[HKK] Kérdezz-felelek – Egy nerf csomag margójára

by Robi

Tegnap (mire kijön a cikk tegnapelőtt) kijött a Beholder Kft 39-es számú Kérdezz-felelek cikke, ami kicsit megosztóra sikerült akkor is, ha ez a hozzászólásokban nem feltétlenül tükröződik. Többen írtátok privátban, hogy nem tetszenek a változások, s emiatt úgy gondoltam foglalkoznom kellene kicsit bővebben a témával, megírni az én álláspontomat. (Tegnap egy Túlélők Földje cikket írtam, így csak ma tudtam nekiállni a HKK témájú bejegyzésnek.). Ha van olyan HKK-s versenyjátékos, aki esetleg nem olvasta a cikket, ő ezen a linken tud tájékozódni.

Kérdezz-felelek…

Mi is ez a cím? A Beholder Kft így nevezte el azt a cikksorozatot, amelyben a lapok változásáról (nerfekről, tiltásokról), FAQ-król, illetve szabályváltozásokról tájékoztatja a játékosokat. Igazából a változások sosem azonnal, hanem egy három hónapos tesztidőszakot követően lépnek hatályba, úgy tűnik azonban, hogy ez a csomag anélkül fog “jogerőre” emelkedni, hogy egyetlen versenyen is kipróbálásra kerülne. Ez nyilván nem egy hiba a mátrixban, egyszerűen a különleges jogrend következménye.

Nézzük milyen változásokat jelentettek be:
 • A Tleikan manapilon-on és a Vlagyimir ónixpiramis-on lévő jelzők levétele mostantól nem számít aktiválást kívánó hatásnak. Ez a pont engem kifejezetten meglepett, mert bennem soha nem merült volna fel, hogy aktiválást kívánna a jelzők levétele. (Igaz nem is gondolkodtam el rajta sohasem.) Ezzel együtt volt eddig egy ilyen irányú FAQ, ami szerint ez aktiválást kívánó képességnek számított. Ha belegondolok, a forrásokra reagáló counterek elterjedésével (esetleg gondolhatunk itt Leira-ra is) érthető az álláspont megváltoztatása. Érdekes eseteket szülhet(ett volna) például egy jókor kijátszott Zu’lit kastélya, hisz így az ellenfél elesik az olcsóbbító épületének képességétől.
 • A Xenó ősplazma kötelék képességének a Xenók mutatása vegyesen is történhet gyűjtőből és játékból egyaránt.
 • Tliretas erődítménye a halálsikolyával vissza tudja venni saját magát is. Ennek oka, hogy a halálsikoly csak akkor sül ki, amikor a lap a gyűjtőbe kerül. Ekkor kell megvizsgálni a gyűjtőben lévő lapokat, s azokból egy véletlenszerűt visszavenni, azonban ekkora az erődítmény már a gyűjtőben van. Ezt érdemes megjegyezni, mert ha versenyen ilyen előfordul, akkor hivatkozási alap lehet ez a FAQ a jövőben.
 • A Semmi mesterének az ellenfél forrásaiból fizetős képessége nem számít helyettesítésnek. Én úgy tudom, hogy ez eddig is így volt, hogy az a helyettesítés, ami a lapra van írva.
 • Amit kiemeltek még, hogy a Dimenziószövés, amit ha eldobatnak veled, akkor a következő húzási fázisban 2-vel több lapot húzol. A Nemzeti Bajnokság második napjának döntő mérkőzésén történt, hogy Korlátozás miatt Aranyi Ákos ezt a lapot dobta a játék elején és a leírás alapján nem tudott vele lapot húzni. Mivel ő kezdett, s a kezdő játékos nem húz az első kör elején lapot, ezért ez nála sem működött. De ez kifejezetten arra az esetre vonatkozott
Kódex változások

Nem igazán akarok kitérni erre a pontra, akit érdekel olvassa el a cikkben. Többnyire a kódexben történő változásokról, pontosításokról olvashatunk ebben a részben. Most nem volt jelentőségteljes változás.

Nerfek és tiltások

Ez a szekció azonban elég sok – néhol fájdalmasnak tűnő – változást hozott, így ennek hála ragadtam a mai napon billentyűzetet.

Nézzük először a védekezés szabályt. Az eredeti megfogalmazás így hangzott

Védekezés szabály:

81.1.1. Egyazon játékos védekezésből maximum annyi lapot játszhat ki, ahány lapot az ellenfele az első körében kijátszott, de egy lapot mindenképp kijátszhat védekezésből, akkor is, ha az ellenfél (még) nem játszott ki lapot.

Ebből a szabályból a vastag betűvel szedett részt törölték, ennek megfelelően védekezés szabállyal csak akkor és csak annyi lapot lehet kijátszani, amennyit az ellenfél is kijátszott. Nekem ez a szabályváltozás nem tetszik. Így arra gondoltam megvizsgálom, hogy a szabály miképpen érinti a rotáció után bennmaradó kártyákat.

Irány a lapkereső

Rákerestem a lapkeresőben: jelenleg 100 db olyan lap van a játékban, amely jövőre, a rotáció bevezetésekor rendelkezésre fog állni ebből a készletből. Ha tovább szűkítjük kiderül, hogy ezek megoszlása gyakoriság szerint: 69 db ritka, 13 nem gyakori és 18 gyakori. A gyngy szekcióból egyedül a Trebor kalodájá-val szoktam néha találkozni versenyen, amit egyébként sem érint az új szabályozás, mivel reakció. Az összes többi annyira peremlap, amely nem teszi valószínűvé, hogy komoly problémát okoznának egy versenyen. Ebből a készletből többnyire a kezdők és természetesen az újra újonc státuszba került ReZso (Csető Zsolt) fog mazsolázni az új kihívása teljesítésekor.

A ritkák nyilván nagyobb eséllyel férnek be egy versenypaklikba, nézzük a megoszlást:
 • A 69-ből 13 reakció lap, amit ez a szabály biztosan nem érint, hiszen legjobb esetben is reakcióként lehet kijátszani.
 • A 69 ritkából 20 db tud leszedni a lapok közül, ezek közül a többség nem rendelkezik egyéb hasznos kijátszási móddal. Így ezen lapok körét sem nagyon érinti a változás.
 • 23 lény van a védekezéses ritkák közt, amelyből 1-2 kivételtől eltekintve a többséget nem éri meg “csak úgy” kivédekezve kirakni. Az Azúrfőnix így készült, ahogy a Horizontkémlelő is, emellett ilyen a Bosszúálló sün is. Ilyen lap lenne talán még az új Joviális mikroszockó is, amit megérné kivédekezni, ha beférne egy versenypakliba. Az összes többi lény lényegében counter sokat nem tesz hozzá a játékhoz, ha csak úgy üresben kirakjuk. (Természetesen történhet ilyen szituáció, de nem ez a jellemző.)
 • 16 kártyán szerepel, hogy húzz legalább 1 lapot. Ezek közül ami szinte minden pakliban feltűnt – a nerf és tiltásrészlegből végül kimaradó – Kyorg tudás és a Perzselő homok voltak igazán népszerűek. Ezen lapok közt van még a Manaválság, ami úgy gondolom többnyire csak a blokkoló dekkekbe fér be. Mivel a blokkoló pakli kicsit lassúcska mostanság, így ezt a lapot sem látjuk túl gyakran. Nyilván vannak itt is olyan lapok, mint A harc elcsitul, vagy Unaloműző, rájuk aznban védekezésből nem lehet lapot húzni, így talán akkora előnnyel nem jár a “kivédekezésük”. Igaz, például az Unaloműző így is egy zsz az asztalon.

Amikor végig gondoltam arra jutottam, hogy leginkább az esetleges tempót adó lények és a húzások tették problémássá ezt a szabályt. Úgy látom, hogy ezek közül is a fentebb már említett Homok/Kyorg páros jelentették a legtöbb bajt. Hiszen például átadva a kezdést 2 lapot húzni ingyen nem is volt rossz opció. Én kipróbáltam volna a szabály egy olyan változatát, ami az alábbi kiegészítést tartalmazza:

 • Az első körben védekezésből kijátszott lappal semmilyen módon nem húzhatsz lapot.

A védekezésnek volt szerepe eddig a taktikában. Ilyen eset volt, amikor azért passzoltam, hogy lássam az ellenfél szeretne-e védekezésből lapot kijátszani. Ugyanis, ha megtette akkor nyugodtabban lehetett folytatni a körömet, mert kevesebb eséllyel tudott beleszólni. Emiatt én ezt a változást nem érzem ebben a formájában a legjobbnak.

Tiltott lapok

Ebben a csomagban 2 lap is tiltásra került. Nem mondhatnám, hogy feltétlenül meglepő, de érdekesség, hogy mindkettő a nyáron megjelent 11-es alapkiadás egyik ritka lapja.

Vízitündér

Ez a lap még 2016-ban jelent meg egy zén kiegészítő ritkájaként, hogy már akkor átformálja a Nemzetire készülő paklikat. A jogerős szabadságvesztés nem véletlen, hiszen egy nagyon erős lapról van szó. Szinte minden körben huzat egy lapot (vagy ha éppen az a hasznosabb gyógyít 4-et), s emellett az élet jelző nehezen megoldhatóvá teszi. Az sem meglepő, hogy az Öntörvényű krabber mellett ő volt a felelős azért, hogy végül megjelentek az életkioltós leszedések. 2016 óta rendszeres résztvevője szinte minden olyan paklinak, amelyik játszik Eleniossal, s ahol beférnek a hasonló laphúzások.

Az indoklás szerint éppen elég ideig terrorizálta az asztalokat ahhoz, hogy végre “lecsukják”. Ezt a lapot ugye nem oldaná meg a Rotáció, hiszen a 11-es alapkiadásban újra kiadásra került. Reprintelt lapként szerencsére nem volt túl drága, így az ára nem merült fel problémaként a tiltáskor. Ez a változás elfogadható, s érthető, különösebb indoklást nem igényel.

Tűzmadár

Nézzük a másik lapot, ami tiltásra került. Ez a lap egy régi lap felújítása volt, amely annyira jól sikerült, hogy nem csak a Lassan Járj szabálylapok kezdték használni. A drágító környezet mellett a kontroll paklik is hamar felfedezték maguknak, hogy ott is terrorizálja az ellenfeleket. Nem csak önmagát tudta előkeresni (amivel akár pillanatok alatt tudott ütni 20-at), hanem az erős tűz szinergiáknak köszönhetően a rá épülő kontroll paklik elég nagy részét kereste, így akkor is hasznos maradt, ha a többiek már korábban a semmibe kerültek. Sem megoldani, sem pedig megakadályozni nem volt egyszerű anélkül, hogy fájdalmat ne okozzon. Ez az a lap, ami tökéletesen illeszkedett a Fluxusgenerátor-hoz, Orzag bilincsé-hez ugyanúgy, mint mondjuk Gormathion-hoz egy Lassan járj keretein belül. Játékban én ezt nem tapasztalatam meg, ugyanis a tavaszi korlátozások miatt idén 10-12 versenyre tudtam csak elmenni, s akkor sem játszottam, sem vele, sem ellene.

A lap valóban túlságosan erős, nehezen nerfelhető, szerkeszthető (gyakorlatilag egy másik lapot kellene tervezni helyette), így technikailag érthető a tiltása.

Miért éppen Alaszka? (Azaz miért értem meg, ha ez mégis sokaknak fáj?)

Miért is állok meg egy kicsit ennél a lapnál? Itt ugyanis szeretnék kitérni egy kicsit a lapok árára. Sajnos ez a lap nem mondható, hogy hosszú életű lett volna, s így a tiltása más problémákat is felvet. Tudom, hogy van akit nem érdekel, hogy mennyi egy lap ára, mert kifizeti akkor is, ha 1.000 Ft, akkor is ha 10.000 Ft, akkor is, ha 100.000 Ft. Ezzel együtt azt is tudom, hogy nem mindenkinek ugyanakkorák az anyagi lehetőségei, s bizony van, akinek fáj, ha egy kiegészítő legdurvább spoilerét beszerzi, s vagy nem játszik vele egyáltalán, vagy maximum 1-2 versenyre jut el vele. Ha ő ezek után azt olvassa, hogy a drága pénzen megvett lapot kitiltották, biztosan nem lesz túl boldog.

A véleménynyilvánításról

A vélemény olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra.

Hadházi László

Rossz látni azt, ha valaki olyan véleményt ír le, ami másnak nem tetszik, rögtön kapja a savat, az oltást, meg a kárörvendést. Ez egy kis közösség, nem gondolom, hogy jó út a másik elnyomása, kinevetése, gúnyolása. Ha leírom a nézőpontomat, a véleményemet valamiről, akkor szinte mindig van olyan ember, aki kétségbe vonja a szellemi képességeimet, s ennek megfelelően gúnyos, vagy sértődött hangnemben válaszol. Én ezt megtanultam kezelni, igyekszem nem felvenni. Ezzel szemben tudom – mivel sok emberrel beszélek privátban – hogy vannak olyanok, akik azért nem írják le a véleményüket, mert nem szeretnének céltáblává válni. A véleményük elmondásához és a kulturált reakciókhoz nekik is joguk lenne. Ez a téma különösen bennem van a Magyar HKK-sok oldalán történt “összecsapások” óta. Mivel van felületem, ahol szabadon elmondhatom, amit szeretnék, meg is teszem, hangot adok annak, hogy ez nekem nem tetszik. Örülnék annak, ha megpróbálnánk kevésbé bántó módon, kulturáltan fogalmazni és tiszteletben tartani a másik ember gondolatait. (Még akkor is, ha meg vagyunk győződve róla, hogy mi vagyunk az okosabbak.)

A tiltások anyagi vesztesége

Minden kiegészítőt a csúcsspoilerek adnak el. Ha szerencséje van az embernek, akkor bont megfelelő mennységet abból, ami kell neki. Ha nincs szerencséje, akkor kénytelen cserélni, vagy ennek hiányában vásárolni. Tapasztalatom, hogy cserénél többnyire rosszabbul járok, hisz a legkeresettebb lapokért a “cápák” többszörös értéket kérnek lapokban. Ha vásárolni szeretnék, akkor meg általában több ezer Ft-ot kellene fizetnem darabjáért. Nekem szerencsém volt, mert Nemzeti előtt sikerült cserélnem egy 3 kívánság gyűrűért 2 db madarat. (Ha nem sikerült volna sem lett volna baj, mert közben mást találtam ki, így a madarat azon a versenyen sem használtam végül.) Amikor kerestem nekem is többen felajánlották, hogy adnak el részemre (4.500 és 5.500 Ft közt darabját), azonban én hoztam egy olyan döntést másfél évvel ezelőtt, hogy nem vásárlok több ezer forintos darabáron lapokat, így ezt a lehetőséget elvetettem. Innen nézve (ha nem cserélek, s mégis vásárlok) nagyon dühös lennék, ha 10k körüli összeget kiadtam volna 2 lapért, s ezt követően – anélkül, hogy valaha játszottam volna vele – nullára redukálódna az ára. Ha valaki csalódott emiatt, őt maximálisan meg tudom érteni.

Ezért is érzem úgy, hogy egyet kell értenem Minyó András egyik hozzászólásával, ahol felvetette, hogy mi lenne, ha ezúttal a kiadó becserélné az ily módon használhatatlanná vált Tűzmadarakat. (Ilyen egyszer már Oz’mogroth tiltásánál is felmerült.) Nem tudom, hogy ez a Beholder részéről megvalósítható-e, azonban ha igen, ezt a kezdeményezést én is támogatnám valami hasonló formában:

Olyan esetben, ha a tiltás egy különösen értékes lapot érint (pláne, hogy ebben az esetben ez 2-3 hónappal a megjelenés után történt) akkor egy adott időpontban lehetőség nyílna rá, hogy a bontott állapotú (azaz nem gyűrött, nem kopott, nem szakadt) ritkákból egy játékos maximum 3 db-ot becseréljen ugyanazon kiegészítő másik ritkájára/ritkáira.

Kihangsúlyozom még egyszer, hogy amit itt leírtam csak egy vélemény, ha a kiadó végül ezt nem támogatja, azt is megértem és el tudom fogadni.

Nerfek

Volt két nerfelt lap is ebben a cikkben. Nézzük meg ezeket a lapokat is.

Fairlight bölcsessége

Régebben volt egy olyan “mantra” a kiadó részéről, hogy ultraritka lapokat nem tiltunk, nem nerfelünk. Ehhez képest először kapott egy nerfet az Italkeverés, aztán kapott egyet a Fókuszálás, s most megkapta a maga nerfjét a Fairlight bölcsessége is. Én úgy látom, hogy ahogy a két fenti lap is, úgy ezzel a Bölcsesség is “nyugdíjba kerül”. Tudom, hogy az “ingyen leszedés” fájó, s főleg emiatt ez egy nagyon erős lap, mégis úgy gondolom, hogy itt egy ultraritka lapról beszélünk. Kíváncsi leszek, hogy ezek után hány pakliban tűnik fel, hiszen a lap elsődleges ereje a lények leszedésében rejlett. Hogy lehet vele gyógyulni, vagy esetleg kijátszható 5+2 zanszilánkért, emiatt nem hiszem, hogy hasonló lesz a népszerűsége, mint eddig. Részemről azért szerettem, mert ez a lap jó volt a kis lényes kontrollok ellen. Befért akár egy Járj-ba, egy Harangmesterbe, vagy éppen egy Tábori adóba. Nem értek egyet a nerfelésével, azonban tudok a lap nélkül élni. El is búcsúztam tőle, jelenleg úgy látom, hogy nem nagyon lesz olyan paklim, ahova be fog kerülni.

Szárnyas Szuszi

S végezetül jöjjön a nerf/tiltó lista utolsó darabja: Szárnyas Szuszi. Ha Dév, a Nemzetin nem terrorizálta volna vele az ellenfeleit, a lap most nem lenne itt. Működése: a lapot behúzva vagy Kronorituálé-val bekeresve Szuszi a lap megfogalmazásának köszönhetően üt 20-at. Roppant vicces és kreatív ötletnek tartottam, s imádtam. Érdekes pakli, de ennek ellenére sem gondolkodtam el rajta, hogy be kellene szereznem ezt a lapot. Ilyen kombók egyszer, egy versenyen tudnak jól kijönni. Ha nincs meglepetés, akkor már nem olyan erős.

2 dolog miatt sem értek egyet a nerf-jével. Egyik oldalról erősen kétlem, ha nem lenne rotáció, akkor valaha el tudna uralkodni az asztalokon ez az alakváltó kislány, másfelől a rotáció amúgy is kitiltaná a legtöbb versenyről.

Így hát ezúttal beállok Dév mögé, s én is azt mondom: “FREE Szuszi!

A Kérdezz-felelek tiltásokról és nerfekről szóló része kitért még több lapra, de mivel azokkal semmilyen változást nem eszközölt, ezért én nem foglalkozom velük.

A közeljövő HKK témájú videós content-terveiről:
 • Felvételre kerül hamarosan két elemzős videó, amely a tervek szerint a Homokdűnék eddig megjelent lapjaival fog foglalkozni. Gyakorlatilag az elmúlt 2 hétből mindennel, ami valahol fenn volt.
 • Van a közösség felé 2 verseny döntőjéből elmaradásom, amit pótolni szeretnék. Ebből az egyik András Bence és Dönczi Krisztián közt lezajlott Beholderes döntő 2 maradék mérkőzése. A másik a Kerekes Kálmán Emlékverseny döntő mérkőzése. (Ennek neki se álltam még sajnos.)

Így a cikk vége felé szeretném mindenképpen kiemelni, hogy hamarosan megjelenik a Homokdűnék kiegészítő. Az ezzel kapcsolatos hírek és előrendelés miatt csekkoljátok a Beholder oldalát. Akciókért ellátogathattok a “FREE Szuszi” akcióterv keretében Dév Alanori piacterére, a Dungeon szolgálójának urához Abbas Krisztiánhoz a Dungeon-ba, illetve a harmadik online piactérre Minyó Andráshoz Libertan-ba.

Jutalomjáték

S ha van, aki még nem adta fel és elolvasta ezt a a talán túlságosan is hosszú cikket, azoknak jutalomként fel tudom ajánlani egy gyakori és egy nem gyakori kártya megismerésének a lehetőségét az új kiegészítőből a Homokdűnékből. (Elemzés, majd a videóban.) Lássuk ezt a hamarosan kézzelfogható 2 kártyalapot:

Nektek hogy tetszettek a nerfek és a tiltások? Ti miképpen döntöttetek volna a tesztelők helyében? S mi a véleményetek az új kiegészítő lapjairól? Válaszotokat várom kommentben itt vagy a Facebook bejegyzés alatt!

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) [HKK] Kérdezz-felelek – Egy nerf csomag margójára bejegyzéshez

 1. Visszajelzés:[HKK] András Bence vs Dönczi Krisztián második mérkőzés - Bíborhold

 2. Visszajelzés:[HKK] Hype-vonat - Bíborhold

 3. Miklós mondta:

  “Régebben volt egy olyan “mantra” a kiadó részéről, hogy ultraritka lapokat nem tiltunk, nem nerfelünk”
  Ezt pontosítanám: ultraritka lapot nem tiltunk (egészen pontosan, nem tiltunk minden formátumról, mert ugye most is van olyan formátum, ahol az ultrák tiltottak). Ha se tiltani, se nerfelni nem lehetne egy ultrát, akkor ha véletlenül egy túl erősre sikerülne, akkor utána akár a kardunkba is dőlhetnénk, ilyen ígéretet, kijelentést egészen biztosan soha nem tettünk.

  • Bíborhold mondta:

   Biztos volt korábban is olyan UR, ami sokáig uralkodott, de amióta én követem azóta néhányról tudok (tiltottról és/vagy nerfeltről egészen pontosan 3-ról).
   Volt egy időszak, amikor az Achát gólem uralta az asztalokat, gyakorlatilag még viccesen achát-elhárító fadarabbal is pózolt youtube videóban JuFe, A gólem mégsem kapott semmilyen korlátot. Nyilván idővel kikopott.
   Később az Italkeverés volt nagy sláger, kapott is egy nerfet. Azt, hogy ezt a korlátozást az Italkeverés kapta nyilvános fórumokon a szabályalkotók közül emlékeim szerint senki nem ismerte el. . Azonban a hatalom kék itala önmagában nem szerepelt versenypaklikban, tehát célozva általa csakis az a lap lehetett, ami termelte.
   Ugyanígy kapott a Fókuszálás is egy nerfet, ami nyilván érthető volt, hiszen sokszor úgy hozta vissza az 5 lap kontrollt, hogy mindent kipörgetett a kezéből, s utána fókuszált, s folytatta. Ezzel a változással egyetértek.
   Aztán most a Fairlight Bölcsessége is kapott egy jó kis nerfet. Nyilván így szinte sehova sem fog beférni (talán egy isteni érzéses harmadvonalas dekkbe, de oda is találsz jobbat. Ahogy fenti társai többségét is gyakorlatilag “nyugdíjazták” az intézkedések. Értem én, hogy “bőven használhatónak tűnik”, csak az emberek nem fogják berakni a paklikba. Tehát gyakorlatilag ez tiltás.
   Így szerinted jobb?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük