Fejben dől el? (Nemzeti beharangozó)

Amikor egy versenyről beszélünk (legyen az bármilyen sport, vagy az oldal témájához igazodva szerepjáték-, esetleg kártyaverseny), akkor először az esélyek jutnak eszünkbe. Aztán hamar előkerül egy-két egyéb szempont. Előkerül a játéktudás, a rutin, a forma, valamint a mentális felkészülés. Mondani sem kell, hogy egy rossz koncentrációval képtelenség lesz a legjobbak közt bármilyen eredményt elérni. Mondhatni nem sok sót fogunk megenni, amennyiben folyton elfelejtjük, hogy a kitalált karakterünk miben is jó, illetve folyton benézzük akár még a legegyértelműbb szituációkat is.

A HKK Nemzeti Bajnokság közeledtével egyre többször jutott eszembe, hogy írnom kellene egy cikket. Azonban ahogy a mentális állapotom a versenyre való felkészülést nem tette lehetővé, úgy ezek a sorok is nehezen születtek meg. A kvalifikációt megcsináltam (s így meghívást is kaptam a három napos megmérettetésre), azonban be kellett látnom, hogy idén sajnos ennek ellenére sem tudok elindulni. Ennek okát többször említettem már itt az oldalon is. (Nem akarok most ebbe különösebben belemenni, akit érdekel visszakeresi.) Itt most legyen elég annyi, hogy nem vagyok versenyzésre alkalmas mentális állapotban. Így adta magát, hogy ez legyen a témája egy Nemzeti Bajnokságra felvezető cikknek. Vajon idén ki nyeri meg ezt a rengos versenyt? (A tavalyi győztessel készült interjút itt találjátok!)

Nemzeti bajnokság közvetítése

Hogy részt vegyek mégis valamilyen formában a versenyen az Vogel Patriknak köszönhető. Még szeptember elején megkeresett azzal, hogy nem lenne-e kedvem részt venni a Nemzeti Bajnokság közvetítésében. Tetszett a felkérés, azonban nem akartam rögtön igent mondani. Nem akartam elvágni magam a lehetőségtől, azonban nem vetettem el az esetleges indulás lehetőségét sem, amennyiben jobban lennék. Sajnos a helyzetem nem javult jelentős mértékben mértékben, így október elején végül beláttam, hogy nem leszek versenyzésre alkalmas állapotban. A koncentrációm teljesen szét van esve, valamint ideges és zavart leszek sok ember közt. Ha indulnék csak egy – a tavalyihoz hasonló – sikertelen, frusztrációval teli versenyélményt szereznék. éppen ezért október elején véglegesítettük az együttműködést. (Közben lett volna lehetőségem a Mondoconra is kimenni Miklós jóvoltából, azonban az ottani tömeg most tudom, hogy sok lett volna nekem.)

Közvetítés a HKK Nemzeti Bajnokságról

Játéktudás, szerencse és mentális felkészülés

Akár sportolunk, akár bármilyen formában megmérettetésre készülünk (lehet ez egy HKK kártyaverseny, vagy egy szerepjátékos verseny is) annak vannak fázisai. Nyilván lehet találni mindenféle coach-okat, akik hatékony és kevésbé hatékony edzési- és felkészülési programokkal, jó esetben ingyen, rosszabb esetben pénzért. Ha az ember küzd valamilyen mentális vagy lelki betegséggel, akkor sokszor kap ismerőseitől mindenféle botos emberekről, sámánokról és hasonlókról anyagot, hogy ez aztán tutira segít. Őszintén szólva én igyekszem bízni a szakemberekben, s mint a betegségeknél, így az efféle felkészülések mentén is a valódi sportedzők javaslatait venném elsősorban figyelembe.

Hogyan is épül fel egy jó edzésterv?

Egy sportoló felkészítése egy versenyre három jól elkülöníthető fázisban történik.

 1. Alapozás – Ez a szakasz többnyire arról szól, hogy felkészüljenek a versenyzők a versenyekre. Ilyenkor többnyire erőnléti edzések vannak, melyeknek az a célja, hogy megfelelő erőnléte és állóképessége legyen a versenyzőnek. Ez a szakasz szól a monotinástűrő képesség felépítéséről is.
  HKK nyelvre lefordítva, ez a tanulási folyamatot jelenti, valamint a megfelelő paklit megtalálását, amivel játszani szeretnénk.
 2. Formába hozó szakasz – Ebben a szakaszban a fő cél, hogy a versenyzők felkészüljenek az előttük lévő kihívásra. Amennyiben az első szakasz az erőnlétet és az álóképességet volt hivatott felépíteni, akkor ez a technikai elemek beépítéséről, tanulásáról, a különböző versenyelemek csiszolásáról, finomhangolásáról szól.
  Kártyás nyelven leginkább azt tudnám mondani, hogy ez a versenyre való felkészülés időszaka. Ennek fontos része az aktuális meta elemzése, versenybeszámolók olvasása, ellenfelek elemzése, s ezzel együtt egy olyan megfelelő paki kiválasztása, mellyel szeretünk, tudunk és van is kedvünk játszani. Természetesen az sem mellékes szempont, hogy az adott pakli versenyképes is legyen.
 3. Versenyek – A versenyek időszakában már nem az erőnlét és a finomhangolás a lényeg, eddigre az alapozás és az erőnlét megfelelő szinten kell legyen. Itt már nem a fejlesztés a javítás a cél, hanem a versenyre képes állapot fenntartása. Ezt többnyire sportban rövid, pörgős, regeneráló edzésekkel teszik meg. Nagyon fontos, hogy a verseny napján a legjobb teljesítményt tudja nyújtani a versenyző.
  Kártya esetén a mentális felkészültség más szempontból fontos. Itt egyetlen elhibázott lépés, egy rossz ütemű húzás is ki tudja billenteni az embert a nyugalmi helyzetéből. A kibillent lelkiállapot újabb hibára késztet, és egy rossz mérkőzés tönkreteheti az egész versenyt.
Mit tehetünk a lelki egyensúly megőrzéséért?

Két dolog miatt sem szeretnék az edzés első két részéről beszélni. Egyfelől nekem is a mentális felkészületlenség miatt marad ki a verseny, másrészt a Nemzeti előtt 1-2 nappal már nem igazán lehet alapozásról meg formába hozó szakaszokról beszélni. Mit tehetünk tehát itt a nagy verseny kapujában?

 • Ne görcsölj rá – A héten a munka mellett érdemes lehet más szabadidős tevékenységet választani, ami kikapcsol és más irányba tereli a gondolatokat. Nem kell folyton a lehetséges ellenfeleken és paklikon járjon az eszed. A másik fontos dolog, hogy realizáld azt a versenycélt, amit el akarsz érni. A túlzott elvárás ugyanúgy szintén lelki görcsöket okoz.
 • Ne most pótold a kimaradt időt – Ne pánikolj és ne szedd szét a paklid, vagy eszközölj olyan változtatásokat, amelyek nem várt módon befolyásolhatják a játékod. Ha nincs kész, akkor már nem is lesz sokkal jobb. Inkább ugorj neki azzal, amit ismersz, mint az utolsó pillanatban olyan változást eszközölj, ami teljesen elrontja az egészet. Nem érdemes elvenni időt a regenerációd elől, mert akkor nem tudod a formád időzíteni, s nem leszel koncentrált a verseny napján.
 • Gondold át a paklit újra és újra – Gondolatban fusd át a paklid újra és újra, próbáld elképzelni, hogy a versenyen hogy fog teljesíteni. Érdemes a sarokpontokon elidőzni, hogy milyen helyzetben milyen megoldásokkal tud operálni.
 • Igyekezz kipihenten érkezni – Persze mindig vannak olyan városi legendák, hogy “XY elment bulizni, hajnalban hazament, tusolt, összeszórt valamit, elment, s megnyerte a versenyt“. Tudd, hogy ez nem általános, ha ez elő is fordul, az inkább véletlen. Egy hibás óra is mutat kétszer pontos időt egy nap. Előtte nap feküdj le időben, hogy kipihent légy a verseny napján.
Verseny közben is van néhány dolog, amire érdemes figyelni.
 • A versenyt oszd mindig részekre – Mindig csak az előtted álló játékkal törődj, ne azzal, ami esetleg még rád várhat utána.
 • Ne gondolkozz azon, hogy mi lett volna, ha – Ott vagy a versenyen, ha hibáztál már nem érdemes azon kattogni, hogy másképp kellett volna csinálnod. Koncentrálj, hogy ne véts újabb hibát, hibákat.
 • Adj időt magadnak mindenre – Ha lehetőséged van rá, pihenj, élvezd ki, egyél, igyál. Fontos, hogyha korábban végzel, akkor az időt jól használd fel.
 • Éld meg a versenyt – Legyél koncentrált, figyelj az ellenfeledre, ellenfelidre. A másik is küzd azokkal a problémákkal, melyekkel te is. Lehet, ő nem aludta ki magát, egész héten túlórázott, stb. Hiába jobb papíron, senkit nem lehetetlen dolog legyőzni.

Remélem a legtöbben megfelelően fel tudtatok készülni az elmúlt 1-2 hónapban a versenyre. Találkozunk veletek a versenyen. Én mint kommentátor, ti pedig mint játékosok.

A versenyen a következő támogatóknak köszönhetően lesz közvetítés!
Beholder
Dungeon
Alanor
Libertan
Phantom Games

Találkozunk a versenyen!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. Visszajelzés:XXVI. HKK Nemzeti Bajnokság és közvetítés - Bíborhold

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük