Rendezvényszervezés

COVID idején (pro és kontra)

by Robi

Pár nappal ezelőtt parázs vitának lehettek tanúi azok, akik a Beholder Kft “Újra HKK verseny” című topic-ját olvasták. A vitát azt szolgáltatta, hogy 2020. március 14-i rendezvény (ekkor volt az utolsó Beholderes verseny megtartva, amin még én is résztvettemaz író) után újra HKK verseny megrendezéséről tudósított az oldal. Ezúttal Kecskeméten hirdettek hagyományos lebonyolítású versenyt egy szabadtéri teraszon. A verseny részletei itt láthatók:

Milyen intézkedések is voltak a vírus következtében?

 • Március 16-tól bezárták a összes oktatási intézményt, s javasolták, hogy a cégek kezdjenek átállni olyan működésre, amelyben a lehető legtöbb embert “home office”-ban foglalkoztatnak.
 • Ezzel szinte egy időben korlátozták egy rendezvényeken együttesen jelen lévő emberek számát. (Először azt lehetett hallani, hogy 15 fő alatt, de gyakorlatilag 16-tól érvényben volt a tiltás, ahogy a szórakozóhelyek nyitvatartási korlátozása is.)
 • Külföldi beutazási tilalom egy nappal később lépett életbe.
 • Végül március 28-tól kijárási korlátozásokat vezettek be, amely egyértelműen otthonra kényszerített mindenkit.
 • Ezen korlátozásokat május 4-én módosították, a főváros és Pest megye kivételével az országban mindenhol könnyítették a korlátozást. Az üzletek nyitvatarthatnak korlátozás nélkül, valamint a szórakozóhelyek kerthelyiségei is megnyithatnak. Bármely üzlet beltéri helyiségében maszk viselése kötelező, s az embereknek továbbra is be kell tartani a másfél méter távolságot egymástól (vendéglátóhelyen ez asztaltársaságonként értendő), a rendezvények szerezését és megtartását továbbra sem engedélyezték.
 • Május 18. Hogyan tovább? Még nem tudjuk.

Márciusban Szombathelyen tartottunk volna kiemelt versenyt, amit én magam nagyon nehezen engedtem el. Bíztam abban, hogy a korlátozásnak nincs valós indoka, s ez az “őrület” lecseng pár nap alatt. Éppen ezért fenntartottam a lehetőségét annak, hogy a kiemelt verseny megtartható marad. Aztán pár nappal később történt egy szörnyű tragédia, mely alapjaiban változtatta meg a versenyhez való viszonyulásunkat. Közösségünk egyik tagja – Kerekes Kálmán – váratlanul elhunyt. Valószínűleg, ha nincs a vírus miatti korlátozás, emiatt a verseny akkor is elmaradt volna. Ezzel mi is elengedtük az általunk szervezett verseny kezét. Igazság szerint közben a Beholder Kft is felfüggesztette az összes verseny megszervezését, szóval több fronton is megállt az élet, illetve addigra a kijárási korlátozások is érvénybe léptek. Bár barátunk halálát nem a COVID-19 okozta, azért éppen elég megrázó volt, hogy óvatosságra intsen bennünket. Nikával közösen úgy döntöttünk, hogy Szombathelyen elengedtük idénre a kiemelt versenyt, nincs szándékunkban a pótlása.

A korlátozások enyhítése után olvastam a hírt a május 30-i versenyről, ami számomra azért volt furcsa, mert a rendelkezések továbbra sem engedélyezték a rendezvényeket. Nyilván maga a szervezés nem tiltott, mint ahogy az érvekben elhangzott a közös kávézgatás sem. Célom a cikkel nem is az, hogy nekimenjek az eseménynek, hanem hogy vitaindító gondolatokat fogalmazzak meg. Én úgy láttam, amikor létrehoztam a biborhold.hu esemény fülét, hogy a felvitt események mindegyike augusztus 15-e utánra változott, kivéve az IMOLA tábor augusztus 14-i kezdése. (Amiről magam is úgy gondolom, hogy csekély valószínűséggel lesz érintett a karantén intézkedésektől.) Elgondolkodtam, ha a nagy rendezvények (s most tekintsünk el attól, hogy ezek látogatottsága 500 fő feletti) mindegyike halasztja a megrendezés időpontját, akkor mennyire van itt az ideje egy vidéki HKK verseny szervezésének?

Érvek a megrendezés mellett

 • Régóta nem volt HKK verseny – Valóban így van. Elmaradt számtalan verseny, nem lett kiosztva számtalan ultraritka lap sem. Nyilán elmaradt egy csomó más rendezvény is más témákban is.
 • Otthon az ember teljesen befordul – Ha most kitörne a harmadik világháború és óvóhelyekre szorulnánk sokkal rosszab körülmények lennének, s akkor sem fordulnánk be. Az ember ilyen alkalmazkodós fajta, s tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Senki nem mondta, hogy mindig minden a normális kerékvágásban fog haladni, mint azt sem, hogy ez a “krízis” örökké fog tartani.
 • Szabad ember vagyok dönthetek úgy, hogy elmegyek – Ez így van. Bár ugye társadalomban élünk, s elfogadjuk, hogy a meghozott szabályok vonatkoznak ránk, de nyilván ettől átmegyünk a piroson, gyorsabban hajtunk (hogy csak néhány egyszerűbb szabályszegést vegyek alapul), s ki tudja milyen szabályokat hágunk még át. Szóval valóban ez csak egy polgári engedetlenség, ami szabálysértésnek számít.
 • Az egész a kormány propagandája – Politikai előny származhat ebből is, mint másból is. Nyilvánvaló, hogy a kormányzat megpróbálja kihozni a legtöbbet a helyzetből. Hogy propaganda-e? Az egész világon az összes kormányzat csak nem fog össze, hogy otthonukba kényszerítse az embereket. Bár nyilván akad ilyen konteó is, de azért ez óriási szervezést igényel, s jelenleg nem látható, hogy milyen előnye származik belőle a világ összes vezetésének.
 • A tévében hülyeséget mondanak – Hát ezzel nem tudok vitatkozni. Nekem 8 éve nincs előfizetésem, fogalmam sincs milyen műsorok vannak a tévében, de nem is érdekel igazából.
 • A vírus számai alacsonyak, ez az egész egy lufi – Magam is azt gondoltam, hogy 2000 beteg egy társadalomban olyan elenyésző, hogy említést sem érdemel. Nem veszélyes elvileg csak a betegekre, idősekre. Szóval minek a para? Maradjanak otthon ők, aztán levan a gond. Érdekes módon nekem egy olyan ember magyarázta a dolgot, aki ezt érti. Ha nem foglalkoznánk a dologgal, akkor is van egy világszinten megjelent járvány, ami ellen nincs gyógymód. Ha korlátok nélkül terjed, s esetleg mutálódik, akkor százezrek, vagy rosszabb esetben milliók halálát is okozhatja. Én is azt gondolom, hogy elvileg van millió sokkal veszedemesebb dolog, de eszembe jutott a tizedik ember a WWZ-ből. (Mi van, ha egy pillanatig elgondolkodunk rajta, hogy nem nekünk van igazunk? Az ember mindig a saját szűrőjén keresztül nézi a világot. De mi van akkor, ha kiderül, hogy a szűrő rossz?)
 • Csak kávézgatunk, ez nem is rendezvény – Hát ez azért a nyilvános hirdetéséből is kiderül, hogy nem igaz. Egyfelől meg van hirdetve, másfelől versenyként van meghirdetve nem kávézgatásként, harmadrészt pedig a megjegyzésben szerepel a rendezvény szó. Ez nem érv.
 • A sportrendezvények nem tiltottak – A HKK jelenleg – s ez valószínűleg így is marad – nem sport és nem is tömegsport. Egy szabadidős tevékenység, amely űzhető versenyszerűen, de ettől még nem válik sporttá.
 • Írjon ki a Boccia klub egy darts versenyt, s aki elfárad leül kártyázni – Tudom, hogy viccnek szánta, aki írta, de el tudom képzelni, hogy van olyan ember, aki ezt komolyan gondolja.
 • Ha nem mi leszünk ott, lesznek ott mások – Ez igaz. Mondjuk ők megengedett tevékenységet fognak folytatni, mert az nem egy rendezvény, de ez igaz.
 • Aki nem akar, az nem jön – Ez mindig is így volt.

Valószínű nem szedtem össze mindet, de ezek nagyjából az elhangzott érvek. Írhattok még a kommentek közt!

Érvek a megrendezés ellen

 • A törvény az törvény, be kell tartani – Sokat nem lehet hozzátenni ehhez a gondolathoz. Ha tetszik, ha nem jelenleg a FIDESZ van kormányon. Ennek okán ha elfogadnak egy rendeletet, amit be kell tartani – még ha nem is tetszik, meg nem is rá szavaztam – akkor is el kell fogadnom ezt. Részemről egy verseny nem elégséges ok, hogy ne tartsam be ezt a szabályt.
 • Egészségügyi vészhelyzet van tiltásokkal, ezt be kell tartani – Ezt több egészségügyben dolgozó orvos is elmondta, aki játszik a játékkal. S bár senki nem virológus közülük, azért elfogadhatjuk, hogy az ő véleményük mérvadóbb, mint azoké, akiknek a hírekből kellene összerakni a képet, s alapok nélkül kellene okosnak lenni. (Részemről Dorina válasza lenne megnyugtató, de mindig elfelejtem megkérdezni. 🙂 )
 • A vírus valós és veszélyes – Ezt halljuk hónapok óta. Részemről én sem vagyok meggyőződve róla, hogy ez így van. De tartom magam a tizedik ember gondolatához, s elfogadom, hogy nem csak nekem lehet igazam. Ha nekem van igazam nem fáj, hogy elfogadom a másik oldal véleményét, ha a másik oldalnak van igaza, akkor örülök, hogy hittem nekik.
 • A verseny maximális létszáma 26 fő – Még talán a mai napon is volt hely, ami azt mutatja, hogy az emberek nem feltétlenül gondolják úgy, hogy azonnal elrohannának versenyezni. Úgy tűnik javarészt győz a józan belátás. Ha nem így lenne 10 perc alatt elfogyott volna az összes hely. Szóval az emberek még sincsenek “kiéhezve” a HKK-ra?
 • Sportrendezvény, kávézgatás, egyebek – Ezzel csak egy bajom, hogyha valami rendezvény, az rendezvény, nem kell másnak beállítani, mint ami. Ettől kevésbé lesz hiteles a mondanivaló. Számomra az lett volna hiteles, ha valaki leírja, hogy tudjuk, hogy tiltott, de mi tökösek vagyunk, a töketlenek meg maradjanak otthon. Tudom ez nem szép, de legalább igaz. Anno elkapott egy rendőr mobiltelefonos vezetés közben. Mondta, hogy látták, hogy telefonáltam. Mondtam, hogy tudom, hogy így volt. “Mi legyen?” – kérdezte. Mondtam, látták, így volt, vállalom a büntetést. Erre elengedett, mert nem néztem hülyének. Nekem jobban tetszene, ha az hangzana el, hogy tudjuk, hogy nem szabad, de nem érdekel minket.
 • Társadalmi felelősségvállalás – Ha a vírus valós veszélyt hordoz, akkor lehetünk annyira “jófejek” mi is, hogy nem csak magunkért, hanem a társadalomért is felelősséget vállalunk. Tudom, hogy nem szokás, de gondolhatunk azokra, akik félnek, vagy ha valósnak fogadjuk el a helyzetet, akkor azokra, akik megfertőződhetnek és meghalhatnak. Ezek mi is lehetünk. Részemről ez egy elég erős érv amellett, hogy én ne szervezzek rendezvényeket, amíg ez a helyzet fennáll.
 • Ha van hely… – Akkor időszerű egy ilyen verseny kiírása?

Lehet itt sem írtam le mindent, ha van olyan érv, ami ide illene, írjátok meg a komment szekcióban.

A cikknek nem célja ítélkezni senki véleménye felett, nem köteleződik el egyik oldal mellett sem, bár az én véleményem nyilván kivehető, hogy én nem szándékozom addig versenyt szervezni, ameddig erre hivatalosan nem ad a kormány lehetőséget! A helyzet a május 12-i állapotot tükrözi, ha közben változik, akkor nyilván az én véleményem is változhat az információk tükrében.

Ha hozzászólsz ne indulatból tedd, s kérek mindenkit a kulturált véleménynyilvánításra! Köszönöm.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Rendezvényszervezés bejegyzéshez

 1. Rokolya Norbert mondta:

  Nálam a ; Társadalmi felelősségvállalás.
  Igazából ezen ok mentén próbáltam cselekedni, az élet minden területén mióta fenn áll a helyzet, – emberi gyarlóságommal együtt, -tehát nem tudtam töretlenül 0-24,minden szituban, de igyekeztem…
  Én itt is hasonlóképpen gondolkodnék. Azonban amiről most beszélünk, az egy töredékkockázat, ahhoz képest, mint amikor bemegyünk egy szuper/hipermarketbe bevásárolni és szerintem mindenki tudna magáról legalább 10 példát említeni, amikor legalább ekkora kockázatot vállalt a krízis alatt, csak hát ezekről nem beszélünk.
  A helyes és valahol még reális út, az a minimalizálása ezeknek a kockázati tényezőknek.
  Azt mondanám, ha választ kellene adjak, hogy nem csapnám az ostort a felett sem, aki rendezi, sem aki résztvesz rajta, de teljes megértésem adom annak is aki nem. Szerintem itt nem hibás egyik nézőpont sem. A többit már az élet írja…

 2. Toas mondta:

  Én is úgy gondolom, hogy nem a legjobb ötlet ez a verseny jelenleg. ( A summákolás része kifejezetten nem tetszik.)
  Ugyanakkor a cikk tényleg nagyon egyoldalú, de mivel ezt vállalod is a végén nem olyan nagy gond (Sajnos ezt nehéz kivédeni, a magyar sajtónak se megy semelyik oldalon)

 3. Bubu mondta:

  Közben nem tudom, figyeltétek-e a kormányinfót, az alábbi érdekes információk hangoztak el:

  – A közeljövőben meg fogják nyitni az éttermek belső terét (pontos időpontok erről ha jól figyeltem, nem mondtak).
  – Június 1-től Budapestet kivéve a 200 fő alatti esküvőket engedélyezik a megfelelő távolságok betartásával (mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy fognak 1,5 méteres távolságból menyasszonytáncot tartani…).

  Arra vonatkozóan azonban semmilyen információ nincs, hogy a kávézók belterében lévő kis létszámú rendezvények engedélyezettek-e. Így ez egyelőre továbbra is egy szürke zóna. Viszont a téren egyre optimistább vagyok, hogy nem kell augusztus 15-ig várni a következő olyan Hkk versenyig, aminek a megtartásán nem vitatkozunk majd.

  • Bíborhold mondta:

   Az nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb engedélyezve lesznek kisebb összejövetelek. Nemrég olvastam én is a változásokat. Az esküvős sztori a legbíztatóbb. Ha lehet 200 ember együtt, az már jó út.
   De ne igyunk előre a medve bőrére.

 4. D.K. mondta:

  Nem sumákolásról van szó hanem logikus gondolkozásról de nincs semmi baj nem mindenkinek megy önállóan gondolkodni 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük