[HalfMoon] Beszélgetés Kornya Zsolt íróval

by Robi

Tavaly indítottam egy (igazából inkább kettő) sorozatot a Youtube csatonámon, melyek célja interjúk készítése volt. Az egyik FullMoon néven HKK-s játékosokat szólaltatott meg (hamarosan várható a folytatása ennek a sorozatnak is), a másik ettől eltérő módon a magyar szerepjátékos- és fantasy szubkultúra jeles és nagy alakjait szólította meg. Ebben a sorozatban többek közt megjelent a csatornán Novák Csanád, aki a 90-es években a Valhalla Páhollyal került be a köztudatba, aztán Győri Zoltán a Mit Játsszunk? vlog és blog üzemeltetője, játékfejlesztő és társasjátékos guru. Őket követte egy számomra igencsak meghatározó beszélgetés Lipták László grafikussal, majd Molnár Zsuzsannával a szerepjátékosok.hu alapítójával, fotóssal. Őket követte Nemes István író, akit a legtöbben John Caldwell néven ismertek. (Az ő interjúját vágtam először két részre, mindkettőt megtekintitek a két névre kattintva. Tavaly nyáron pedig először Tihor Miklóssal a Beholder Kft alapító tulajdonosával, valamint Nyulászi Zsolttal, azaz Dale Avery-vel, a MAGUS és a Codex egyik alkotójával beszélgettem. A mai napon pedig ehhez az illusztris névsorhoz csatlakozik Kornya Zsolt, azaz Raoul Renier, akivel szintén egy nagyon hosszú interjút készítettem tavaly év végén.

Sokan kérdezték, hogy mi volt az oka a csúszásnak. Elsősorban egy olyan technikai malőr, amit meglehetősen nehéz volt áthidalni. Nevezetesen a Zoom – amin keresztül a felvételt készítettük – egyfelől nem volt stabil, másfelől az előzetes beállítások ellenére úgy vette fel a beszélgetést, hogy váltogatott Zsolt és közöttem (aminek nem lett volna szabad megtörténnie). Ezt csak utólag vettem észre, s borzasztóan nehéz volt élvezhető módon elkészíteni a videókat. Ha van benne hiba, azért ez úton is elnézést kérek.

De kicsoda Raoul Renier, azaz Kornya Zsolt?

Aki nem ismerné, ő a 90-es évek szerepjátékos mozgalmának az egyik arca volt, aki mind nagy sikerű Cherubion, mind pedig a legendás Valhalla Páholy-nak dolgozott. Novellákat, könyveket írt és fordított, újságot szerkesztett. A mai napig jelentősnek számítanak a MAGUS háttérvilághoz írt könyvek és novellák, mint az

  • Acél és oroszlán
  • Korona és Kehely
  • Pokol
  • Krán

De említhetném a nagy sikerű Éj trilógiájában való írói közreműködést vagy éppen a Sötét Mersant világán játszódó könyveit:

  • Hitehagyott
  • Kárhozott
  • Kívülálló
  • Exorcista

Tucatszám jelentek meg fordításai, rengeteget fordított Robert E. Howard munkásságából, ahogy sokat köszönhetünk neki Lovecraft novelláiból is. Több kötet jelent meg az évek során, melyeket a Cthulhu mítoszból Kornya Zsolt fordított le a magyar olvasók részére.

Az interjú két részben került fel a csatornára. A beszélgetés során sok minden szóba került Zsolt gyermekkorától a fiatalkorán át a pályafutása nagyobb állomáshelyeiig. Hatások, világszemlélet, s az a bizonyos “széklábfaragó mesteri” szókép is.

Az első rész:
A második rész:

Jó szórakozást a videókhoz!

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:[HalfMoon] Interjú Szekeres Andrással a Junkies énekesével - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük