Használható nem gyakori lapok a HKK-ban

By Robi

2019-ban írt Csető Zsolt a HKK blogon egy Kezdő Kedd nevű sorozatot. Ezen belül összegyűjtött pár gyakori és nem gyakori lapot, amely minden kezdő (és haladó) játékosnak kötelező beszerezni. Nos azóta lassan 3 év eltelt, s arra gondoltam, hogy leporolom kicsit a témát. Összeszedtem tehát egypár olyan, az elmúlt időszakban megjelent lapot (először a nem gyakori kategóriában), amelyek akár versenyről-versenyre is előkerülnek. Fontos, hogy a fenti cikkekben említett lapokat (bár azok közül majdnem mindet újra kiadták) nem veszem fel a listára. Nézzünk tehát 1-2 versenykörnyezetben is használható nem gyakori lapot 2019-ből.

A hitetlen

Kezdjük egy méltán népszerű cserepaklis lappal. Első ránézésre nem biztos, hogy nagy számnak tűnik, hogy visszaveszünk egy lapot. Azonban a cserepakliból berakva a második játéktól +1 varázspont reagálni rá, visszaadja a kijátszáskori árát (az 1 VP-t) és még egy lénybe is tud 4-et lőni. Egy ekkora sebzés még védekezés bónusszal sem biztos, hogy megvédi a lényt a gyűjtőbe kerüléstől. Börtön és bilincs ellen is kiváló. Igazából a drágító koncepciókon kívül szinte minden kiegészítő pakliba beférhet. Egy jól eltalált és kiegyensúlyozott nem gyakori lapról van szó. Talán az Istentelennel lehet egy lapon említeni, ami zénes lapként (később újra kiadva nem gyakori lapként) nagy karriert futott be, mint kiegészítő lap.

Sajnos Élőholt Inváziós lap révén már csak kb. fél évig lehet használni Új Nemzedék versenyen, azonban addig minden bizonnyal a legtöbb kiegészítő pakliban ott fog lapulni.

Gyógyulós pakli (A gyógyítás fájdalma, Gyógyítók céhe, Főapát)

Ebből a hármasból egyértelműen a gyógyítás fájdalma futotta eddig a legkevesebbet. Ennek ellenére nem gondolnám, hogy a hátralévő több, mint fél évben ne látnánk az asztalon. Képessége miatt kiválóan illeszkedik a Roxati céhtanács főtitkárával felálló gyógyulásra épülő pakliba. Ugyanez igaz a másik két lapra is, hiszen a fehér céh mind a max ép növelése, mind a gyógyítása, mind pedig az ellenfélre tett mini háló miatt benne van a legerősebb céhek közt. (Arról ne is beszéljünk, hogy mindegyiken van 1-1 laphúzás is.) A főapát pedig egyenesen a pakli egyik nyerése az Isteni érzés (valamint a gyógyítás fájdalma) mellett. Így a fenti 3 nem gyakori egyaránt fontos eleme egy jelenleg top meta paklinak.

Az idő vasfoga

Elsőre talán nem is tűnik annyira erős lapnak, hogy említést tegyünk róla. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a KF-es vonal nem volt erős koncepció. Azonban az elmúlt időszakban több keresős lapot is kapott. Ezek egyike a Törpe hős, a másik pedig Kázmér, a műlátómester. Ezek a lapok szinte kérik, hogy keressünk hozzájuk megfelelő tárgyakat. Az egyik ilyen az idő vasfoga. Hálós, életkioltós leszedés, vagy körszakítás, védekezésből is kijátszható, jelenése is van. Mind keresni, mind pedig felhúzni jónak tűnik. Így aztán a fenti 2 ritkára épülő tárgykeresős pakli egyik alaplapja vált ebből a nem gyakori tárgyból. Először egy beszámolóban olvastam, hogy valaki azzal terrorizálta az ellenfelét, hogy kereste a lapot, majd az ellenfél első lapja után szakította a kört. Ha már itt tartok, elsőre nekem a Törpe hős a megjelenéskor nem is tűnt akkora spoilernek. Azonban a moa homokfutó, vagy éppen a varkaudar lapát mellett már nem is tűnik rossznak. Pláne, hogy a legutóbbi egyszínű versenyen is megvert egy ilyen pakli.

Alligátorteknős

Amikor először játszott Dönczi Krisztián ezzel a lappal, nem is értettem, hogy mit keres a pakliban. Aztán – némi segítséggel – rájöttem, hogy a Lassan járj feltölthető kiváló, 4-es alap idézési költségű varázslatokkal, vegyük csak alapul a méltán népszerű A teknősök bölcsességét, a Kisebb kívánságot, Zu’lit kísérletét, mellé egy jó kis Halászatot. Ha egy másik isten lapjai szimpatikusabbak, akkor Brutálgeddont, Megnyilatkozást, vagy épp a Bölcsek kívánságát. Ha kezdőkézre húzzuk ezt az egyszerűnek tűnő lapot, akkor belátható, hogy egy anti-mágia 2-vel érkező 3-as idézési költséggel rendelkező lapot nehéz megfogni. Ha emellé dobunk a kézből 2 varázslatot, akkor simán kinn lehet az asztalon 11-12 sebzés, ami kiváló kezdés az első körben. Ellenfél legyen a talpán, aki ezt egykönnyen megoldja. Nagyon agresszív, nagyon kellemetlen pakli, amely iszonyatosan gyorsan képes nyerni. Emlékszem, amikor hallottam róla számomra azért volt meglepő, mert frissen bontotton nem láttam benne potenciált (igaz el sem gondolkodtam rajta a 2 nekron költsége miatt).

Anbam

Hát igen. Zorall sokáig ellenállt a mezőnek, s neki tulajdonítható a mondás, amely úgy szólt: “amúgy nincs baj a mezővel”. Azóta már rászokott ő is, hogy mezőkkel induljon versenyen, így ezt a mondatot ritkábban halljuk tőle. Maga a lap egy pakliban sem szerepel alapból. (Bár soha ne mondd, hogy soha. Ugyanis én ismerek olyan játékost, aki alapból játszotta a tűzpaklijában a Pihenő nevű lapot, hátha mezőt kap. Erről Hundzsa Feri szerintem tudna is mesélni.) Ez a lap a kiegészítő pakliban pihen (szinte mindegyikben, mióta megjelent). Mindenki semleges csatamező ellen használja, hiszen az ellen lett kitalálva. Persze be kell húzni, azonban ez nem baj, hiszen nem a követőt vagy szabálylapot kapcsolja vissza, hanem az ellenfelet bünteti a szabálylap miatt. Mondjuk az igencsak jól eltalált Roxati céhtanács főtitkára mellett különösen hatékonyan működik, hisz ott a követő alapból is bünteti a mezőt. Leginkább az istentelenhez tudnám hasonlítani ezt a lapot, mely mostanság szinte minden kiegészítő pakli lakója.

Áruló teknős

Egy Roxat céheiben megjelent, igencsak jól eltalált céh aktiváló és egyben céh passzivizáló lapról beszélünk. Ereje pont abban rejlik, hogy amíg a mi oldalunkon aktivál egy céhet, az ellenfélnél ezt megteszi ellenkező hatással. Emellett varázslatokat vesz vissza a gyűjtőből. Ha ez nem lenne elegendő a képességei mellett kiváló őrposzt torlasz, a maga 4 életpontjával. Én Korlátozásban hallottam játszani először, azonban úgy gondolom, hogy lila színnel felálló börtönbe, vagy bilincsbe is beférhet. A népszerű zöld isteni szett – ami ugye mindhárom fenti koncepcióba jó választás– egyik lapja, a Selyemátok könnyen meg tudja termelni azt a csontot, ami a kijátszásához kell, így aztán lehet nem is annyira drága a lap, mint amilyennek elsőre tűnik. A lila, mint szín szintén jó választás a fenti koncepciók bármelyikébe. Gondoljunk csak a Bilincsmesterre, vagy éppen a Kifordított varázsdobozra. Nekem ezzel a két színnel a Kígyópók is nagyon jól működött, mivel azt meg keresi a másik isteni lap, a Titánpók.

Xeron, az agg

Xeron, az agg már az első olvasáskor feltűnt, hogy nem egy rossz lap, bár akkor azt gondoltam, hogy a kettő köteléket elég nehéz neki összehozni neki. Aztán olvastam az Eldüenen egy sárkány pakli összeállítást, ami ugye rögtön megtermeli a 2 köteléket egy Sárkányfészekkel. S onnantól fogva ez a lap kézből dobásra bármikor képes felállítani egy céhet. Arról ne is beszéljünk, hogyha ez az UR lap képes arra, hogy adja ezt a sárkányt, akkor 2-3 ilyen az asztalon teljesen ellehetetleníti az ellenfelet. Ez mindenképpen figyelemre méltó lap. Saját környezetén kívül persze csökken az ereje, de vajon ki panaszkodna egy asztalról feláldozható lényre, amelyik kánterel?

Xeron, az aggnak van még egy faj – az alakváltó – ami köteléket adhat. Sajnos ebből viszonylag kevés jelent meg eddig. A Céhes tanácsadó és a Sírrabló talán használhatók. Bár az egyik leginkább a cserepakliban kap helyet, a másikra ránézve pedig a gyűjtőgen jut eszembe. Attól nem is beszélve, hogy azok is céhet aktiválnak.

Ennyi lapot szedtem most össze első körben a nem gyakori szekcióból. Legközelebb górcső alá veszünk néhány használható gyakori lapot is! Van olyan, amit kihagytam? Esetleg van, amit ti használtok? Írjátok meg kommentben ezeket a lapokat.

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Használható nem gyakori lapok a HKK-ban bejegyzéshez

 1. Bubu mondta:

  Szerintem itt nagyon sokminden maradt ki (céheket, narancs lapokat most nem számítva):

  – Apró segítség – elég sok helyre befér, ha mást nem sideból.
  – Trebor kalodája – nagyon jó counter
  – Goblin kulacs – egypaklis, de oda kegyetlen.
  – Goblin füstkergető – elég mutifukcionális, keltető, akár arochos, de más területeken is bőven jó.
  – Vándormuzsikás – most még kicsit lebecsülik, de hatékony manatermelő lap.
  – Ewgbert tornya – ezt nem is értem…
  – Ryuku őrtorony – a játék egyik legerősebb leszedése
  – Kalózok kincse – Bo’adhun kincsesláda – Aranymosó serpenyő – ezek is paklispecifikusak, de kegyetlen erős lapok.
  – Niotherg, a védelmező – szintén elég gyakran látjuk mostanság.

  Elsőre ezek jutottak eszembe.

 2. Visszajelzés:[HKK] Használható nem gyakori lapok a HKK-ban (2. rész) - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük