Jótékonysági árverés Gáspár András családjának megsegítésére

by Robi

Vedd a lelkemet, bármi legyen is óhajod!

Útmutatód lesz, mást mit tehet?

Te vagy a lelkem: mit mondhatok még neked,

Mit mondhatok még neked?

(Gáspár András: Ezüst félhold blues)

Az élet nem igazságos, tartja a mondás. S valóban, az idei évben sorra távoznak közülünk halhatatlannak, élő legendának számító emberek. Ezen a héten távozott az élők sorából a vizilabdasport legendája: Benedek Tibor, valamint A Gyűrűk Ura Bilbója, Sir Ian Holm is. A mai bejegyzés azonban Gáspár András elvesztéséről szól elsősorban. Az íróóriás idén januárban távozott közülünk, óriási űrt hagyva a magyar fantasy rajongók szívében.

Ki is volt ő?

Gáspár András 1965-ben született Budapesten. Már diákkorában is fanzint szerkesztett, aztán egyetemistaként elkezdett fordítani is. Közben novellákat írt az akkor nagy sikerrel futott és azóta legendássá vált Galaktika magazinba. 1989-ben történelemtanári diplomát szerzett az ELTE-n. 1990-ben jelent meg Kiálts farkast! című regénye, melyet az Ezüst Félhold Blues című regény követett. Ezekkel a regényekkel rögtön beírta magát a magyar sci-fi írók közé, mára mindkét könyve kultikus státusnak örvend. Időközben találkozott Novák Csanáddal, akivel először az Atlantisz című magazin szerkesztői voltak, majd közösen megírták első regényüket, a fantasy kultkönyvvé váló Halál havában-t.

Mivel a kiadók folyamatosan elfelejtettek fizetni, vagy nem a megállapodásban szereplő összegeket adták, ezért az időközben elinduló Magyar Szerepjátékos Egyesület több tagjával közös vállalkozásba fogott, s megszületett a Valhalla Páholy, amely a 90-es évek sci-fi és fantasy irodalmát meghatározta az országban. A Valhallás időkben részt vett a Rúna szerepjáték magazin kiadásában, illetve ekkorra tehető a Gorduin-ciklus több regényének a megszületése. Nevéhez számtalan sci-fi és fantasy könyv megírása köthető, emellett óriási szerepet vállalt a M.A.G.U.S. szerepjáték megalkotásában, a világ kidolgozásában, leírásában.

Míg szerzőtársai (Nyulászi Zsolt és Novák Csanád) egy játszható rendszert alkottak addig ő életet lehelt a világba, s írói stílusával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszer a mai napig fennmaradjon. Időközben a HKK (Hatalom Kártyái Kártyajáték, 1995, Beholder Kft) mintájára elindult a MAGUS – Kiválasztottak kártyajáték, melynek fejlesztését idén bekövetkezett haláláig szintén koordinálta.

Boros Zoltán és Szikszai Gábor művészek által felajánlott képek
Író volt, a legnagyobbk egyike

Gáspár András számtalan regényel gazdagította a magyar fantasy és sci-fi irodalmat, ezáltal örömet okozva oly sok embernek. Most egy kicsit a közösség visszaadhat a családjának azzal, hogy csatlakozik egy jótékonysági árveréshez, melyről az alábbiakban lesz szó.

Az író halálának egyik sajnálatos következménye, hogy a családja (kislánya és felesége Orosz Anett egykori táncművész) minden tekintetben nagyon nehéz helyzetbe került. Segítségül Boros Zoltán és Szikszai Gábor grafikus művészek Egyed Dávid (alanor.hu) és Lipták László grafikus segítségével egy aukciót hirdetnek 5 eredeti Boros-Szikszai kép árverezésére:

  • Jó széllel toroni partra (akrill akvarell papíron, 145mm x 260mm)
  • Sötét Térítő (akrill akvarell papíron, 151mm x 285mm)
  • Sötét Zarándok (akrill akvarell papíron, 200mm x 292mm)
  • A Fekete Dalnok (akrill akvarell papíron, 227mm x 166mm)
  • Shadoni Krónika (akrill akvarell papíron, 254mm x 210mm)

Az aukció kezelésére létrehoztak egy Facebook oldalt, amelyen az ígéretek szerint exkluzív anyagokat tesznek közzé az árverésig. Az alábbi linken tudtok csatlakozni az oldalhoz:

Kérek titket, hogyha szeretnétek és tudnátok arra áldozni, hogy András családja némi anyagi segítséghez juthasson, csatlakozzatok Észak lángjaihoz, ahol mindenről bővebb információkat találhattok!

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés:A közösség ereje - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük