Az istenek tényleg a fejükre estek – Thor, Szerelem és Mennydörgés kritika

Azt gondoltam korábban, hogy a Doctor Strange egyfajta félresiklás volt a Marvel Studios-tól, s valahogy majdcsak újra irányba állnak. Immáron ez nem az első (s szerintem nem is az utolsó) olyan film, amely a csúcspontot követő években (Bosszúállók- Végjáték) készült. Bár Taika Waititi legutóbbi Thor: Ragnarök című filmjével sikerült újra feltenni a térképre a legerősebb bosszúállót, azonban egyúttal meg is határozta személyiségének egy új irányát. Chris Hemsworth láthatóan élvezi a mókázást Thor szerepében. Ez az Odinson úgy tűnik, hogy a közönségnek is jobban tetszik, mint a korábbi, túlságosan komolyra vett karakter. A Thor 2 – Sötét világ máig a rajongók szerint az egyik legrosszabb szuperős film, ami a Kevin Feige érában készült.

UPDATE! Nem akarok spoileresen írni! Azonban bármennyire is általánosítok lehet, hogy abból egyesek azt fogják levonni, hogy spoilert olvas. Minden info tudható vagy a trailerből, vagy a Thor: Ragnarök című alkotásból. Ennek tükrében olvassatok tovább!

Hype

Christian Bale egy remek színész, egy igazi átváltozó mester, aki hatalmas lelkesedéssel veti bele magát az aktuális karaktere megformálásába. Volt, hogy csonttá és bőrré fogyott, máskor kigyúrta magát, később egy elhízott politikust játszott, egyszóval egy igazi átváltozóművész. Hogy a karakter megformálásával nem lesz baj, arra akár előzetesen is fogadni lehetett volna.

Nagyon magas volt az elvárás a filmmel szemben. Ezt azonban nem igazán tudta megugrani. Lehet, hogy csak engem fáraszt el a túlzott CGI használat, azonban azt észrevettem, hogy mostanában már nincs nagy kedvem Marvel mozira beülni. Tudom, hogy sosem volt nagy megfejtése egyik szuperhős mozi történetének sem, azonban ez mostanra még inkább elfogyni látszik. Ezzel együtt bíztatóak voltak a trailerek (bár ugye azokban nem lehet megbízni, ha a Marvelről van szó), így aztán azzal nyugtattam magam a film előtt, hogy legalább a trailer bíztatónak tűnt.

Az istenek a fejükre estek

Említettem korábban, hogy én teljesen más szemmel nézem a filmeket. Én sokkal inkább figyelem a megvalósítást az ötleteket, az írók szándékát. Ritka az a film, ami nem a főhőssel és annak környezetével nyit. Ez az ő története, fontos látni hogy él, kik a barátai, mi az értékrendje, stb. Ezt meg is kapjuk, azonban előtte megismerjük Gorr sorsát, illetve környezetét. S itt a fókusz egyértelműen Christian Bale karakterére kerül.

Mindenki rá volt kíváncsi leginkább, így aztán a történet előzményeként megismerkedünk vele. Tragikus, drámai a sorsa, ráadásul érthető is, ami vele történik. (Nem, nem érthető.) Kapunk egy mindenért mást hibáztató karaktert (vajon honnan tanulják ezt a viselkedést az emberek?), aki úgy dönt, hogy vesszen minden isten, akit meg tud találni. Számomra eleve fura, hogy nem azt gondolja át, hogy ő mit tehetett volna, hogy megelőzze a saját drámáját, hanem egy felsőbb hatalmat tesz érte felelőssé. Itt nekem minimum döcög az indoka, amikor elindul “Gorr vendettája“.

Érdekes gondolat – bár ha körbejárjuk nekem nem igazán érthető – hogy valaki isteneket öl. Ugyanis Isten, attól isten, hogy mindenható, mindentudó és mindenhol jelen lévő. Ebben az értelmezésben eleve nem értem, hogy miképpen tud valaki felkeresni egy ilyen lényt, aki az ő minden szándékáról tud és egyúttal meg is tudja akadályozni a puszta akaratával. Amennyiben ezen kezdenénk gondolkozni, akkor a történet már itt véget érne. Szerencsére ebben a világban az istenek ugyanúgy emberi testtel rendelkeznek, mint mindenki más, ezért aztán megkereshetők, legyőzhetők, megölhetők, stb.

Soha nem nyomd fullba a kretént

A Trópusi vihar örökbecsűje elég sokszor eszembe jutott a moziban. Thor az egész film alatt ugyanúgy botladozik, mint a Ragnarökben, azaz, mint egy nagyra nőtt óvodás. Őróla képeztek le minden istent, ennek megfelelően sokat tőlük sem várhatunk.
A karakterekért nem tudtam igazán izgulni. Thor legyen bármennyire is gyerekes – egy isten, valahogy csak túléli. Jane sorsát már az első megjelenésénél előre vetítik, ami – ha minden igaz – a képregényes ábrázolástól nem tér el. (Nem vagyok nagy képregény fan, ezt egy videóban hallottam.) Maximum Valkyrie sorsa lehet kérdéses, már persze, ha ő szerepelt volna annyit, hogy izgasson a története. Így már csak abban lehet reménykedni, hogy Gorr, mint az antagonista, el tudja lopni egy kicsit a show-t.

Engem azt hiszem Zeusz városánál veszített el a film. Az istenek ábrázolásában semmi fennkölt nincs, sőt mindegyik úgy viselkedett, mintha az Erik, a viking-ből jött volna át a 10 éves gyermekistenek közül. (Téged nem hívunk meg az orgiára!) Teljesen felesleges szál volt, ráadásul itt ellőtték a puskaport is, hiszen nyilvánvaló utalást kapunk a film végére. Waititi kiválóan ért a vígjátékhoz, így nem egy poénon lehet nevetni a filmben. Így aztán valószínűleg, akinek nem hiányzik a történet, s megfelel a “plüssnyúl” szintű ökörködés, az jól fog rajta szórakozni. Én úgy jöttem ki, hogy a megfejtés annyira szög egyszerű volt, hogy nem is értettem, hogy arra korábban az antagonista miért is nem gondolt.

S még egy észrevétel: Srác! Ha egy dolgot kívánhatsz, ott minden a megfogalmazáson múlik.

Értékelés

Ha valakinek, elég a színes-szagos film, s semmilyen történetre nem vágyik, annak ez kiváló film lesz. Aki azt gondolja, hogy nem lehet minden filmtől elvárni, hogy több legyen egy látványorgiánál, én azt is elfogadom, ez a film nekik is tetszeni fog. Nőknek a látvány kedvez, mivel Chris Hemsworth soha nem látott mennyiségű izmot pakolt magára, s ezt a film egy ízben meg is mutatja. Randifilmnek kiváló, mert nem kell agyalni a történeten, s valahol ez egy szerelmes film. S mivel az volt az érzésem, hogy az Appetit of Destruction című albumra teljesen megkérték a joghasználatot, így a Guns’N’Roses rajongók sem fognak csalódni. (Ha jól emlékszem 4 Guns dal is volt a filmben.) Ez nekem is pozitívuma volt a filmnek.

Azonban, ha valamilyen koherens történetet akarsz látni, ahol a főhős nem botladozik, s az antagonista háttere nem egy vékony cérnaszálon lóg, akkor ez nem lesz a te filmed.

A plüssnyúl legyen veletek!

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük