[HKK] Használható nem gyakori lapok a HKK-ban (2. rész)

By Robi

Ahogy tanult kollégák rámutattak a hétfő cikkből bizony voltak lapok, amelyek kimaradtak. A Kékvérű oroszlán, Trebor kalodája és Suu’zy barátnője szándékosan nem kerültek be a felsorolásba, azokról ebben a cikkben olvashattok. Azonban így is maradt bőven versenyerős, nem említett lap. Nézzük hát, hogy mely nem gyakori lapok azok, melyek az Új Nemzedék formátumon is használhatók, s az előző részből kimaradtak. A goblinok megmentője sajnos ebbe a felsorolásba nem fog bekerülni, ahogy más, időközben kirotált lapok sem. A felsorolás lehet így sem lesz teljes, de talán némiképp kárpótol titeket a cikk. Vágjunk is bele!

Kereskedők céhe

Ha már múltkor megemlítettem a gyógyítók céhét, akkor ejtsünk szót egy másik nem gyakori céhről, amely szintén elég sok pakliban feltűnt már. Ez nem más, mint a Kereskedők céhe. A kiadói egyszínű verseny előtt volt szerencsém Győrben összefutni egy Roxati céhtanács főtitkára által vezetett sárga paklival. S ha már összekerültünk, akkor Mikulás Ádám a paklin keresztül megmutatta mennyire képes korlátozni a lehetőségeket ez a céh. A folyamatos varázspont buktatás iszonyatos tempóhátrányba tette a paklimat, s mire felálltam volna mindig sikerült egy keresés behúzása után lepörögnie. Nagyon erős ennek a lapnak a “J” képessége. Miközben folyamatosan varázspontot termel a gazdájának, az ellenfelet hátráltatja. Az biztos, hogy top 3 céh egyike ez a nem gyakori lap is. A többiről nem fogok írni, ugyanis paklifüggő, hogy melyik mit tud alkotni. Mindenkire rábízom melyiket milyen környezetben próbálja ki.

Ewgbert tornya

Emlékszem a Tleikan manapilonról először egy Dév által írt cikkben olvastam, egy általa összerakott Lassan járj alaplapjaként. Akkoriban még volt, hogy versenyzett vele a Vlagyimir ónixpiramisa, azonban végül a kettő közül a színtelen lap futott be nagyobb karriert. Mondanám, hogy ez a lap ugyanazt tudja, azonban ez így ebben a formában nem igaz. Működésében hasonló, azonban a pilonnál egy jóval gyengébb lapról van szó.
Amiben rosszabb: nem lehet ingyen kirakni, nincs rajta rezisztencia, a színe miatt nem fér be mindenhova és a lapot is 1 tempóval lassabban húzzuk fel. Nyilván ezen okok közrejátszottak, hogy ez is “csak” nem gyakori lap a Roxat céheiben. Mielőtt azt gondolnánk, hogy így már egy rossz lapról beszélnénk, le kell szögezni, hogy ez nem így van. A sárga az elmúlt évek alatt kifejezetten jó Járj kompatibilis színné vált, ezért aki sárgával áll fel, nem tesz rossz lóra. Olyan méltán népszerű lapok vannak ott, mint a Kisebb kívánság, a Zu’lit kísérlete vagy épp a Halászat. Kétség nem fér hozzá, hogy az Ewgbert tornyával fogunk találkozni a versenyasztalokon, igaz káosz formaton még mindig a jó öreg pilon jön helyette.

Kalózok kincse – Bo’adhun kincsesláda – Aranymosó serpenyő

Az Aranymosó serpenyő 2007-ben jelent meg egy Alanori Krónika mellékleteként. Mivel jól sikerült, ezért olyannyira része maradt a tárgypakliknak, hogy idővel keresett kinccsé változott. Talán a Manakulacs és a Rolf futottak még be hasonló karriert. (Igaz ez a két lap nem ért meg újrakiadást.) Érthető volt tehát a kiadó döntése, hogy újból kiadja, immáron azonban “csak” nem gyakori lapként. Hihetetlen, hogy máig van érték a lap képességében, igaz 2 lépésben működik, emiatt sem optimális választás már a mai metában.
A kalózok kincse a mai napig nagyon erős erőforrás lap, ha valaki keres jó erőforrást (igaz manapság azért van erre barnában mondjuk Zsákmányvadász vagy Mélyre ásott kincs is), és nincs pénze az előbb említett lapokra máig nem lő mellé vele. Huzat, csontot termel, visszavesz, ami önmagában is figyelemre méltóvá teszi, mivel a Zarknod szabálylapok ellen sem blank. A bo’adhun kincsesláda ezzel szemben csontot, manát és lapot ad nagy körönként egyszer. Ezt már közel sem mondanám kihagyhatatlannak, azonban a pár éve még igencsak erősnek számító Lassan Járj + Teremtő rakshallionos felállásban fontos szerepe volt. Sajnos a rakshallion időközben a tiltás sorsára jutott, így ez a pakli immáron másképpen áll fel.

Niotherg, a védelmező

Ha van lap, ami tényleg véletlenül maradt le a hétfői listáról, az nem más, mint Niotherg, a védelmező. Hogy Csető Zsoltot idézzem a HKK Blogról:
…ilyen felháborító módon benézett lappal ugyanis rég nem találkoztam már… Ezt a lapot konkrétan tesztelni sem kell, hogy ezt belássuk, hiszen alapból sért több alapelvet és íratlan szabályt, kezdve azzal, hogy első körben ad manát, önmagában mana- ÉS lapelőnyt generál (ha nincs hozzá ZSZ-ed vagy olcsóbbításod, akkor csak manahátrány nélkül), mindezt counter ÉS leszedés elleni védelemmel…
Azt hiszem tökéletesen elmondott mindent erről a lapról, ami történetesen a kiegészítő jónéhány ritka lapjánál erősebbre sikerült.
Nagyon durva előnyt képes termelni akár a fenti Ewgbert tornyával, akár Sárkány úrnővel, vagy bármivel, ami csökkenti a költségét. Sokat nem lehet hozzátenni, hiszen az idézett sorok magukért beszélnek.

Kyb’er, a csontangyal

Pásztor Szabolcs egyedi grafikájával és kézjegyével a védnöki lapok közt is megjelent ez a kártya. Szabolcsról tudvalevő, hogy utálja a gyűjtőgenerálásra épülő paklikat, nem is csoda, hogy az ő nevéhez köthető ez a lap. Még az Alanori Olimpia kiegészítőben jelent meg, s rögtön a gyűjtőgeneráló paklikkal játszó emberek osztatlan csodálatát elnyerte. Akkoriban ott lapult (és még máig ott lapul) a legtöbb fehérrel játszó pakli kiegészítőjében, hogyha valaki arra vetemedne, hogy gyűjtőt mer generálni az ellen be tudjon szállni. Sajnos sokat nem lehet elmondani róla, mert sokáig önmaga elverte az összes ilyen paklit, nagy szerepe van abban, hogy az ilyen dekkek a háttérbe szorultak. Persze már létezik rá is megoldás, csak hát ehhez például egy nem túl népszerű koncepcióval, a köddel kell játszani. A ködlidérc ugyanis meg tudja akadályozni a ködkeresésen kívül az összes keresést. Így, ha az asztalon van, akkor nem kell tartanunk Kyb’ertől sem. Ez a csodás kártya Vogel Patrik kifejezett kérésére kapott helyet ezen a listán. Mivel mára én sem kedvelem különösebben ezt a lapot.

Apró segítség

Nem is tudom, hogy mi volt velem, hogy a Niotherg mellett ezt a lapot is lehagytam a listáról, miközben én magam is rengeteg koncepcióban használtam már. Sokoldalú kártyáról van szó, hiszen amennyiben nincs szükségünk rá, legrosszabb esetben simán el is húzhatjuk némi gyógyulással karöltve. Azonban ereje inkább az “S” képességében rejlik. Mivel sok max 1-es költségű tóken lap van, ezért ez a lap többek közt lehet gyógyítás, semmizés, pakliégetés, feltámadó lény, stb. Igazából csak a tóken lapok köre, valamint a fantáziánk szabhat határt ennek a lapnak. Nagy szerepe volt abban is, hogy végül a Spóra tiltást kapott Új Nemzedéken, hiszen brutális varázspont termelésre képes ez a kis jószág.
A lapról az a városi legenda járja, hogy tesztelésen sokáig bármikor el lehetett dobni kézből. Ez azonban kezdőkézen túlságosan nagy előnyt termelt, hiszen egy csattogó krabber, vagy egy spóra túl nagy tempót adott a védekező játékosnak. Végül csak rákerült az a kicsi “S” jel, azonban a lap így is sokkal jobb, mint a nem gyakori lapok többsége.

Grobox fluxustörő

Bár én nagyon ritkán láttam mostanában pakliban (esetleg kiegészítő pakliban), ennek ellenére el kell ismerni, hogy ez a lap is jobb az átlagos nem gyakorinál. Korábban jóval több side-ban megfordult, azonban elődje nála lényegesen nagyobb karriert futott be. Erről is van egy olyan legenda, hogy valaki – még a régebbi verzió idején – ultra ritka lapot adott egy szettért, s meglehetősen dühös volt, amikor nem sokkal később kijött a felújítás. Így a régi verzió ára több ezer forintról egy pillanat alatt pár száz forintra esett vissza.
Az az igazság, hogy hiába jobb, mint az elődje, a lapok erősödésének köszönhetően már közel sem töltött be akkora szerepet, mint korábban.
Néha egy-egy börtön, bilincs, vagy hasonló pakli kiegészítőjébe befér, azonban sokszor mára tényleg nem találkozunk vele a versenyasztalokon.

Ryuku őrtorony

Bár ezt a lapot többen írtátok, én a mai lapok mellett már nem tartom eszeveszett erősnek. Játszani is többnyire egyszínű paklikban láttam. Amikor kijött – az Alanori Olimpia idején – akkor ezzel együtt jelent meg még pár hasonló (vagy kicsit erősebb) nem gyakori kártyalap. Ilyen volt abban a szettben a már fentebb is említett kékvérű oroszlán, vagy éppen a vérgólem. Sokat nem kell hozzáfűzni, hiszen épület révén a zanszilánk építéssel is kifizethető, s egy lap képességét elvenni – a dermesztésjelzőkből ezt már jól tudjuk – nagyon jó kis képesség. Ha nem lenne jó, akkor nem lenne probléma a Művészek céhével, vagy nem tűnne olyan erősnek a Tökéletes csend. S ezek a mai metában erős ritkának számítanak, így semmiképpen sem meglepő, ha az őrtornyot is szerepeltetjük egy ilyen listán. Meg tudom érteni, ha valaki kifejezetten erősnek tartja ezt a lapot.

Goblin füstkergető

Tőr pakli. Goblin pakli. Barna paklik. Mindenhova beférhet, igaz ezekhez a mai napig vannak olyan sztárlapok, mint a Goblin katapultőr, az Antimágikus goblin, vagy épp Solatopolka. Esetleg a Bubu által megemlített – azonba a listára végül fel nem kerülőGoblin kulacs. Ez utóbbit talán azért is engedtem el, amiért például nem teszek fel egy Roxati Tolvajnőt. Egy pakliban van helye, ott kifejezetten erős is, azonban a többi helyen nem teljesít túl jól.
Ennek a kis nem gyakori goblinnak az egyik erőssége, hogy szerepel rajta a Dobótőr szó, emiatt Alvilág ura mellett +1 rá reagálni a második körtől. Pedig, ha kijön, akkor komoly para, hogy az őrposztban lévő lapokra izmot rak és láthatatlanná teszi őket, vagy a következő tárgy vagy goblin is kap +1 reakcióvédelmet. Én Alvilág ura mellett használtam, mivel nem rajongok túlságosan az epikus követőkért, márpedig a Goblin totemisten ilyen, ráadásul az egyik legerősebb mind között.

Vérgólem

Semlegesítés, nem cserélhet gazdás és ellenfelét a semmibe leheli. Az Alanori Olimpia kiegészítőben megjelent nem gyakori szekció újabb gyöngyszeme. Nagyon zavaró volt, hogy nehéz eltakarítani, hiszen amellett, hogy 2 leszedést igényel (hiszen az elsőt ki ne semlegesítené 2 ÉP-ből), ha őrposztból akarják leütni, akkor ahhoz is két lény kell. Kirakni ezt a gólemet (pláne kánterként), majd eltűntetni az őrposztból a legzavaróbb ellenfelet akkor is jó üzlet, ha a következő körben leüti az ellenfél 2 lénnyel. Hiszen ekkora minimum 2 lény lesz ennek a gólemnek a számláján. S ha még esetleg fogott is valamit, akkor már baromi nagy lapelőnyt termelt. Talán a kicsit borsosnak tűnő költsége miatt nem lett sem ritka, sem pedig egy nagy karriert befutó lap, hiszen 1 varázspont és 1 zanszilánk kifejezetten borsosnak tűnt a 0,7-0,8-as átlagköltségű paklik korában. Talán, ha időben lassul a játék még jövőre láthatjuk egyszer-kétszer az asztalon. Én régebben Ligán játszottam vele, amikor a 25 ritka mellé kellett keresni erős nem gyakori lapokat.

Vándormuzsikás

Bevallom mindannyiszor elírom ennek a lapnak a nevét, amikor hivatkozn akarok rá, vagy csak úgy le szeretném írni. Nekem valahogy a Vándormuzsikus sokkal inkább jön az ujjamra. Az egy nekronért ősmágiásan kijátszható VP termelés kifejezetten jó cserepakli lappá teszi ezt a nem gyakori kártyát. Ráadásul a “J” képessége sem rossz, így ha ki is kopik idővel a Művészek céhe, akkor is megéri miatta játszani egyel. Teljesen jó képesség, hogy tud passzivizálni céheket, melyeket az ellenfél – jó esetben – nagy szenvedés árán aktivizált. Nekem elsőre az Udvari bolond jutott róla eszembe, azzal játszottam is régebben sokszor. Tudom, hogy a képességük nem ugyanaz, de mindketten ősmágiásan voltak képesek varázspontot termelni.
Járj mellett egy ingyen kijövő lap, amely manát is termel mindenképpen érdemes a figyelemre. Többek közt emiatt is, már most sok sidenak a lakója ez a lap.

S ha még mindig nem lenne elég…

Természetesen bármikor lehet egy harmadik listát is összeállítani hasonló lapokról, hiszen biztosan maradtak ki így is bőven olyan nem gyakoriak, amelyeket időnként láthatunk valamilyen pakliban. Legközelebb a gyakori lapokat fogom górcső alá venni. Addig is: Kimaradt valami a listáról? Nem értesz egyet a listán lévő lapokkal? Írd meg a véleményed!

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük