[Film] Szegény ember X men-je

By Robi
Ryan Kiera Armstrong (Charlie McGee)

Őszintén szólva az előzetest sikerült elkerülnöm, vagy ha nem, akkor annyira nem fogott meg, hogy időközben sikerült elfelejtettem. Amikor felmerült bennem, hogy végre megírom az első filmajánlót/kritikát, akkor nem gondoltam a folytatásra. Az, hogy a második film Stephen King klasszikusa, a Tűzgyújtó remake-je lesz, az fel sem merült bennem. Aztán megláttam, hogy a heti megjelenésben benne van, gondoltam elmegyek, s megnézem. Láttam a régi változatot ezer éve, annyi megvolt, hogy egy kislány tűzgyújtási képességgel születik, ami, ha dühös vagy fél elszabadul. Azonban sok minden már nem volt meg. Nézzük, hogy milyen lett ez a film!

Stephen King

Most, amikor elkezdtem írni a cikket, ránéztem íróként végzett munkásságára az IMDB-n, s nem kevesebb mint 344 írói kreditje van, s ezek közül nem egy van előkészületben, vagy forgatás alatt. Ez fantasztikusan nagy szám, ami azt mutatja, hogy a mesternek mai napig jól cseng a neve nemcsak a horror olvasók, hanem a filmkészítők közt is. Persze régen el sem nagyon lehetett volna menni egy King nevével fémjelzett produkció mellett, itt meg velem pont ez történt. Ez köszönhető egyfelől a zsáner feltörekvő titánjainak (mint például a zseniális Jordan Peele), másfelől a filmdömpingnek, harmadrészt pedig annak, hogy az idők folyamán azért nem egy olyan produkció is napvilágot látott, amely halványította némiképp az író nevének fényét. Nem is gondoltam volna, hogy egy Stephen King által írt történetből készült film lesz az, amelyről másodikként fogok írni.

Stephen King

Ez azért is érdekes, mert bár elismerem, sosem tartozott a kedvenc Stephen King a kedvenc íróim közé. Fiatal korom óta szeretem Lovecraft munkásságát, szerintem minden lefordított művét olvastam egyszer. Számomra mindig is az ő történetei jelentették az igazi horrort. Az ember alapvető félelmei, azok a szörnyek, melyek belülről falnak fel. Sokkal nehezebb a stílusa, ugyanakkor nekem mégis jobban tetszik. Mivel tudom, hogy King is sokat merített Lovecraft munkásságából, ezért mindig figyelemmel követtem a munkásságát. Így, amikor egy beszélgetésben felemerült, hogy a heti premierek közt lesz egy King adaptáció, nem volt nehéz döntés, hogy megnézzem.

Remek remake?
Charlie McGee

Mint mondtam az eredetiből nem sok mindenre emlékeztem néhány sarokponton túl. Arra, hogy van benne egy kislány, aki amennyiben fél vagy dühös, akkor tüzet tud megidézni, amely hatalmas pusztításra képes. Nagyjából ennyi.
Ahogy tudom az eredeti felállás nem sokat változott. Talán egy kicsit modernebb köntösbe bújtatták az egészet. Adott egy fiatal, sokat költöző szülőpáros, akinek a gyermeke különleges képességekkel született. Az mindjárt az elején kiderül egy montázs keretében, hogy a szülők még egyetemi éveik alatt részt vettek valamilyen kormánykísérletben (6-os számú projekt, vagy valami hasonló), s így különleges képességeket szereztek. S valahol itt kezdtem asszociálni az X Men mutánsaira. Különleges képességek, amely miatt kirekesztettek lesznek, üldözöttek a társadalom által. Nem nehéz felfedezni a párhuzamot a két történet között. Ha nem ismertem volna az eredeti történetet szerintem én magam is azt gondoltam volna,

hogy valamilyen mutáns eredettörténetet látok. Ugyanakkor a költségvetés nyilván szűkösebb volt, így az egészre nem húzták rá ugyanazt a “CGI orgiát“, ami mostanság az efféle szuperhős filmek sajátja. Emiatt az volt végig az érzésem, mintha egy Tesco gazdaságos verziót néztem volna meg ugyanabból az univerzumból. A CGI hiánya miatt a döccenők sokkal jobban kirajzolódnak, a vékony történetszál és a motivációk döcögősek.

Gyakorlatilag egy családról szól a történet, akiknek van egy különleges képességű gyermekük, akit próbálnak megvédeni. Ki-ki a maga módszerével. Az anyja tanítaná a képességhasználatot (annak ellenére, hogy a sajátját nem akarja használni), amiről az apa hallani sem akar (s nyilván az ő akarata az erősebb). Az első konfliktusforrások pont abból fakadnak, hogy a lány nem tudja irányítani a képességeit. Bár a szülők tudják, hogyha fél vagy dühös, akkor spontán képes kitörésekre, ennek ellenére elengedik iskolába, mert ott biztos nem történik olyan dolog, ami ezen két érzésből bármelyiket előcsalja. S onnantól, hogy ez megtörténik jön a kormány, s egy meneküléses road movie-ba vált az egész. Nem akarom lelőni a film összes jelenetét, így igazából át is váltanék a másodlagos mondandójára.

Valami mégis van benne?

A kislány karaktere szinte szimbolikusan változik a film során. Eleinte fehér kabátban jár, később ez a menekülés közben egyre koszosabb lesz utalva arra, ahogy az ártatlanság máza elkezd lemállani róla. Aztán a film egy pontján átöltözik, s a végére piros felsőt visel jelezve, hogy teljesen átadta magát pusztító képességének. Apja sokszor akadályozza inkább, nem éreztem a dinamikát. Inkább úgy tűnt, mintha ki akarná hozni a kislányból a rejtett énjét. Ez minden tekintetben megfelel a tipikus mentor karakternek, aki így változtatja meg a szereplőt annyira, hogy a végén szembe tudjon szállni az antagonistával. Azonban kiderül, hogy az antagonista igazából sosem volt igazi ellenfél, aki meg az lehetett volna sokkal inkább maga is meghalnak inkább, s azt sem tudja mit akar.

Bibliai utalásokat igazából keveset lehet felfedezni benne, azonban azért akad. Charlie története az antikrisztus megszületése és nevelkedése egészen jól kivehető történetből. Az, ahogy minden gonosz karakter folyton azt hajtogatja, hogy eljön értük, s nem tudnak vele mit tenni egyértelmű utalásnak tűnik a színváltozás mellett. Esőmadár karakterét nem sikerült megfejteni. Bár igazából ő az indítómotorja az eseményeknek, végül sehova sem vezet a sztorija. Biztos akartak valamit a végén az esővel, azonban ez számomra nem derült ki.

Összességében nem egy jól sikerült alkotásról beszélünk. Ha csak az elmondott fő történeti szálat nézzük, az egy szög egyszerű sztori, némi szuperhősös körítéssel. A karakterek motivációja érthetetlen, csaponganak hol így, hol úgy látják az egészet. Összességében lehet a költségvetés, lehet a vágás, vagy lehet, hogy a történet kora az, ami nem eredményezett felhőtlen kikapcsolódást. Alapvetően örülnünk kellene egy Stephen King adaptációnak, azonban ez nagyon felemásra sikerült, s inkább “más”-ra, mint a “felé”-re.

Értékeljünk
  • Zack Efron végre nem egy hülye vigyorgó tinit játszik
  • Alapvetően szerethető a road movie jelleg
  • Aki szereti az X Men történeteket, az tudja egy olcsóbb kivitelű Logan filmként értelmezni
  • Van néhány jump scare, s egy-két jelenet egészen jól néz ki

  • Papírvékony történet
  • Csapongó narratíva (a karakterek motivációi nem tiszták)
  • Nincs igazi antagonista
  • Aki ellenfél lehetne, annak a sztoriját sem bontják ki, illetve nem is nagyon érthető
  • Igazából nem derül ki, hogy mit akartak elmondani a történettel a készítők.

Láttad a filmet? Neked más a véleményed? Írd meg kommentben!

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:[Sorozat] Fénykard temető a sivatagban (Obi-Wan Kenobi -Sorozatkritika) - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük