A közösség ereje

Egy jótékonysági rendezvény margójára
By Robi

A 2020-as év egy nagyon rosszul alakuló év volt eddig. Egyfelől ott volt a médiabetegség, a COVID, másfelől több olyan barátot és egykori kollégát elveszítettünk, aki 1-1 közösség oszlopos tagja volt. Januárban elhunyt Gáspár András író, aki egyik meghatározó egyénisége volt a 90-es évek sikercsapatának a Valhalla Páholynak, ezt követően márciusban a HKK közösségének egy színfoltjától Kerekes Kálmántól kellett végső búcsút vennünk.

Jótékonysági árverés Gáspár András családjának megsegítésére

Gáspár András családjának megsegítésére Boros Zoltán és Szikszai Gábor ajánlottak fel 5 eredeti akril akvarell könyvborítót egy árverés keretében. Erről az eseményről írtam is korábban. Az árverés időközben lezajlott, s mint arról minden bizonnyal értesültetek az előirányzott célt jócskán meghaladva több, mint 2 millió forint jött össze a család megsegítésére. Szerettem volna egy bővebb cikket írni az eseményről, sajnos azonban nem mindenki nyilatkozott, de Lipták László válaszolt az eseményhez írt kérdéseimre.

Az alábbiakban olvashatjátok az ő szavait:

2020 Január 18.-án hívott fel Szikszai Gabi nem sokkal Gáspár András halála után. Ő mesélte, hogy a helyzet kétszeres tragédia, mert András családja (a felesége és a kislánya) nagyon nehéz helyzetben vannak. Anett (András özvegye) már hónapok óta küzdött egy nagyon komoly betegséggel, ami Andrást is borzasztóan megviselte. Ráadásul az összes körülmény: a munkahely reakciója, a felépülés költségei, mind a vállukat nyomták.

Az egész azzal kezdődött hogy Anett túlélt egy agyi ödéma által előidézett epilepsziás rohamot, a soron kívüli MRI vizsgálat fel is tárta annak okát: homloklebenyre nehezedő daganat. Ugyan életmentő műtétet végeztek el rajta, de nagyon is valós volt a veszély, hogy örökre elveszíti az irányítást. Ezt követően minden szó nélkül kirúgták az állásából. Amikor kiengedték a kórházból, meglátogatta Őt a kedves munkáltatója, és Anett orra alá tolta a „saját” felmondását, úgy hogy még a táppénzre sem számíthatott. Minden rehabilitációs költséget, és a felépülését szolgáló összes gyógyszert is egyetlen fizetésből kellett megoldani.

Újabb bajok

Ebben a helyzetben kapott András egy este szívinfarktust és már nem tudták visszahozni. Szóval ezért lett kitalálva a jótékonysági árverés, Zoli és Gábor ezen szeretett volna segíteni kicsit a befolyó összegből. Nyilván ez Los Angelesből nehezen lett volna megvalósítható, ezért engem kértek fel, hogy segítsek megszervezni és lebonyolítani. Február elején már küldték is a képeket azzal az üzenettel, hogy ” Számítunk rád, remélem sok pénzt tudunk öszzekalapozni a családnak!“.

Az aukció promótálásától és a hírverés megszervezésétől annyira nem tartottam, mert úgy gondoltam hogy sok ismerősöm van az országban és különböző médiáknál, de az aukció fizikai lebonyolítását nem tudtam volna biztos kézzel megvalósítani, ezért felkértem Egyed Dávidot, aki már a képeimből készült printekből pár hónappal azelőtt megrendezett egy sikeres jótékonysági aukciót. Nyilván ez sokkal nagyobb volumenű dolog volt, de reméltem hogy beleáll majd Ő is, és együtt könnyebb lesz sikerre vinni az egészet. Kb. így kezdődött minden.

Sikeres aukció

Az aukció sikerét mi sem jelzi jobban, hogy rengeteg licit érkezett, s végül a képek az alábbi áron keltek el:

 • Jó széllel toroni partra (akrill akvarell papíron, 145mm x 260mm) – 530.000 Ft
 • Sötét Térítő (akrill akvarell papíron, 151mm x 285mm) – 290.000 Ft
 • Sötét Zarándok (akrill akvarell papíron, 200mm x 292mm)- 500.000 Ft
 • A Fekete Dalnok (akrill akvarell papíron, 227mm x 166mm) – 350.000 Ft
 • Shadoni Krónika (akrill akvarell papíron, 254mm x 210mm) – 340.000 Ft
 • Az aukció összbevétele 2.010.000 Ft volt.

Én örömmel láttam a közösségi összefogást, amely e körül az esemény körül szerveződött, a különböző RPG csoportokban vezető poszt volt (köztük a Bíborholdon is) az aukció idején. Ahogy érzetem rengeteg pozitív energia gyűlt össze, s ez koncentrálódott ebben az eseményben. Meggyőződésem, hogy segíteni akarás manifesztálódott a végső összegben. S bár a szervezés munkálataiban én nem vettem részt, nagyon szívesen támogattam megosztásokkal és a blogon írt cikkel a rendezvényt.

Kerekes Kálmán emlékverseny

Amikor Kálmán elment én egy hétig nem is igazán tudtam felfogni a hírt. Többen kérdezték privátban mi történt, igyekeztem válaszolni mindenkinek, még akkor is, ha ez kifejezetten nehéznek bizonyult. Több videó is készült Kálmán emlékére, amit sajnos a Youtube szerzői jogra hivatkozva törölt, így azt nem tudom itt megosztani, illetve írtam egy nekrológot Kálmán emlékére, amit a Beholder honlapján lehet elolvasni.

Már az első időkben felmerült bennem, hogy Kerekes Kálmán eltávozásával vajon mi lesz a győri HKK versenyekkel? Ennek oka, hogy nem mindenki érez magában elég erőt ahhoz, hogy versenyeket szervezzen. Én magam pedig nem voltam biztos benne, hogy szeretnék kettő verseny szervezésében részt venni. A karantén időszaka alatt elment a kedvem a játéktól is, abban sem voltam biztos, hogy szeretenék-e versenyszerűen játszani. Ez az érzés szerencsére mára elmúlt.

Időpont és szervezés

Augusztusban végül a Győri Társasjátékos Egyesülettel egyeztetve a 2020 szeptember 5-ét (szombat) jelöltük ki a verseny megfelelő időpontjának. El is indult a szervezés, s a következő szervezetek csatlakoztak valamilyen formában az eseményhez:

 • Beholder Kft – A kiadó, ahogy írtam korábban 8 ultraritka lapot ajánlott fel a verseny díjazására (ebből 4 foil, 4 pedig sima), valamint 2 gyűjtődoboz Tükördimenziót, ami lehetővé tesz egy az eseményhez méltó díjazást.
 • Győri Társasjáték Egyesület – Az Egyesület támogatói díjért adja ki a helyet. Ez az összeg 500 Ft/fő, amelyből működési költségeket fedeznek. Azonban úgy döntöttek, hogy a szombati rendevény ezen díját ők is felajánlják a családnak.
 • Alanor – Felmerült egy ötlet HKK zsákbamacskák árusítására is, azonban nekem ehhez nincs megfelelő mennyiségű felesleges lapom. Egyed Dávid felajánlott 50 HKK zsákbamacskát a tőle megszokott prémium összetételben, melynek bevétele szintén a család megsegítésére megy.
 • Hartner Gergely – 10 HKK zsákbamacskát ajánlott fel.
 • Szarvas Attila – 10 HKK zsákbamacskát ajánlott fel.
 • Dégi János – 10 HKK zsákbamacskát ajánlott fel.
 • Több játékos ajánlott fel egyszeri összeget a versenyre, amivel támogatni kívánta az eseményt. Az esemény végén majd írok egy beszámolót, ahol kitérek a részletekre. (Azon neveket természetesen nem, akik névtelenek kívánnak maradni.)
Köszönetnyilvánítás

Személy szerint engem megérint az összefogás. A 90-es években hálás voltam azoknak az embereknek, akik felvállalták a küzdelmet a magyar fantasy szerepjáték őskoránál, mert általuk találkoztam ismerőseim és barátaim nagyobb részével. Köztük Imolások, rpg-sek, hkk-sok, társasjátékosok, illetve filmesek vannak, így elmondható, hogy az interjúalanyaim többsége valóban hatással volt a fiatalkoromra. (Az újak meg mostanában vannak hatással rá.) Örülök, hogy egy olyan közösség része vagyok, ahol az emberek összefognak egy bajba jutott társuk (illetve családjuk) érdekében, akkor is, ha nem feltétlen voltak vele napi kapcsolatban. Óriási, hogy támogatásokat adtok, hogy csatlakoztok a kezdeményezéshez!

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük