[HKK] Beszűkült látókör, Tiltott mágia, Új nemzedék

Ti milyen versenyformátumot próbálnátok ki?

by Robi

A karantén után írtam egy cikket arról, hogy akkor éppen mennyire nem éreztem a Hatalom Kártyái Kártyajáték hívó szavát. A bejegyzést követően többen el is könyvelték, hogy én elkezdtem utálni az egészet, s nekifutásból akarok belerúgni a játékba. Ez egyfelől azért sem valósul(t) meg, mert bárhogy lehetett érteni a gondolataim, bármit mondtam, én szeretem ezt a játékot. Másfelől inkább építeni szeretem a közösséget, nem pedig rombolni. A játék szeretetét mi sem bizonyítja jobban, hogy figyelemmel követem a HKK történéseit, felmegyek megnézni a fórumokat, illetve elolvasom a HKK-val foglalkozó oldalakat – valaki szóljon már a Bíborholdas srácnak, hogy rakjon ki cikket vagy valami – emellett sokat beszélgetek a közösség tagjaival. Igyekszem nem túl kritikus megállapításokat tenni, inkább építő jelleggel hozzászólni a felmerülő témákhoz.

Frequently Asked Questions

A legújabb FAQ blokk, ahogy olvastam elég erős ellengondolatokat ébresztett a közösség több tagjában. Veszekedős, sértődős kommentek íródtak mindkét oldalon (4 nap alatt 92 hozzászólás született). Itt megállok a gondolatmenetben pár mondat erejéig, s kicsit elkalandozok a bejegyzés témájától. Lehetne erről külön cikket írni, de nem akarnék ennél hosszabban foglalkozni a témával. Ahogy Dév mondta, amikor interjút készítettem vele (s ezzel egyet kell értenem), hogyha felrakok valamit az internetre (bármit), akkor szembe kell néznem azzal, hogy nem mindenkinek tetszik, s fogok kapni hideget és meleget egyaránt.

Éppen ezért én igyekszem nem a szívemre venni a kritikákat/negatív kommenteket. Ha nem személyeskedő, akkor igyekszem megfogadni, ha igen, akkor trollkodásként kezelem, s elengedem. Nem látom értelmét annak, hogy megsértődjek azon, ha valakinek más a véleménye, esetleg az enyémtől eltérő, urambocsá’ negatív krtikát ír. Sokszor érzem úgy, hogy vannak emberek, akik mindent személyes sértésnek értékelnek, ami a véleményüktől eltér, s ki is vannak élezve arra, hogy megkeressék a megfelelő szókapcsolatokat, amit így értékelhetnek. Nem erről akarok értekezni, mindössze szerettem volna elmondani az én álláspontomat. Én annak örülnék, ha mindannyian tudnánk egymással beszélni, s nem az járna a fejekben, hogy miképpen lehet egy másik ember véleményén megsértődni. Zárójelet bezártam, s vissza is térnék a mai cikk témájához.

FAQ.

Hogy is működik egy-egy lap? Sajnos vannak a játékban olyan lapok, amelyek túl sok egyértelműsítő posztot kívánnak meg a játék alkotóitól. Az elmúlt 1-2 évben egyre-másra bukkannak fel ilyen kártyalapok, így aztán azon sem kell csodálkozni, hogy mindig jönnek ki újabb kérdezz-felelek cikkek a felmerült kérdések megválaszolására. Én el tudom fogadni, hogy az egyik oldal úgy érzi, hogy kitalált egy egyedi lapot, amire a másik oldal azt mondja, hogy ezt bele kell illeszteni a szabályrendszerbe. Sajnos ez néha azzal jár, hogy ezzel csorbul a lap eredeti szellemisége, s nyilván ez nem tetszik mindenkinek. Érzem, hogy ilyenkor a fórumon puskaporos lesz a levegő, olykor sértő megjegyzések röpködnek. Felmerül a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán ezekre a lapokra?

Én úgy látom, hogy ezen lapok által tágulnak a határok, s így nem robog a játék elkerülhetetlenül egy szakadék felé. A cél a tesztelők részéről egy-két kanyar, egy pár kitérő beiktatása, hogy a játék tovább tudjon élni. Ez az ötlet nekem tetszik, mert ezzel lassítható a lapok folyamatos erősödése. Ha meglátok egy ilyen lapot gondolkozni kezdek, hogy hova lesz jó, s nem azon jár az agyam, hogy ez nem egy “cantrip counter” (olyan lapfogó lap, amelyikre lapot is húzol), ezért nem fogok vele játszani. Fel is merült bennem az a gondolat, hogy az utóbbi időkben megjelent kiegészítők ilyen lapokkal mesterségesen formálják a metát. Érzékelhető a törekvés, s őszintén szólva részemről ez teljesen rendben is van.

Ezzel kapcsolatban merült fel a fórumon, hogy a megfelelő formátumokkal szintén kordában tartható lenne a játéknak gyorsulása és a lapok erősödése. Ezzel kapcsolatban 3 formátum is szóba került. Lássuk melyek ezek:

Beszűkült látókör

Tavaly és idén is az első 3 kiadó által szervezett verseny összefüggött egymással. Minden januárban hagyományos versennyel kezdődik a felkészülés a Nemzeti Bajnokságra, amit az utóbbi években két Beszűkült látókör verseny (1 és 2) követ. Aki nem tudná a formátum lényege, hogy az év első hagyományos versenyének élmezőnyéből az első 5 profi, valamint a győztes amatőr pakli alaplapjai kitiltásra kerülnek (a cserepakli lapjai nem). Így aztán februárban egy szűkített lapmennyiségből lehet válogatni. Az első látókör után a győztesek és az élmezőny lapjai – hasonló szabályok szerint, mint januárban – szintén szűkítik a játszható lapok sorát. A Beszűkült látókör meglehetősen népszerű, hiszen próbára teszi a pakliépítési képességet, illetve felméri a játék lapkészletének ismeretét.

Új nemzedék

Ez a formátum nem örvend éppen túl nagy népszerűségnek. Én magam egyetlen alkalomra emlékszem az elmúlt évekből, amikor ilyen versenyt tartott a kiadó. Emlékszem kevesebben is voltak, illetve a fórumon sem nyerte el a játékosok szimpátiáját ez a formátum. A negatív fogadtatás hatására az a döntés született, hogy több ilyen verseny a közeljövőben nem lesz. Aki nem ismerné a formátumot annak leírom, hogy mit takar. A lapok alján van egy évszám, s egy meghatározott dátum előtti lapok a versenyen tiltottak. (Pl.: meghatározzák, hogy a 2017-es lapok még igen, de a 2016-osak már nem képezik részét a versenyen játszható lapoknak.) Ahogy én látom elég sok idő telt el az utóbbi ilyen verseny óta, s talán a két alapkiadás lapjaival meg lehetne próbálni egy ilyen verseny megszervezését. Az alapkiadások nagyon sok spoiler-t tartalmaznak, valamint a koncepciók felé nyitó kiegészítők is lehetőséget adnának rá. Érdekes dolog lenne újra kipróbálni ezt a versenytípust.

Tiltott mágia

A harmadik formátum miatt született ez a poszt elsősorban. Én utoljára egy HKK Blogos versenyen jártam, ami Tiltott mágiaként volt meghirdetve. Emlékeim szerint sokan voltunk, s nem emlékszem negatív hangokra, hacsak azért nem, mert 1-1 koncepció erősebb maradt a többinél. Ezzel együtt az emberek szerették, hiszen a pakliépítés, mint képesség itt is előjön, mivel a játék legerősebb lapjai nem játszhatóak. A legfőbb ellenérv, hogy borzasztóan nehéz megfelelő tiltólistát összeállítani. Ha bizonyos koncepciókból nem tiltanak ki megfelelő mennyiségű lapot, akkor azok aránytalanul kiemelkednek a mezőnyből. Így a meta más irányba bár, de ismét elbillen, s nagyon egysíkú lesz. (például: az isteni lapok tiltása nem nagyon érinti a Járjas koncepciókat) Ezzel együtt ez a fajta korlátozott formátum meglepően vonzó, hiszen el kell gondolkozni másodvonalasnak számító koncepciókon és lapokon is. Egy megfelelő listával nyilván lehetne próbálkozni, így aztán arra gondoltam, hogy egy FELHÍVÁST teszek közzé:

Állítsunk össze egy listát a megfelelő tiltott lapokról. Hátha valakinek az alapján kedve lesz megszervezni egy Tiltott mágia versenyt (mint ahogy Horváth Dávid meg is említette a fórumon, hogy ő tervez ilyet). Ebből még bármilyen jó dolog is kisülhet. Hozzászólni lehet itt, vagy a Facebook poszt alatt is. Jó lenne, ha összedugnánk a fejünket, hogy segítsük a játékot azzal, hogy egy megfelelően tiltólista kialakulhasson.

Ti melyik lapokat tiltanátok ki egy Tiltott mágia formátumról? Részt vennnétek ilyen versenyen, versenyeken? Várom kommentjeiteket!

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) [HKK] Beszűkült látókör, Tiltott mágia, Új nemzedék bejegyzéshez

  1. goblinoska mondta:

    nem vagyok tisztában a tiltott mágia foglamával és behón se találtam rá versenyszabályt, ez valami olyasmi beszűkült látókör formátum, ahol (a nevéből adódóan) rengeteg varázslat ki van tiltva?
    témától eltérő felvetés, de ha már Roland jóvoltából volt típusokat érintő 5×10 formátumú verseny, arra vajon mennyire vevők az emberek, hogy counter nélküli formátum legyen? “győzzön a legjobb pasziánszdekk” címszóval 😀

    • Bíborhold mondta:

      A Tiltott mágia olyasfajta versenyformátum, ahol ki vannak tiltva lapok (ez a lista a szervezőnél elérhető ilyenkor). A lényege, hogy a top lapokat (pl: isteni, UR, kódos, bdv, stb) kitiltják, s azokat nem lehet a versenyen használni. Counter mentes versenyen meg jönnének a kombó dekkek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük