No mana, no cry?

by Robi

Ezúttal egy rövidebb bejgyzést írok, mert nem akarom túlragozni a témát. Ugyanakkor egyre többször jelenik meg beszélgetésben, hogy a játéknak nem sok mozgástere maradt, elérte a plafont. Ez a dolog látszódik azon, hogy egyre drasztikusabb változások jönnek ki, hogy a játék fenntartható legyen. Először tavaly szeptembertől a jött a 3 szín szabály. Ekkor én ezen a spirálon nem is gondolkoztam el, mert úgy láttam, hogy a negyedik szín úgyis a legtöbb dekkben mutatóba van benn, 3-4 lapot meg mindig ki lehet cserélni. Aztán jött idén áprilistól a zanszilánk szabály változás, amit igazából még ki sem próbált senki élesben, Ennek ellenére máris a legtöbb fórumon arról folyik a szó, hogy milyen korlátozások lennének még időszerűek, hogyan lehetne belenyúlni a játékba, hogy a gyorsulását visszafogjuk. Ez a mai eszmefuttatás nem erről szól, mondjuk ahogy én látom minél több alapszabály borul fel, annál inkább elveszik a játék. Olyan ez, mint amikor az élet kutatása közben a tudósok egyre kisebb részecskék megismeréséig jutottak, már a szubatomi szintet is felfedezték, s közben elveszett a valódi kutatási cél. Ezt talán érdemes lenne egy külön posztban boncolgatni, fejtegetni valamikor a jövőben.

A mai bejegyzés témája igazából akkor fogalmazódott meg bennem, amikor az új alapkiadásban megjelenő Azúrfőnix-et nem éppen emeltem piedesztálra. Úgy éreztem, hogy sokak szerint méltánytalan módon bántam vele. Azóta többször végiggondoltam, a arra jutottam, hogy az akkori véleményemet fenntartom, azt gondolom, hogy ezzel nem feltétlenül kell egyetérteni. Mindenkinek hagyjuk meg azt a privilégiumát, hogy saját véleményt formáljon. Az akkori kommentek olvasgatása közben megfogalmazódott bennem a egy gondolat, amit azóta több embernek feltettem:

Vajon lehet-e a mostani lapokból olyan versenyképes paklit építeni, ami nem használ manát?

A legtöbben egy legyintéssel elintézték a gondolatot: “Hülye vagy? Dehogy lehet!” Egyetlen ember mondta, hogy már évekkel ezelőtt is történt ilyenre kísérlet, de ekkor még az a koncepció inkább móka jellegű dekk volt, semmint versenyképes pakli. Én azonban elgondolkodtam rajta, hogy a Fürge elfek, Demizrák, Csillámtündérek korában vajon nem jutottunk-e el máris oda, ahol ez megvalósítható?

Én magam nem kezdtem el agyalni a paklin, aminek több oka van:

  • Nem igazán szeretek kontroll jellegű dekkeken gondolkozni.
  • Ha összeraknék egyet, szerintem a fentiek miatt számos sebből vérezne.
  • Nálam általában a közösség tagjai sokkal jobban értenek a játékhoz.

Én anélkül, hogy ezzel foglalkoztam volna úgy gondolom, hogy ez már lehetséges kell legyen, hiszen több olyan isteni szett van, ami ezt lehetővé teheti, s évről-évre egyre több 0-ás lap jelenik meg. Ha még nem is jött el az idő, akkor is úgy látom, hogy nagyon közel kell legyen, hogy egy olyan erős versenypakli emelkedjen ki a többiből, ami nem használ sem csontot, sem manát, mint erőforrást, pusztán a nullás/nekronos lapokra támaszkodik.

Éppen ezért egy kis játékra hívnálak titeket, ha van kedvetek hozzá. Állítsatok össze versenyképesnek ítélt paklit a következő szabályok szerint:

  • A pakli egyetlen lapja sem használhat sem manát, sem csontot erőforrásként, s azok a lapok sem játszanak, amelyek idézési költsége attól függ, hogy az ellenfél mekkora költségű lapot játszik ki (tűztomboló, manacsapda, hely szelleme, stb)
  • A lap ik-ja tartalmazhat nekront, építőt, áldozást, de csak 0 vp-t, csontot, vagy zanszilánkot.
  • Tartalmazhat olyan lapot, amit nem játszanál ki, de mondjuk a mutogatós képességét használnád. (Pl. Fairlight bölcsessége)

Szerintetek össze lehet rakni egy ilyen paklit? Ha úgy érzitek, hogy ennek nincs realitása, abban az esetben írjátok le, hogy szerintetek ennek mi lehet az akadálya? Itt, vagy a Facebook csoportban várom a kommenteket! Kíváncsi vagyok a véleményetekre, illetve a jó megoldásokra! Hátha valakinek eszébe jut valami!

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük