlások, valamint egy régi barát, Kurtz személyében.

Az alapok

Milyen színnel játsszunk? Merül fel a kérdés. Az első és legfontosabb szín a kék (Nil kedvéért: Elenios). Ennek oka, hogy ebben a színben van a fent említett lap (Kurtz), amely ennek a paklinak az egyik motorja. Egy manatár, ami nélkül nehéz elképzelni a Tábori adót. Adná magát a 3 belőle, azonban tapasztalat, hogy nem igazán jó ezt felhúzni, így 2-nél több nem kell. Ha kezdőkézre nem húzunk 1 VP-s lapot (illetve az első körben félünk a védekezéstől), akkor jól jön ez a hosszú fülű ember. (Miért nem elf? 🤷‍♂️) Róla tudni kell, hogy korábban végzetúr altípusa volt, amit kivezettek a HKK-ból, így a lap a 11-es alapkiadásban altípust váltott. Tényleg nem értem, hogy miért nem elf lett.

Természetesen a színben nem csak ez a lap található meg, amelyek jól illeszkednek a pakliba. Nézzünk néhány reakciódrágított kártyát:

Ebben a színben van még 2 olyan ultra ritka lap is, amely használható. Az egyik a Főnix halála, a másik pedig a Fókuszálás. Játszható még a Morin tigris is, bár én azt maximum a kiegészítő pakliba raknám be (mondjuk mostanában a csábító papnő is ki szokott szorulni). Itt lehet még szóba hozni a 0-ás leszedéseket. Amennyiben az ellenfél lerak két lapot, akkor büntetlenül tudunk beleszólni a körébe. Régebben erre kiváló volt a Húzó áramlat, illetve használható volt a Szirének hívása is azonban ezek időközben kirotálódtak. A színben van még pár jó ingyenes leszedés a mai napig is: Fürge elf, Főnix születik, vagy éppen a Lélekrezonancia is.

Mostanában MoFe játszik ilyen paklival, ott azonban csak kiegészítő szín a kék, amit egy Mardakor misztikus-sal rak bele a pakliba. Így csak egy Fókuszálás és két Kurtz van benne, amely ehhez a színhez tartozik.

Hogyan tovább? (Milyen színek férnek még be?)
Színtelen és bufa

Első körben érdemes megnézni a színtelen és a Bufa lapokat. A Termomágikus indikátor (hiába nem lehet rá regálni) nem jó opció, mivel kánterelni keveset fogunk ebben a környezetben. (Sideba azonban kiváló.) A színtelenben nagyon erős az asztaltakarítás szekció. A Hol van az istened?, a T. Vlagyimir és a Vlagyimir ítélete egyaránt jó lapok és helyet kaphatnak. Használható még a Kutató morf is, amelyik kikereshet a pakliból bármilyen lényt. Emellett én minden adós pakliban szoktam síkot használni. Itt a Dűnetenger is és a Füstös késdobáló is jó választás lehet. (Én az utóbbit jobban szeretem. Azonban, ha belegondolok a Dűnetenger ki tudja kapcsolni azonnal egy lap képességét, amíg eltávolítjuk azt az asztalról.)

Az asztaltakarítások mellett ebben a színben talljuk a Felzárkózás-t is, ami a legtöbb esetben 2 lapot huzat velünk. Bufából az Időkristály jöhet szóba, ami elmúlást tud tenni egy lapra, azonban az nem a legjobb leszedő opció. (Ezt is maximum sideba használnám.) Mivel láthatóan sok Bufa és színtelen lap befér a pakliba, ezért opció lehet akár a Dungeon tükre is, ami áramlásra pont ezekben a színekben keres. Side-ba beférhet a Nagytanács ítélete, ugyanis az a zsz idézési költség miatt kijátszható akár az ellenfél körében is.

Sheran

A pakli sok módon összeállítható, hiszen elég sok szín jó bele. Talán második színként a Sherant mondanám, mint amit a legtöbben választanak. Régebben ez a szín biztosított egy agresszívebb változatot, melybe olyan lapok fértek bele, mint a Mithrill gólem, a Kifejlett sárkánykígyó, a Polipokalipszis, az Óriáspolip, a Méregsárkány vagy éppen a Gemina kertje. Ezekből a kert még mindig jó (és még használható is), s mellé érkeztek olyan lapok, mint a Rovarsámán, a Hétpettyes katica, vagy éppen a Virág. Ezen felül jók bele bizonyos teknősök is, úgy mint a Pergamengyűjtögető vagy éppen a Teknős gárdista. S ha már teknősök, itt még akár a Teknősök bölcsessége is jó lehet.

Az új szekció izgalmas, s nem is drága a lapok idézési költsége (továbbiakban: IK), érdekes lehet próbálkozni vele. A zöld szín mellett szól, hogy a Rozoga lebuj, ami kiváló olyan paklik ellen, amelyek letiltják a narancs lapok valamelyikét. Emellett az isteni szekcióból itt van egy ingyenes leszedés, ami szintén jól jön a pakliban, mégpedig a Selyemátok.

Raia

Ebben a színben több használható lapot is találunk. Augur a sose halunk meg vonalat erősíti a körönkénti 6 gyógyulással és az élettel. Mellette kiváló erőforrás a Womath csordavezér, valamint sokan szeretik a Szárnyaló tolvaj-t, ami itt az esetek többségében lapot fog dobatni. Isteni vonalon is jó ez a szín. A Thu’zad utazása és a Womath egyaránt illenek a koncepcióba. Szerintem a Mennybéli ítélőszékben is vanfantázia, azonban én a tömegleszedés vonalon a színtelen szekciót preferálom inkább. Itt is van egy zsz-es leszedés, amely működhet, az pedig a Mennyei áldás. A 0-ért kijátszható leszedések szerintem jobbak, mert így nem kell attól félni, hogy csont híján beragad egy lap a kezünkbe.

Raia-ban is van egy ultra ritka bűbáj, amelynek van anti-mágiája, mégpedig a Fény a sötétben, ami máig egy erős lapnak számít a semmizésével és a kisebb angyalok termelésével.

Rhatt

Tudom, hogy van-volt egy blokkolós vonal, amire paklit lehetett összerakni, azonban én ezt a színt sosem szerettem a Tábori adóba. JuFe régebben egy Beszűkült látókörrel felálló adóban használta. Az azóta megjelent Méniach annyi mindent csinál (éppen hogy csak kávét nem főz) így nyilván vele kezdődik a reakciók ellen drágított Rhatt sor. Nagyon jó még a Bölcsek kívánsága is, igaz, akkor erősebben rá kell feküdni a világoszöld lapokra. A színben van egy jól eltalált leszedés, a Megnyilatkozás, ami tud ingyen jönni egy lapdobásból. Ami figyelemre méltó, hogy az isteni szettben van két reakciók ellen drágított. Mondjuk a Rhatt hárítása igazából saját körös leszedéssé “silányul“, így azt maximum a kiegészítő pakliban

használnám. A Brutálgeddon ellenben nagyon jó kis lap, minden funkciója jól jön a pakliba, az bátran használható. Emellett az anti-mágiás lapok közül jöhet még a Furmányos pegazus. Az ő legnagyobb előnye – a blokkolás mellett – hogy akár 7 varázspontot is el lehet rá költeni az X-es költsége miatt.

Fairlight

Ez a szín eleinte nem szerepelt azon színek közt, amelyekre Tábori adó épül. Azonban amikor megjelent a két drágítással rendelkező UR, a Kisebb kívánság és a Három kívánság gyűrűje, rögtön felkerült a radarra. Ami használható lap még az a Tr’ngn manipulátor, amely az Élőholt Invázióban jelent meg, illetve kiváló lap a Tükördimenzióban kiadott Konkatenáció. Azóta kijött még egy Tüskés gigaféreg és egy Ewgbert a mágus is ebben a színben, ami további erősítést jelentett a színnek. Érdekes lehet még ebben a színben a Kimerülés, ami egy 0 manás leszedés. Nekem a legnagyobb bajom a színnel, hogyha ezt berakom egy adóba, akkor rögtön úgy kezdődik a pakli, hogy

A fenti lapok ebben a formában nem igazán kezdőbarátok. S mindehhez korábban volt még egy szett UR, a Fairlight bölcsessége. Ez szerencsére a nerf után már innen is kikopott. 10 UR-el kezdeni egy pakli építését szerintem nem egészséges, így nem mondanám, hogy ezt a verziót ajánlanám melegen mindenkinek. Mostanában már nem kedvelem azokat a paklikat, amelyek sok UR-rel állnak fel. Ez tipikusan a “pay 2 win” esete (ahol az önjáró lapokkal lehet nyerni), s emellett teljesen elveszi a pakli építésének örömét. Az ellenfél is rossz szájízzel áll fel az asztaltól, ha úgy kap ki, hogy kijön egy gyűrű, ami kitesz valamit paklijából, ami megnyeri a játékot. Az sem jobb semmivel, amikor egy Kisebb kívánság keres elő egy ingyen kirakható Vlagyimirt.

Chara-din

Személy szerint én szeretem a lila színt. Kapásból van benne egy erős céh aktivátor, aki ugyan passzív, azonban elég nehéz eltakarítani. Ő nem más, mint Uwalla. Ebben a színben van egy prémium laphúzás is, ami Az idő hercege névre hallgat. A színt leginkább a Zytan miatt éri meg választani, aki képes egy kis szerencsével eldobatni az ellenfelünk teljes kezét. Ebben a színben is van egy ultra ritka bűbáj, mégpedig az Emelkedő káoszhangulat. Kicsit régebbi, de kipróbálható a pakliban a Bazmaon is. Kiegészítő pakliba jó lehet a letiltó szabálylapok ellen a Tridarkun. Azonban amit én biztos kipróbálnék bele, az nem más, mint a Káoszangyal. Az a lap a megjelenése óta piszkálja a fantáziám.

A fent ajánlott lapokon felül ebben a színben kapott helyet az új éjfatty szekció ngyobb része, azok közül is akadhat olyan, amelyiket érdemes beválogatni. Chara-din ingyenes leszedése az egy Örvény a semmibe, illetve a Mindent a hatalomért is az olcsó leszedések táborát gazdagítja.

Dornodon

Bár kétségtelen, hogy nem feltétlenül ez a szín az, ami először felmerül egy Tábori adó esetén. Ami miatt mégis érdemes lehet ezt választani, az egyfelől a tűz lapok szinergiája, másfelől a Kutató morfBuckaquwarg páros. Ha ez nem volna elég, itt található egy másik csodálatos lap, a Mnhúmenisz, a tűzmágus. Tény, hogy rá kell építeni, így igyekezni kell köteléket tenni a neki a pakliba (így valószínűleg kell bele a Főnix halála, vagy épp a Rekish is). Minél több a kötelék, annál jobb lesz a tűzmágus hatékonysága. Amit meg kell említeni ennél a színnél, az két céhaktivátor, nevezetesen Borisz és Zsebmetsző Joe. Az előbbinek az áramlásra nagyon jó, míg a másodikon van reakció drágítás ikon.

A szín másik előnye, hogy vannak benne olyan leszedések, amelyek hasznosak tudnak lenni. A főnix tüze gyógyít, semmiz, sebez, s mindezt az ellenfél körében is meg tudja tenni. Ezen kívül a Shomori tűzmágia kijátszható 4 ÉP-ből, ahogy a Vörös halál is (bár ugye ezen a lapon nincs tűz altípust jelző ikon, cserébe mindent vihet). A Konfliktus pedig egy gyakori 0-ás leszedés. Ezen felül a kötelék miatt én biztos játszanék ide egy Főnixek pillantását is.

Leah

Végül – azonan egyáltalán nem utolsó sorban – nézzük a halál istenének fekete lapjait. Itt is történtek erősítések. Visszatért a Túlvilág nagykövete, aki minden általa megsebzett lényt a gyűjtőbe küld. Emellett a Halál angyala egy nehezen elpusztítható lény, aki szintén mindent leüt mindent és emellett a semmibe is küldi őket. Itt van még az Ezeréves drakón, ami elég nagy testtel és sebzéssel rendelkezik, így tud bajt csinálni az asztalon is. Ennek az ultra ritka lapnak az igazi ereje azonban az elkeverős képességében van. A Leah lapok közt találunk még egy Kisebb jégdémont, ami szökőévenként képes lehet kört szakítani, azonban nagy előnye, hogy van rajta háló. Ugyanez igaz a Vámpírsárkány-ra is, aki

szintén hálós és sebzésre gyógyít, vagy ha leüt egy lényt wyvernt termel. Én ezt a színt korábban használtam, mivel volt benne egy nagyon erős lap, az Obszidiánsörényű pegazus. Azonban ennek a pacinak a kirotálásával már nem feltétlenül érzem jónak. Ami még működhet a feketében, az a Kontinuum szűkítés. Ez a lap pillanataok alatt redukálhatjuk le az ellenfél kezét 2-re. Azonban – ha jól megnézzük – a Vlagyimir ítélete is ugyanezt csinálja, csak éppen sokkal hatékonyabban.

Tharr talán az egyetlen olyan isten, akit nem erőltetnék ebbe a pakliba. Vannak ott is lapok hozzá, azonban én egyszer próbáltam, s annyira nem tetszett, hogy azóta elvetem. Egy kombóval próbálkoztam, mégpedig a Talált kincsDimenziócsere párossal. Hiába volt azonban sok keresés, igazából többnyire más lapok döntöttek végül, így aztán elengedtem a színnel való próbálkozást.

Hogyan építsük fel a paklit?

Nézzünk egy paklilistát, ami szándékosan más színekkel épül fel, mint MoFe paklija, vagy Hádi-é. A három választott szín ezúttal a kék, a sárga és a zöld.
Választott narancs lapok:

Mivel mindhárom színbe tartozó céh elég jó, így rakok mellé 1-1 db-ot a céhekből:

A pakli első lapjai a kihagyhatatlan lapok:

 • Kurtz (2 db) – Manatárolás
 • Fókuszálás (1 db) – Ha kifogynánk vissza tudjuk tölteni a kezünket.
 • Dűnetenger (1 db) – Sík – Az ellenfél egyik kijátszott lapját le tudja dermeszteni.

A következő lépésben veszünk néhány asztaltakarítást:

Úgy döntök, hogy sok kereséssel játszom, így céh aktivátorból csak 1 szettet használok:

 • Virág (3 db) – Céhaktivátor és keresés is. Ha leszedik (vagy leszedem), akkor keres szinte bármit a pakliból, aminek minimum kettes az idézési költsége.
Nézzük is a kereséseket:
 • Teknős pergamengyűjtögető (3 db) – Bármilyen varázslatot előkeres (ebben a pakliban van kereső varázslat, asztaltakarító varázslat egyéni leszedő varázslat.
 • Kisebb kívánság (3 db) – Bármit előkeres bármelyik pakliból.
 • A három kívánság gyűrűje (3 db) – Az ellenfél paklijából ki tud rakni 1 lapot. Ezen kívül akár húzhatunk is vele, le is szedhetünk, gyógyulhatunk is.
 • Konkatenáció (3 db) – Ez igazából erőforrás és keresés egyben. Mivel a következő kilenc lapot sorba rakhatjuk és ebből 3-at fel fogunk húzni. (1-et azonnal, 2-t kör végén)

Nézzünk további erőforrásokat:

 • Felzárkózás (3 db)
 • Ewgbert, a mágus (3 db)
 • Rovarsámán (3 db) – Az izomjelzők miatt ide sorolom, bár elsődleges funkciója, hogy meg tud akadályozni forrásokat. Azonban itt szinte mindig a saját körben izmot fog kapni.

Van egy fontos funkció a pakliban, ez pedig beleszólás az ellenfél körébe. Ugye erre is jó a Rovarsámán, azonban van itt még olyan lap, ami erre használható:

 • Fürge elf (3 db) – Le tud lőni egy lényt az ellenfél körében, ha annak nincs több életpontja, mint 3.
 • Selyemátok (3 db) – Isteni leszedés, ingyen jön.
 • Tündér Mirca (3 db) – Ez lopás ugyan, de ha van rá csontunk, akkor az ellenfél körében is kijátszható azonnaliként.

Maradék helyre beteszek még pár lapot:

Ha minden igaz ez pont 55 lap, ami a 3 céh miatt teljesen jó.

Kiegészítő pakli:

Ezt nem igazán lihegném túl, mivel van egy csomó lap, ami alapból is beférhetne, így azok mennek ki a side-ba.

 • Anbam (3 db) – Mező ellen.
 • Termomágikus indikátor (3 db) – Szintén mező ellen lesz jó.
 • A dungeon tükre (3 db) – Börtön ellen egy újabb keresés, ami szélesíti a lehetőségeket.
 • A nagytanács ítélete (3 db) – Amennyiben az ellenfél forrásimmunis lapokkal játszana.
 • Időkristály (3 db) – Dobat, elmúlást oszt, ősmágiás, kijátszható az ellenfél körében, ingyenes.
 • Rozoga lebuj (3 db) – Mező elleni side lap.
 • Az újjászületés könyve (3 db) – Szintén börtön és bilincs ellen lehet jó, mivel vissza tud venni a gyűjtőből.
 • Kimerülés (3 db) – 0-ás leszedés, mert a Fürge elf nem mindenhova jó.
 • Varázskert (3 db) – Járj, börtön, bilincs ellen teljesen jó lap.
Végszó helyett

Remélem tetszett nektek ez a leírás, igyekszem hasonlókkal a jövőben is jelentkezni. Remélem sokan rakjátok majd össze újra ezt a dekket! Jó játékot vele!

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük