Árnyékszféra

A szerepjátékos zászlóvivők új generációja

by Robi

Többször írtam már, hogy ez a járvány, s az azt követő intézkedések teljesen átértékeltek bennem bizonyos érzéseket, gondolatokat. Érdekes, hogy a kezdeti letargia mára átbillent bennem, sokkal inkább egyensúlyba kerülnek a belsőmben a dolgok. Ez javarészt annak köszönhető, hogy videókat gyárthatok, valamint a többi időmben írhatok, mert mindkét tevékenység kifejezetten felvillanyoz. Ezzel kapcsolatban nemrég írtam is itt az oldalon arról, hogy miként éltem meg a versenyek elvesztését, s hogy az interjúk készítésében mennyi sok pozitív energiát találtam.

Miről is szól a mai poszt? Hát elsősorban egy online csoportról, egy szerepjátékos társulásról, az Árnyékszféra Szerepjátékos e-kávézóról, amely az új generációnak való segítséget tűzte ki egyik céljául.

S miért RPG a téma? Makó Balázs interjúja közben gondolkodtam el azon, hogy Balázs mennyire lelkesen mesél a szerepjátékról, s hogy emlékszem volt idő, amikor ez a lelkesedés bennem is megvolt. Felpezsgett bennem az az érzés, hogy de jó is lenne kicsit újra elkalandozni a fantázia birodalmába. Így aztán elkezdtem kutakodni a neten, hogy lássam milyen lehetőségeim lennének szerepjátékos berkeken belül. A keresgélés elég hamar pozitív eredményre vezetett, hiszen ráakadtam erre szerepjátékos közösségre, az Árnyékszférára. Először egy meghirdetett eseménybe futottam bele, ami Lángoló Hajnal néven lett meghirdetve. Már ez felkeltette az érdeklődésem, de amikor kiderült, hogy az oldalnak tagja 2 Pásztor nevű ismerősöm is (Szabolcs és Balázs) az figyelemre méltónak bizonyult számomra. Megkerestem hát a csoportot, s rákattintottam a csatlakozás gombra…

Aztán… mondhatnám, hogy vártam… de nem lenne igaz. Ekkor ugyanis elbizonytalanodtam: akarom én ezt? Hát őszintén szólva: nem is tudom… Így aztán a felugró ablakban feltett kérdéseket válasz nélkül hagytam, majd elhagytam az oldalt. Mivel ilyenkor általánosan nem szoktak bevenni az adott csoportba, így gondoltam ennyi is volt ez a kaland. Azt régóta hiszem, hogyha valaminek be kell lépnie az ember életébe, akkor az meg fogja találni a módját. Így történt most is, hiszen a hiányosságok ellenére negyed órán belül kaptam egy értesítést arról, hogy engedélyezték a csatlakozást. Mit mondjak? Meglepődtem. Ekkor már azt gondoltam magamban, hogyha már voltak kedvesek felvenni csak körülnézek a csoporton belül. Visszamentem tehát a csoport oldalára, s elkezdtem böngészni, beleolvastam a posztokba. Érdekes módon nem láttam sehol vitákat, nagyon barátságosnak és otthonosnak tűnt számomra ez a csoport. Már ekkor megfogalmazódott bennem, hogy szívesen írnék róluk, de nem volt bennem egy elképelés mit tartalmazhatna ez a poszt. Elolvastam a bemutatkozó leírását, s mivel egyszerűen és kereken megfogalmazták a csoport céljait arra gondoltam, hogy beszéljenek ők helyettem. Lássuk mit írnak magukról:

Nevünk azért lett e-kávézó, mert szeretnénk, ha egy igazi kávéházi hangulat alakulna itt ki, a beszélgető felek közt. Töltsd be te is a kávéd a képernyő előtt és csatlakozz!

Célunk egy barátságos és segítőkész közösség létrehozása, ahol a kezdőket támogatják és bármilyen szerepjátékról és ahhoz kapcsolódó tevékenységről szabadon és kultúráltan! lehet eszmecserét folytatni. Jöhet asztali és számítógépes RPG, kártya, wargame és társasjáték, stb.

Mindezek tükrében viselkedj úgy, ahogy elvárod, hogy veled szemben is viselkedjenek (mazochistákra nem vonatkozik). Akiket többször kell esetleg figyelmeztetni a megfelelő viselkedésre, azoktól sajnos kénytelenek leszünk megválni. Ennek és a jó hangulatnak tükrében lépj be hozzánk. Havonta megrendezésre kerülő eseményünk a Szférák Vándorai, melyről szintén itt kaphatsz infót.

Érdekes a dologban, hogy a közel 1000 tag maradéktalanul be tudja tartja a fenti feltételeket. Ez azért is tetszik, mert tényleg nem olvastam egymást idegesítő, piszkálódó hozzászólásokat. Nem állítom, hogy nincs ilyen, de eddig nem láttam. Abszolút nem tapasztaltam agresszív, vagy kulturálatlan viselkedést senkitől.

Amikor mesélőt kerestek a rendezvényükre egy pillanatra fel is merült bennem, hogy jelentkezem hozzájuk egy jó kis Cthulhu, vagy Kult modullal. 😊 (Bár nem ismerem a havi tematikát, nem tudom belefért volna-e egy sötétebb modul.)

Itt szerencsére győzött a jobbik énem, mert számora fontos, hogy a Bíborhold oldal és a csatorna fejlődjön, így nem nagyon szeretnék ettől napi 2-4 órát elvenni készülés miatt. Ez azonban nem zárja ki, hogy egy cikket írjak erről a baráti társaságról. Felvettem tehát a kapcsolatot az egyik adminisztrátorral Klincsok Tamással (Anatole), s megkérdeztem mi lenne, ha írnék róluk az oldalamon? Rövid gondolkodási időt követően örömmel vették a felajánlást, én pedig szívesen teljesítem a vállalásomat.

Az Árnyékszféra Szerepjátékos e-kávézó az alapítása óta, a HammerTime Café-val karöltve minden hónapban szervez egy eseményt, mely a Szférák Vándorai (SZV) névre hallgat. A belépő ingyenes, a szervezők és a hely mindössze annyit kérnek, hogy a látogatók helyben fogyasszanak. S ami a legszebb, hogy ezen rendezvényen bárki részt vehet kortól, nemtől és tapasztalattól függetlenül. A társaság egyik legfontosabb célja, hogy bővítsék a szerepjátékosok körét, ehhez új embereket találjanak, s segítsék őket a kezdeti lépésekben. Emellett szeretnének biztosítani egy helyet a „régi motorosoknak” is, akik valamiért éppen nem tudnak játszani, mert éppen nincs csapatuk, vagy éppen van, csak nem az általuk preferált rendszerekben játszanak. Az SZV egy baráti összejövetel, ahol kiválóan tudnak szórakozni a régi és új mesélők és játékosok. Nem kell izgulni, hogy a versenyen mások jobbnak bizonyulnak, hiszen nem díjakért folyik a megmérettetés. Így nem kell „célkaraktereket” készíteni egy versenyfutásra, ahol elsődleges cél, hogy minél messzebbre jussanak a modulban. Igazából egységes versenymodul sincs. A mesélők a rendezvény előtti hónapban jelentkezhetnek egy saját modullal, melynek egyetlen „megkötése”, hogy lehetőség szerint illeszkedjen a tematikába, melyet az Árnyékszféra tagjai a közösség szavazatai alapján állítanak össze januárban egy évre előre.

Ami érdekességként külön említést érdemel, hogy a Árnyékszféra eddig 40 (!!!) eseményt szervezett, s mindössze 2 olyan hónap volt a megalakulásuk óta, amely kimaradt. (Az egyik épp a járványügyi intézkedések miatt maradt el.) De a társaság rugalmas és alkalmazkodó, így aztán máris a második online eseményüket szervezik, amelyen ezúttal 6 mesélő fog mesélni, s a játékos helyek mindegyike rekord sebességgel betelt.

Ezen felül a tagok szoktak gyűjtést szervezni, melyre bárki felajánlhat megunt könyveket, társasjátékokat, illetve bármit, amit mások hasznosnak találhatnak a közösségből, s ezeket a tárgyakat tombolák keretében ki szokták sorsolni az általuk szervezett eseményeken.

Ha esetleg csatlakoznátok, vagy követnétek őket, akkor linkek hozzájuk:

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:Beszámoló a második online Szférák Vándorai rendezvényről (Lángoló Hajnal) – Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük