Isteni szettek

by Robi

A COVID-19 okozta karantén hetek lassan hónapokká állnak össze, s az embernek egyre nkább elmegy a kedve mindentől. Itthon kevés inger éri az embert, maximum mozogni lehet kimenni, így mostanság a kutysétáltatás kifejezetten jó szórakozásnak tűnik.

 • Sajnos nincs mozi – bár az internetre kerülnek fel új filmek a streaming szolgáltatk jóvoltából, illetve szerencsére sorozatok is akadnak (ezekről terveim szerint hamarosan írok is egy posztot).
 • Nem lehet társasjátékozni – mondjuk itt helyben a srácok közülnéhányan online játszanak (vicces, hogy ilyen szókapcsolatok tudnak születni, hogy online társasjátékozás. 🙂 )
 • Nem lehet sportrendezvényekre járni, nincs Mondocon, nincs semmilyen rendezvény, amin fel tudnánk frissíteni a bezártság okozta terheket.
 • S természetesen nem lehet kártyázni sem, ha már itt tartunk. Nincs se HKK, se Magic, de nincsenek X-Wing versenyek sem.

Arra gondoltam, hogy a mai napon elkezdek egy kis felrázós tartalmat, s mivel Nika épp írt egy sms-t, hogy mennyire nem megy a liciten egy Manacsapda arra jutottam, hogy felteszem nektek a kérdést:

Ti hogy látjátok a HKK isteni szettjei között mi a sorrend? Régen készült poszt ezzel kapcsolatban a blogon. Én most szándékosoan nem teszem sorba szerintem a szetteket, ezt meghagynám nektek. Jelen posztban csak a szettekről pro és kontra készül egy pár soros leírás. S meglátjuk hogy ti akartok-e ezzel kapcsolatban sorrendet felállítani.

Sheran

Elsőre a megjelent lapok engem megmondom őszintén, nem igazán csigáztak fel. Az owooti trükk egy sheran dekkben kezdőkézen oké, ha elhúzódik a játék később nem nagyon akarja az ember húzni. A kamikázé jó kis védekezős X+1-es lap (igazából a mai napig nem rossz a side képességei miatt, s mivel kombózik az ostromgéppel), de úgy érzetem önmagában nem ér annyit, hogy ezt a szettet válasszam. Ráadásul az alternatívabb vonalhoz – amivel én szeretek játszani – nem is nagyon stimmelt. Aztán a Földanya átka nagyon jó lap lett szerintem, én azt gondolom méltánytalanul becsülik alul a benne lévő potenciált. Az USZK már nagyon erősre sikeredett. Kifejezetten tetszik az a vonal, amin Sheran elindult vele. Ehhez jött a Taurus, ami kifejezetten ötletes lap, szeretem az ilyen trükkös lapokat. Mindent összevetve nekem ez a szett egészen tetszik. Kiegyensúlyozottnak érzem. Kár, hogy a trükköt nem tudom szeretni. 🙁

Fairlight

Fairlight isteni szettje mindig is jó volt, de a villámszinergiákkal, illetve a Tükördimenzióban megjelent Kastéllyal kiegészülve egyértelműen a legjobbak közé emelkedett. Elég csak ránézni Kurunczi Dávid év eleji paklijára a kiadói versenyen, s rögtön látható, hogy mitől annyira jó ez a szett. Nyilván a villám lapok közt van 1-2 különösen hatékony, így nem volt nehéz prognosztizálni, hogy sok pakliban meg fognak előfordulni Fairlight isteni lapjai.

Tharr

Úgy érzem ez a szett a leginkább mosthagyerekként kezelt szett. Fel-feltűnik tárgyas-tőrös dekkekben, de általában hátrébb szorul a sorban, mindig van jobb nála. Ennek oka, hogy szegény Szemétdomb a második nerfjét szenvedte el az istenivé válással, s igazából a tisztán leszedést produkáló Harci sámán is egy leszedés, melynek a képviselői sajnos kezdenek kikopni a metából. Bár a szabotőr védekezik, s goblinok, tőrök vagy épp tárgydekk mellé elég erős, de amiért megfontolják ezek a dekkek a használatát az egyértelműen a Zsákmányvadász. Ha nem semmizik ki folyamatosan előnyt termel. Ezzel együtt sem érzem top szettnek a barna istenit.

Raia

Szegény Raia szett egyetlen nerffel esett óriásit a népszerűsége. Még ki sem heverte a csapást, amikor kapta a következő pofont a Manacsapda nerfelésével, hisz ez a lap is gyengül a zanszilánk szabály változása miatt. A Légy méltó magadhoz lap nem futott be sosem karriert, s bár az erős még mindig jó counter, sokan ezt a lapot sem szeretik. Szóval jelenleg szerintem ez a szett inkább a mezőny második felében foglal helyet. Mi lesz veled Raia szett?

Elenios

Az Elenios szett mindig is a jobbak közé számított. Volt ugyan egy kósza gondolat, ami nem sikerült annyira erősnek, de a szín lapjai azóta is jók. A Hegymélyi keltető szereti, a gyűjtőgen szereti, a kontrollok szeretik. Mi kell még? Nyilván jó véleménnyel vagyok a szettről, hisz próbálgattam többször is. Demizrát még mindig az egyik legerősebb counternek tartom a játékban. Az egész szett nagyon olcsó, nagyon erős. 2 0-ás lénycounter. Mi kell még?

Rhatt

Rhatt nagyon jól indult, egy ideig sokan arra esküdtek, hogy ez a legerősebb szett. Aztán valahogy Az időrabló pálca megjelenésekor sokan utálkoztak a lapon, hogy ez nem is erős, nem annyira jó, mint az isteni lapok többsége. Eleinte úgy is tűnt, hogy nem fut be semmilyen karriert, de elkezdték próbálgatni, s hamar kiderült, hogy nem annyira rossz lap, mint azt sokan hitték első ránézésre. A Brutálgeddon személy szerint nem a kedvencem. Bár látom, hogy jó lap, de valahogy mégsem lopta be magát a szívembe. Ez valószínű egy versenynek köszönhető, ahol valahogy egész versenyen mindig rossz ütemben húztam be, s totál blank tudott lenni a kezemben. Az ilyenek könnyen el szoktá venni a kedvemet. Az Időszaggatást nem próbáltam, szóval véleményezni max a leírás alapján tudnám, de nyilván sokaknak nem tetszene, így nem is teszem.

Leah

Hát ez az a szett, amit sosem tudtam hova tenni. Az eleje számomra olyan volt, mint egy járj elleni – melletti szett, ami még oké is lehetett volna, de aztán elment egy másik irányba, hgy ismét forduljon egyet. Nekem nem tud összeállni a fejemben egy koncepcióvá. A Gomak kiváló Járj ellen/mellett, a Morgan sóhaja nem igazán. Tudom gyűjtőből manát termel, de az esetleges, s Járj mellett nem hagyja benn az ember, kettőért nem akarja kijátszani. Aztán igazából a Vámpírherceg is tud gyűjtőből counterelni, baromi nagy lapelőny tud lenni, de ha belerak az ember 3 manát, s megfogják hát az nagyon dühtő. Se lap, se mana. S végül az óriás denevér, amit az elején próbálgattam, de nem nagyon todott meggyőzni. Nekem a szettel az a bajom, hogy mehetett volna tovább azon a vonalon, hogy Járj kompatibilis lapok jönnek ki benne, de valahogy nem ilyen irányba megy a meta. Az irányváltás szerintem nem tett neki jót.

Doronodon

A piros szettel nekem személy szerint nincs bajom. Az Erdőtűz tetszik, ha sok piros lappal játszunk a Pusztító tűz is elég jó tud lenni. A Megsemmisítő csapás – bár még mindig képes Ép-ből 2 permanenst kilőni – a funkció háttérbe szorulásával, illetve egyéb járj melletti egyéb támogató isteni lapok hiányában – szerintem kicsit kiöregedett. Dornodon mosolya pedig szintén a zanszilánk szabály változása miatt gyengült. Nem tudom. Ez a szín most nem a legerősebb, nyilván jönne egy erős tűz szinergiás kontroll vonal ismét sokat erősödne.

Chara-din

S akkor az egykori első, aki Oz’mogroth idején abszolút No1-nak számított. “Pofátlanul olcsó counterek…” – mondta róla Sallai Gábor az egyik nyert verseny utáni interjúban. S hát nem lehetett vele vitatkozni. Bár eltűnt az asztalokról, de ez csak SF “lesittelésének” volt köszönhető. Ezek a lapok még most is ott nyugszanak a mappában, s egy hasonló vezérre várnak, mint amilyen az éjfatty volt.

Szóval lássuk szerintetek mi most az isteni szettek sorrendje? Melyik szettek szerintetek most a legjobbak, s melyek a leggyengébbek? Írjátok meg kommentben! (Ha nem jelenik meg a komment azonnal az annak köszönhető, hogy az oldal úgy van beállítva, hogy mindenkinek a legeslegelső hozzászólását engedélyezni kell, hogy ne kerüljenek be spambotok a chat-be. Szóval kis türelem, engedélyezni fogom!)

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Isteni szettek bejegyzéshez

 1. Bubu mondta:

  2 gondolat csupán az elemzéshez:

  Szerintem a Dornodon mosolyának nem fog annyira fájni a zanszilánk szabály mint a Manacsapdának. Mivel fixen 2 zsz-ért jön, lehet vele kalkulálni, a kereső képessége meg egyszerűen brutális. Ráadásul elég jól működik a Fekete kos rituáléval, ami szintén Dornodon isteni lap.

  Légy méltó magadhoz szerintem egy nagyon jó counter, csak valahogy kicsit el lett feledve. Bármit megfog, védekezik, sokszor lapelőnyt ad, és a kompenzációjával is lehet játszani. Persze kell viszonylag jelentős mennyiségű fehér lap a prémium használatához, ami a pakliépítésben kicsit korlátozza, de ettől még az ereje nagyon rendben van.

  • admin mondta:

   S ez alapján nálad mi lenne a sorrend? Én szándékosan nem írtam saját véleményt, mert nem akartam befolyásolni az embereket. Nagy lehet a punnyadás, mert nem sok vélemény érkezett. Így nem tudok mást, mint tovább próbálkozok. 🙂

   • Bubu mondta:

    Nálam talán ez a jelenlegi sorrend:

    1. Chara-din
    2. Elenios
    3. Fairlight

    4. Dornodon
    5. Rhatt
    6. Raia
    7. Sheran

    8. Leah
    9. Tharr

    Ahol hagytam egy szóközt, ott érzek egy ugrást, amik egymás alatt vannak közvetlenül, ott nem érzek nagy különbséget.

    • Bubu mondta:

     Ja, jól van, kiszedte a szóközöket…szóval az első 3 után van egy ugrás, aztán 4-7. helyig kb. hasonló erősségűnek gondolom őket, utolsó kettőt érzem gyengébbnek.

 2. hegi mondta:

  1. Fairlight
  2. Elenios
  3. Chd
  4. Sheran
  5. Tharr (elfogultság miatt került ennyire előre)
  6. Raia
  7. Dornodon
  8. Leah
  9. Rhatt

 3. A. Á. mondta:

  Nehéz meghatározni egy erősségi sorrendet. Attól függ milyen pakliba akarod használni.

  A legerősebb counterek a 0-ásak természetesen.

  Erőforrásból a zsálmányvadász és az USZK.

  sárga és a kék meg a lila a legerősebb kontrollba. A sötét zöld is, bár a taurusz nem illik bele. A lila a könyv miatt börtönbe is kiváló.

  kontroll sorrend nálam:
  eleinos
  fairlight
  chara-din
  sheran

  A rhatt a blokkoló pakliba 10/10, de a geddon miatt a járj is használja..

  A piros szintén speciális tüzes vonal miatt és a megsemm csapás miatt járjba, tábori adós pakliba is jó esetleg mezőbe.

  A barna tőrös, tárgyas, moás pakilkba kiváló.

  A fekete járj mellé és ellen indult aztán elment egy olyan irányba, hogy sehova sem elég jó.

  A raiai jelenleg a leggyengébb, de azért használható főleg 1 szinű pakilba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük