Ilyen lapokat szedtem a videós draft-on

Egy videós draft margójára

by Bubu

Mielőtt belefognánk Bubu cikkjébe… Időközben megcsináltunk Andrással egy közös Alfa-elemzős videót, de a fényviszonyok változása miatt szinte az egész felvételben javítani kellett a színeken, így aztán kicsit hosszabban rendereli a gép, ami azt jelenti, hogy lehet csak szombat délelőtt fog tudni kikerülni. (Igen, sajnos 2 napig dolgozik rajta a gép.) Azonban, ha minden jól megy, akkor a héten még kikerül a második interjú is. Igyekezni fogok. Most pedig jó szórakozást!

Benke Robi (ez lennék én – a szerk.) április eleji videójában bemutatta, hogy milyen programot tesztelünk és gyakoroljuk rajta szűk körben a draftolást. Az általa bemutatott videó abból a szempontból volt érdekes számomra, hogy a bal oldalán én ültem, tehát az első körben én szűrtem őt, második-harmadikban pedig ő engem. Ez nagyjából rekonstruálhatóvá teszi a saját pickeléseimet is. Az meg egy különösen érdekes elemzésre ad lehetőséget, ha látom, hogy a mellettem lévő személy taktikázása mennyire befolyásolta az én döntéseimet és a paklim alakulását. Sajnos az 5 fős mezőny kicsit megváltoztatja a hagyományos draft képét, könnyebben mennek végig színek, akár koncepció alapok is, de az ilyen lapok kisebb mennyisége miatt nagyobb teret ad a good stuff játéknak. De azért talán így is lehet tanulságos cikket írni ebből. Csak emlékeztetésként: Az első kiegészítőben mindig tőlem kapott kiegészítőket a Robi, tehát ugyanazok a lapok voltak nálam egy körrel előbb, amiket ő kapott, tehát ha a videot nézitek, csak azt az egy lapot nem látjátok, amit én kivettem. Második-harmadik körben én válogathattam az ő „maradékaiból” egy körrel később. Ez alapján szinte minden körben láthatjátok, hogy miből tudtam válogatni. A lista során az első 10 lapom pickről pickre írom le, a többinél már csak azt, hogy mit tudtam még szedni. Mindig a zárójelben lévő számokkal jelzem, hogy Robi videójának hányadik percében van az a lista, amiből válogattam.

Első kiegészítő (Tükördimenzió)

A first pick (02:56) mindig egy nagy dilemma, egyrészt mert 2 ritkából is választhatunk, másrészt ebben még a többiek döntése nem szól bele. Így meghatározhat egy irányt. Sokan követik azonban el azt a hibát, hogy görcsösen ragaszkodnak hozzá akkor is, ha később nem jönnek hozzá a lapok. Robi videójából tudjuk, hogy mind a 2 ritkát továbbadtam, valami mást választottam. Ennek oka az volt, hogy egyiket se éreztem elég jónak. Kötelék nélkül a Xeno elég esetleges, univerzális ugyan, de igazán komoly előnyt nem lehet belőle kihozni. A Szaglászó vérfarkas izgalmasabb, mert egy masszív folyamatos előnyt ad. Viszont ez egy esetleges előny (nem mindig azt adja, ami kéne), a nekronköltség miatt meg a feltámadását sem lehet annyira kihasználni). Így körülnéztem, mit lehetne még választani.

3 lapon hezitáltam: Az egyik az Elnyelte a köd. Nem feltétlenül egy first pick lap, de a gyakori egyért leszedések közül egyértelműen a legdurvább, és lehet köré építeni egy köd szinergiát, ha jók vagyunk. A másik a Ragyás burástya, amivel elindíthatok egy Burástya vonalat, de önmagában sem rossz, ha nem tudják lelőni a második körére baromi nagy előnyt termel. A harmadik A lámpás dzsinnje. 1-ért lényleszedés elég satnya, de ha csak 3-4 másik dzsinnt sikerül mellé összeszedni, akkor a keresésével nagyon visszahozhatja magát, mert ezek külön-külön elég erős lapok, ha meg kisül a köteléke, akkor 0-ért meg pláne nagyon durva. Viszont nem tudhattam, hogy a többiek mennyire fognak a dzsinnes lapokra rámenni. De mivel ebből a kiegből eget rengető spoilert nem fogok tudni kiszedni, úgy döntöttem, kockáztatok, és Tharr leszedést vettem ki.

A második kiegnél (03.28.) 2 lap közül hezitáltam. Egyrészt kaptam egy Gleccserlámpást, azaz rögtön egy dzsinnt, viszont ott volt egy Örök élet könyve is mellette, ami egy nagyon erős folyamatos erőforrás, ami ráadásul már kijátszásakor visszaadja magát. Nehéz döntés volt, végül azért döntöttem a Könyv mellett, mert az szilárd meggyőződésem volt, hogy nem fog még egy kört menni, míg a Lámpásnál azért láttam esély arra, hogy 7. lapként visszakapom (ebben mint utóbb kiderült, tévedtem, Robi mellettem már 3. picknek kiszedte).

A harmadik kiegészítőnél (03:57) kicsit anyáztam magamban, amikor megláttam a Jéghozót, mert így a hármas kereső lockot (GleccserlámpásKívánságod számomra ParancsJéghozó) megszerezhettem volna első 3 lapból. Sajnos erről letehettem. De még így is azt éreztem, hogy ez illeszkedik a legjobban a paklimhoz, életes, folyamatos leszedést termel háló mellett, pár kör alatt meccset dönthet el, és a színe is jó. A 4-5. körben (04:19. ill. 04:59) aztán szerencsém volt, mert először egy Parázslámpás jött, majd egy Gleccserlámpás, így már abszolute működőképesnek éreztem a taktikámat.

Ekkor érkeztek vissza a lapok (05:20), ahol az első kiegészítőből benn maradt mind a Ragyás burástya, mind az Elnyelte a köd. Utóbbi azonban itt már nem bírt értékkel, hiszen 2 kereső lapot pickeltem az első ötből, a ködkeresés meg kizár másfajta kereséseket. Mivel még csak 2 színt használtam, nyugodt lelkiismerettel mehettem bele egy harmadikba, tehát a Burástya még mindig adta magát. Koncepcióba illő lapom volt az Üveglámpás, de kicsit tartottam is tőle, mert a szinergiát leszámítva kb. semmit nem csinál. Jobb a Burástya.

Hetedik lapnak (05:48) A Szirének hangjaA Dimenziók védelmezőjeTörött pajzs hármasból éreztem, hogy lenne még haszna az egyiknek. A védelmező tűnt favoritnak, mert szerintem a legerősebb gyakori counter a szekcióban. Igaz, nem ingyenes, de varázslatot fog, és a lények ütését is gyengíti. És az eddigi nem túl olcsó lapjaim mellett a hálót sem bánom. Ennél maradtam.

Nyolcadik (06:08) lap volt újabb dilemma. Ekkor már kezdtem kifogyni a jó lapokból, egy Szirének hangja tűnt opcionálisnak. Ellentétben Robival, szerintem ez egyáltalán nem egy rossz lap, nálam kb. Szirén csapda értékű, kicsit drágább, könnyebb counterelni, cserébe viszont bármit ellop, leszedések nem hatnak rá és azonnali. Viszont nagyon drága a paklim és úgy éreztem, hogy kell, hogy időt nyerjek. Ezért jobbnak tűnt egy Ozohrat fesztiválja, ami pont azt adja a decknek, ami kell. Viszont picit bizonytalan voltam, hogy kezdjem-e el a 4. színt (bár a Rhattban van dzsinn szinergia), illetve ez tipikusan az a lap, amiből 1 bőven elég, így lehet ez még korai. De végül kiszedtem. Kilencedik (06:32) lapnak megint jött egy védelmező, viszont e mellé egy Burástya tojásgondozó, ami ebbe a pakliba úgy kell, mint egy falat kenyér, csontot termel, ő maga is áldozható, de akár lényeket is termelhetünk vele. Tizediknek (06:52) már tényleg kiszedtem egy újabb védelmezőt, ez nem volt kérdés.

Innentől kezdve már nagyrészt másodvonalas lapok érkeztek, egyetlen kivétel az Ősminotaurusz, amin meglepődtem, hogy még 15. lapnak is ki tudtam pickelni. Ugyan jó drága, de a védőfunkciója eszméletlenül erős, és ha egyszer lejön, nem sok minden veheti fel vele a harcot. Rajta kívül még Rizikó-ból jött pár, valamint egy A szirének hangját is ki tudtam azért menteni.

Összességében volt egy jó szinergiám a 2 Lámpással, a Kívánsággal és a Jéghozóval, e mellé két erős kék counter, egy Ragyás burástya, egy Tojásgondozó egy Az örök élet könyve és egy Ősminotaurusz, ami nagyon erős, további 3 olyan kettő Ik-s lap, ami azért nem elvetendő, és opcionálisan egy Rhatt szín. Nem rossz, de van még hova fejlődni. Az Élőholt invázióból mindenek előtt Pletykafészkeket akartam, mert laphúzás és csonttermelés egyben, illetve az őt építeni tudó kék lényekből valamit. A Kísértetkölyök nagyon erős ide, mert jó fedező lény, ha megfogják, még van egy „búcsúképessége”, de mivel kevés a varázslatom, talán még a Kísértetvándor sem nagy ökörség. Ezenkívül a szinergia bővítése miatt még 1-2 jeges lap se jönne rosszul.

Második kiegészítő (Élőholt Invázió)

A balra adásnak sajnos nagy hátránya, hogy az első kiegem 21-es listáját már nem tudom megmutatni (mire Robihoz ért, már csak 17 lap volt belőle). De a saját listámról tudom, hogy Megrontott trikornist szedtem ki, nyilván azért, mert hatékony lövés, Semmibe küld, gyakran cantrip, idézéses és a gyűjtőből is van egy hasznos képessége. Második kiegből (10:24) ugyebár a Léleksárkányt kaptam Robitól, ami egy elég gyenge ritka, ráadásul színben is kiesik, így a többiből kellett választanom. Volt Pletykafészek is, Kísértetkölyök is, de az épületet éreztem fontosabbnak.

A harmadik kiegészítőből (11:14) Robi egy Pletykafészket vett ki, és ezzel nekem rossz döntést hozott, ha az benn maradt volna, tuti kiszedem, így viszont gyengén alakult a maradék. A Szirén csapda és a Hurok között hezitáltam, végül a permanens barna leszedés mellett döntöttem.

A következő 4 kiegészítőből 3 Kísértetkölyköt és 1 Pletykafészket (az egyetlent, amit Robi nem vett ki az ő 4. bontásából) szedtem ki. Érdekes, mert ebben az időszakban Robi folyamatosan azt mondta, hogy senki nem szedi a kéket [ez volt az érzésem – Robi], holott az első 7 lapomból 5 darab volt kék. Ez az illúzió azért alakult ki, mert a kék gyakori lapok erősen felülreprezentálttá váltak, Pletykafészekből és Kísértetkölyökből 4-4 akadt, de Szirén csapda, Kísértetvándor is mosolygott ránk több is. Ráadásul mivel Robi a Szirén csapdákat, én a Kísértetkölyköket preferálta, ezért nem tűnt annyira intenzívnek a másik szűrője egyikünk számára sem.

Aztán a 8. választásnál (13:56) az eleve nekem nagyon rossz kiegből már kb. semmi értelmeset nem találtam. Végül a Manokalipszis mellett döntöttem, annak esetleg lehet értelme, ha mást nem sideból. A 9. kiegészítőnél (14:01) feltűnt, hogy még nem szedtek ki Rosalindát. És arra is emlékeztem, hogy elég sok ment körbe. Így talán maradhat a Rhatt. Gondolkodtam még a másik Rhatt lapon, de a countert fontosabbnak éreztem.

Aztán a 10. lapnál meglepődtem (14:20). Ott volt egy Goblin tolvaj a pakliban. Ez azért érdekes, mert a tavalyi nemzetin nekem 2. és 3. pickem volt a két Goblin tolvajom, annyira erős lapnak tartom önmagában. Itt a koncepcióm miatt kicsit háttérbe szorítottam (meg talán annyira a kék lapokra figyeltem, hogy picit figyelmen kívül is hagytam őket), de 10. lapként ez már az a kategória, amit ha nem használnám a színt, akkor is lehet, hogy ellendraftolom, mert egyért jön, ellop valamit, aztán tömegirtás is lehet belőle…nagyon kemény. Így, hogy a színt is használtam, nem volt kérdés.

A 11. lapnak (14:50) egy Hóvarázst szedtem ki. Egyébként én is észleltem, hogy mennek körbe ezek a lapok, és Robival mindkettőnknek volt Gleccserlámpása, amivel kereshettük (bár ekkor én még nem tudtam, hogy neki van, csak azt, hogy valakinek az asztalnál). A különbség viszont az, hogy nekem a Jéghozóval már volt egy brutálisan erős lap, amit ki tudtam keresni, így már csak alternatíva kellett, tehát 1 Hóvarázsnál nem volt többre szükségem, ezért kezdetben nem is szedegettem. Az időzítésem remekre sikerült, az utolsót vettem el, amit még kiszedhettem. 12. lapnak (15:13) újabb Goblin tolvaj, nem volt min gondolkodni.

A maradék 9 lapból még 2 Rosalindát is ki tudtam szedni, meg azért 1-1 Inváziós emlékérem és Fokhagymakoszorú is befigyelt, tehát azt éreztem, hogy 13 nagyon jó lap került a paklimba, és további 3, ami azért nem elvetendő. Abszolút elégedett voltam. A 4 színem ekkor már úgy tűnt, hogy kialakult, de még mindig észben tartottam, hogy azért Rhatt vonalam a Fesztivállal és 3 Rosalindával egy igazán komoly spoiler ritkáért cserébe akár ki is vehető.

Harmadik kiegészítő (Ismét egy Tükördimenziő)

És jött a harmadik bontás, aminek az elején megláttam egy Dimenziószüretelést… Na ez a lap azt tudja, hogy topdeck fázisban nyertem, ha nem fogják meg. Ha egy asztalon belüli draftverseny van, akkor még abban az esetben is kiszedem, ha a Rhattot nem használom, mert nem akarom odaadni senki másnak. Itt meg még van is Rhattom…szemernyi kétség nem volt benne, ezt kell kivennem. A következő kiegészítő (19:25) érdekes volt, mert Robi meghagyott nekem egy Taurust, és nincs istenim. Csakhogy Sheran lapom sincs, és pont a Dimenziószüret miatt már nincs értelme színt váltani. Tehát nézzünk mást! Az Ezüstsörényű pegazus és a Gleccserlámpás voltak azok a lapok, amiknek láttam értelmét. A lámpáson hezitáltam. Nem voltam benne biztos, hogy kell nekem egy 2. De azt tudtam, hogy valakinek van jó sok Hóvarázsa, egy Gleccserlámpása és ki tudja még mije. Így ez egy részben draft, részben ellendraft volt, hogy kiszedtem.

Harmadik körben (19:54) nagyon mosolyogtam és hálásan gondoltam az előző 2 emberre, hogy jött egy Tükördzsinn. Egy harmadik fajta dzsinn, amit kereshetek, aminek a képessége ebben a leszedésektől hemzsegő környezetben szinte mindig kijön, a másolás is irgalmatlan erős képesség. A negyedik pakliban (20:20) meg ismét egy még meg nem kapott szinergialap, a Felhőlámpás érkezett. Na, így már sokkal szebb a világ. Ilyenkor már nem kockáztatja meg az ember, hogy hátha megy egy kört, inkább kiszedi, ami nagyon kell neki.

Az ötödik pickem előtt jól szűrt Robi [azért durva, hogy itt szűrtem jól először – Robi] (20:57), ha elengedi a Ragyás burástyát, tuti kiveszem. Innentől A dimenziók védelmezője és a Tojásgondozó jöhetett szóba, a Burástya mellett döntöttem, mert egyre több a tárgyam, egyre fontosabb a csont, meg abból eleve csak egyem volt eddig.

Hatodik picknél (21:33) megint kiszedte Robi a favoritomat, de igazából ez papírforma volt, így is maradtak erős lapok, ismét az Ezüstsörényű pegazusGleccserlámpás volt a dilemmám. Itt viszont már azt éreztem, hogy 3. Gleccserlámpásra tuti nincs szükségem, és csak az ellendraft miatt nem akartam kiszedni, bíztam benne, hogy megteszi más, és a pegazus jött, hiszen a csábítása erős és megfogni se könnyű lényként. A 7. pickem (21:44) aztán egy újabb Ezüstpega lett, itt már nem nagyon volt min gondolkodni. A nyolcadiknál (22:08) megint nem kellett gondolkodnom, mert kaptam egy 3. Tojásgondozót, köszöntem is szépen! 9-10. lapnak (22:25 ill. 22:57) két countert szedtem ki, egy Rumcájszot, és egy harmadik Dimenziók védelmezőjét.

Ezt követően még egy Rumcájszt tudtam kiszedni az erősebb lapok közül, valamint két Holttengeri énekkel erősítettem a leszedő szekciómat, illetve a 2 manás counterekből válogattam ki párat.

Összességében amikor megnéztem a használható színeimet, meglepődtem kissé, hogy 55 lapom van, tehát mindösszesen 8 narancs [ugye ebből 2 Tarrgeth 🙂] és színbe nem illő lapot szedtem ki, ez nagyon jó. Ezekből egy tiltott helyszín volt, valamint az Elnyelte a köd-öt biztosan nem fogom használni, így maradt 53. A fényképet nézve úgy gondoltam, hogy – bár ezzel a paklival nem fogok játszani, azért végigveszem, hogy elméleti szinten mi lenne az a 18 lap – amit kivennék:

 • 2 Ozohrat fesztiválja: A második blokk végefele szedtem ki őket minden mindegy lapon. De mint mondtam, ez az a lap, amiből egy bőven elég.
 • 1 Ködcsapás: Nem véletlen pickeltem az utolsó között. Leszedés sokkal jobb is van, a köd képességét meg nem akarom használni (márcsak azért sem, mert a Dimenziószüret is keresésnek minősül).
 • 1 Burástya kitingyűjtögető: A 4 burástyán nem igazán van tokentermelő lapunk, így nem érzem elég erősnek.
 • 4 Rizikó: Sok a kicsit drága, de erős lapunk, ezek mellett nem akarok 2 manáért counterelni, főleg nem nekronköltség mellett.
 • 1 Direkt kontaktus: Kicsit ugyanaz, 2 mana egy nekront sokallom főleg a sok azonnali counter mellett.
 • 2 Végzetes vonzerő: Bár egyért cantrip bűbáj, az egyes sebzés elég esetleges, sajnos más bűbájokkal meg nem tudjuk erősíteni. Viszont ha az ellenfél sok kis tokennel játszik, megfontolandó a betétele (zárójelben jegyzem meg, Robi szerintem rámehetett volna, mert neki a Gyilkos mérgeivel, Trafó mezőjével és Gyógyítás fájdalmával már egész effektíven működhetne).
 • 1 Manokalipszis: Elég rizikós lap és mivel nem szed le ténylegesen, inkább hagynám.
 • 1 Inváziós emlékérem: Drafton nem szeretnék ennyi nekront költeni.
 • 1 Fokhagymakoszorú: Sideból sok feketével játszó deck ellen jó lehet, de alapból szerintem elég esetleges.
 • No innentől nehéz a maradék 4-et kiszedni. Szerintem végül a Gyónás Raiának menne ki (kicsi drága), az egyik Gleccserlámpás (mivel csak 2 lapból tud keresni) és a 2 Rumcájsz (elég esetleges counter ebben a környzeretben), de ezeket a lapokat már készenlétbe kell tartani, főleg a Rumcájszok meg a Végtelen vonzerők azok, amiket megfelelő pakli ellen simán besideolnék, a Holttengeri ének ereje meg nagyban függ attól, hogy ki kezdi a játékot.

Persze ez az utolsó fejtegetés már csak elméleti, mert ezzel a paklival nem fogok játszani, ráadásul ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy ki mennyire veszi komolyan a draftot. Viszont talán érdemes volt ezt leírni, összefoglalni, hiszen ritkán tudok úgy draftot elemezni, hogy a mellettem lévő mozdulatait is látom és lehet az olvasók is tanultak belőle valamit. Nekem nagy élmény volt, és remélem, hogy másoknak is tetszik.

Bubu kérésének megfelelően a megjelenő részekre rá tudtok kattintani, s akkor a másik ablakban mindig a videó aktuális részéhez visz titeket a program. Köszönöm szépen az első cikket! Ti tanultatok valamit ebből az írásból? Szeretnétek még ilyet? A kommentek közt tudtok írni hozzá.

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 1. Toas mondta:

  Na majd valamikor kipróbálhatnánk a játékot a paklikkal is, hogy ne csak teoretikus maradjon ez a része 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük