Hiány (Undone) – Sorozatajánló

Rose Salazar neve nem feltétlenül hangzik ismerősen még a rendszeresen moziba járó embereknek sem. Pedig, ha azt mondom, hogy ő volt Alita, a harc angyala, akkor abból azért kiderül, hogy már szerepelt nagyobb költségvetésű produkcióban. Nekem egy kép elég volt a színésznőről ahhoz, hogy belevágjak a Amazon Prime Videó 2019-ben indult sorozatába, ami egy nagyon érdekes sci-fi széria. Ha van a sci-fi-nek magasfoka, akkor a Hiány-t annak venném, ellenben az Obi-Wan Kenobi-val. (Kritika itt.)

Hiány

Igen. Valóban hiány van az ilyen alkotásokból manapság. A Disney egyre-másra hozza ki a történet híjján, maximum látványra építő szuperhősös vagy Star Wars-os filmjeit és sorozatait (tisztelet a kivételnek, mint mondjuk a WandaVision, amit ezúton is ajánlok figyelmetekbe). Mindeközben hétről-hétre debütálnak egyéb streaming szolgáltatók által gyártott tartalmak is. A bőség zavarával küzdve az ember nemcsak döntésképtelenné válik, hanem érdektelenné is. Így maradnak az ajánlók, melyeket a különböző oldalak írnak, hogy rábukkanjunk a gyöngyszemekre. Így történt ez nálam is a Hiány kapcsán.

Már a megvalósítás is érdekes. Rotoscoping technikával készült, ami azt jelenti, hogy felvették a színészekkel az egész történetet, majd utómunkával digitálisan átrajzolták őket. Ezzel lehetőségük nyílt olyan látványos megoldásokra, amelyek a főhős utazásához és a skizofréniához kapcsolódnak. Ehhez hasonló alkotás volt a Kamera által homályosan, vagy éppen Az élet nyomában. Mostanában nem láttam ilyen filmeket, s korábban nem is értékeltem nagyra. Azonban 11 év filmes tapasztalat után kifejezetten tetszenek az ilyen megoldások.

Miről szól?

A történet főhőse egy Alma nevű fiatal latin óvónő, aki egy napon megpillantja az út szélén állva, rég halott apját. A baj ott kezdődik, hogy épp az autóját vezeti. Emiatt autóbalesetet szenved és egy kórházban tér magához. Családja rengetegszer meglátogatja, azonban amikor nincsenek jelen, akkor sokszor az apját látja a szobában, amint újságot olvas. Beszélgetni kezdenek, amiből kiderül, hogy apja meg szeretné változtatni a segítségével a

halálának körülményeit. Alma ezt természetesen elmeséli a családjának is, azonban ők nem úgy reagálnak rá, mint ő. Édesanyja, a húga, a kollégája, valamint a barátja is azt gondolják, hogy a baleset következtében alakult ki nála valamilyen elmezavar. S mivel ez a családban örökletes, ezért komoly esély van rá, hogy ez tört elő a lányból a baleset traumájának hatására.

Nagyjából ez az a pont, ahol elindul a történet. Alma egy időutazásra indul, melynek célja elhunyt apja szellemének segítségével, az apja megmentése. Már ez is éppen elegendő izgalmas lehetőséget tartogat, a sorozat azonban nem szeretné a felszínt kapargatni. A főhős utazása a múltba komoly családi és társadalmi kérdéseket feszeget. Az egyik oldalon ott egy időutazós történet, melyben a lány megmentheti az apját, a másikon a rideg valóság, ahol Alma családja van, akik azt gondolják, hogy a lány skizofréniában szenved. S ami a legszebb, hogy mi nézők sem tudjuk eldönteni, hogy melyik lesz igaz. Alma mindig is kilógott a világból. Süketen született, amin egy műtéttel tudtak javítani, azonban ennek hatására további traumák és szorongások alakultak ki nála.

A sci-fi rejtett sarkai

Első ránézésre egy remek történettel rendelkező sci-fi-t kapunk. Ahogy azonban haladunk előre a történetben, egyre több kérdés fogalmazódik meg a nézőben. Így válik végül az egész alkotás egy lélektani utazássá. A sorozat főhősével nagyon könnyű együttérezni, hiszen esendő és élete tele van küzdelemmel. Valahol magunkat látjuk, hiszen ki ne küzdene valamilyen traumával. A néző óhatatlanul is elgondolkodik a saját életén és összehasonlítja Almáéval.

  • Milyen is egy diszfunkcionális családmodellben felnövő gyermek lelkivilága?
  • Milyen az, ha örökletes vagy kialakult mentális betegségekkel küzdesz?
  • Milyen fogyatékossággal felnőni, s abból milyen traumáid származhatnak?
  • Érezted már úgy, hogy egy helyben toporog az életed?
  • Esetleg azt, hogy nem a megfelelő emberrel élsz?
  • Voltak esetleg le nem zárt problémák az életben, vagy rájöttél általad nem ismert családi titkokra?

A mai modern társadalomnak megvannak a maga elvárásai a benne élőkkel szemben. Küzdj, hogy legyen pénzed! Tanulj, hogy magasabb egzisztenciával kecsegtető állásokba kerülj be! A boldogság nem függ mástól, mint az anyagi biztonságtól! Évszázadok alatt ivódott ez belént, nehéz ezektől az elvárásoktól, normáktól szabadulni. Erról ne is beszéljünk, hogy mindig az a normális, amit a többség annak tart!

Nagyon szépen reflektál a sorozat a mai modern családi és társadalmi elvárásokra. Az emberek felesleges dolgokra pazarolják az életüket. Olyan tevékenységet végeznek munka címén, aminek nincs semmilyen értelme. A valós problémákkal kevesen néznek szembe, mert azok megoldása nehezebb, mint a Semmi problémáinak kezelése. Az alkotás leginkább kérdez. Kérdez a nézőtől, s nem nyújt kész megoldásokat. Emiatt van, hogy nem lehet tudni, hogy Alma utazik az időben vagy csak mentális betegségben szenved? Mint amikor azt kérdezzük, hogy a pohár félig tele van, vagy félig üres? Attól függ, hogy honnan nézzük.

Összegzés

Számomra ez volt az a sorozat, aminek a 16, egyenként 20-25 perces részét szinte egyhuzamban lepörgettem. Nézeti magát, érdekes, filozfikus kérdéseket feszeget, s több van benne, mint amit az elsőre várnánk tőle. Komplex a története, szerethető a főhőse, s eldönthetjük, hogy végül mi mit válaszolunk. Elemehetek, vagy elmebeteg?

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük